Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Brązowienie iglaków

Brązowienie iglaków

Sebek 23:32, 31 lip 2013

martika napisał(a)
Zauwazyłam, że moje Smaragdy jakos nie wyglądają imponujaco, bynajmniej cześc z nich. Ich zieleńni ejest taka fajnie ciemna, i w niktórych miejscach znajduję pojedyncze gałązki brazowe. Nie wiem co to może być?

Może są przesuszone?
Gardenarium 23:48, 31 lip 2013

Kot albo pies podsikuje.

Instagram Ogrodowiska
martika 21:43, 01 sie 2013

Nie sadze aby miały za sucho, chociaz w innym miejscu maja chyba bardziej wilgotno i chyba wyglądają lepiej, zaczne je bardziej podlewac. Sikanie epsa wykluczone, a kota nie mamy, ale moze jakies w nocy po sasiedzku
Gardenarium 08:24, 02 sie 2013

Kot jest przechodni

Instagram Ogrodowiska
martika 10:46, 02 sie 2013

Pies jest wyprowadzany i pilnowany w ciagu dnia, ale spi w domu, wiec chyba psa tzrba na nocleg wyprowadzic to koty wypłoszy
elzbieta_g 12:46, 19 wrz 2013

jak mogę pomóc moim iglakom o tej porze roku i co im brakuje?
Monika 16:15, 20 wrz 2013

Witam,

Od pewnego czasu moje drzewko bonsai brązowieje. Wycinałam już gałązki, ale niestety brązowieją nowe. Drzewko posadzone jest w dużej donicy, regularnie podlewane, opryskiwane Pinivitem.
Proszę o radę co robić

Dziękuję i pozdrawiam
Gardenarium 17:55, 22 wrz 2013

elzbieta_g napisał(a)
jak mogę pomóc moim iglakom o tej porze roku i co im brakuje?

Teraz to iglaki pokazują objawy, czego im brakowało wiosną i latem
W sezonie wegetacyjnym na pewno brakowało im wody i składników pokarmowych, teraz jest już za późno, bo już proces się nie odwróci i zamiast zdobić, szpecą.

Co można zrobić? podlewać, jeśli namacasz że mają sucho a nie za mokro. Poza tym obetnij, obskub wszystko co połamane i zagłodzone, będą estetyczniej wyglądały. Szkoda że patrzysz na to i nic.. cudów nie ma i żaden środek nie pomoże jeśli nie dotkniesz ich swoją ręką. To nic nie kosztuje.

Na wiosnę jak zaczną rosnąć, daj Pinivit w płynie dolistnie i doglebowo. Iglaki transpirują nawet zimą i do ładnego wyglądu potrzebują naszej troski, tutaj tego zabrakło.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/355-iglaki-sadzenie-i-pielegnacja

oraz

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/340-iglaki-niezastapione-w-ogrodzie

Instagram Ogrodowiska
elzbieta_g 18:08, 22 wrz 2013

Szefowa to wszędzie zaglądnie jednego ręcznie ,,oskubałam" ale po miesiącu pozostałe gałązki dalej chorowały. myślę, że to przez suszę, bo u nas na południu bardzo długo nie padało i nawet w kranie i w studni brakowało nam wody. Trzeba było wybrać albo my albo roślinki i oto takie nieprzyjemne skutki teraz wychodzą.
Gardenarium 18:19, 22 wrz 2013

Monika napisał(a)
Witam,

Od pewnego czasu moje drzewko bonsai brązowieje. Wycinałam już gałązki, ale niestety brązowieją nowe. Drzewko posadzone jest w dużej donicy, regularnie podlewane, opryskiwane Pinivitem.
Proszę o radę co robić

Dziękuję i pozdrawiam

Ten gatunek niestety nie będzie wyglądał doskonale, bo w środku nie ma światła i pomimo dbania o niego cały środek obsycha. Jedyne co możesz zrobić to wyskubywać brązowe.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies