Nie sadze aby miały za sucho, chociaz w innym miejscu maja chyba bardziej wilgotno i chyba wyglądają lepiej, zaczne je bardziej podlewac. Sikanie epsa wykluczone, a kota nie mamy, ale moze jakies w nocy po sasiedzku
Od pewnego czasu moje drzewko bonsai brązowieje. Wycinałam już gałązki, ale niestety brązowieją nowe. Drzewko posadzone jest w dużej donicy, regularnie podlewane, opryskiwane Pinivitem.
Proszę o radę co robić
Teraz to iglaki pokazują objawy, czego im brakowało wiosną i latem
W sezonie wegetacyjnym na pewno brakowało im wody i składników pokarmowych, teraz jest już za późno, bo już proces się nie odwróci i zamiast zdobić, szpecą.
Co można zrobić? podlewać, jeśli namacasz że mają sucho a nie za mokro. Poza tym obetnij, obskub wszystko co połamane i zagłodzone, będą estetyczniej wyglądały. Szkoda że patrzysz na to i nic.. cudów nie ma i żaden środek nie pomoże jeśli nie dotkniesz ich swoją ręką. To nic nie kosztuje.
Na wiosnę jak zaczną rosnąć, daj Pinivit w płynie dolistnie i doglebowo. Iglaki transpirują nawet zimą i do ładnego wyglądu potrzebują naszej troski, tutaj tego zabrakło.
Szefowa to wszędzie zaglądnie jednego ręcznie ,,oskubałam" ale po miesiącu pozostałe gałązki dalej chorowały. myślę, że to przez suszę, bo u nas na południu bardzo długo nie padało i nawet w kranie i w studni brakowało nam wody. Trzeba było wybrać albo my albo roślinki i oto takie nieprzyjemne skutki teraz wychodzą.
Ten gatunek niestety nie będzie wyglądał doskonale, bo w środku nie ma światła i pomimo dbania o niego cały środek obsycha. Jedyne co możesz zrobić to wyskubywać brązowe.