Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród pod lasem

Ogród pod lasem

UrsaMaior 13:02, 28 kwi 2020

TAR napisał(a)

czy jarzmianki plus turzyca palmowa plus jeżówki plus krwiściagi delikatne nadadza sie na wypełniacze pomiedzy dereniami IH? wyzszym punktem jest jabłoń Royal Beauty, w zasadzie IH okalaja jabloń, kawalek dalej jest brzoza z przesadzonymi sadzcami i teoretycznie kulisty świerk, kupowałam jako Glauca Globosa ale wyglada mi na inny, jest bardziej zielony niz niebieski ale kulka.

Do jarzmianek dałabym coś delikatnego, jeżówki je wizualnie zjedzą...No i zależy jaką masz odmianę, jeśli niską to też zniknie.
Kawa 13:30, 28 kwi 2020

Iza no szkoda zę nie mówiłaś wcześniej ze chcesz darń ściągnąć mogłabys sie u mnie wyżyć,
piękna ta cytowana rabata
TAR 13:42, 28 kwi 2020

UrsaMaior napisał(a)

Do jarzmianek dałabym coś delikatnego, jeżówki je wizualnie zjedzą...No i zależy jaką masz odmianę, jeśli niską to też zniknie.

a palmowa moze byc? jarzmianki mam białe, bordowe i różowe, z tych wyższych. odmian nie pamietam, jedna sadzonka jarzmiankowa ma liscie bialo zielone. z lekkich wizualnie byłby krwisciąg. co jeszcze? miejsce sloneczne, ziemia bogata i trzyma wilgoc.
Gosiek33 13:57, 28 kwi 2020

Turzyca palmowa to u mnie potwór i zje jarzmianki. A stipa?
Gruszka_na_w... 19:31, 28 kwi 2020

TAR napisał(a)

sluchaj, wychodza. kilka benek zdechlo ale reszta zyje. to chyba jednak ta gleba. w lzejszej przy brzozach sa bardziej zaawansowane niz w ciezkiej i mokrej. wiec juz zglupialam.

Zbadałam precyzyjnie problem. U mnie te cholery na ha też kiepsko rosną.
One zdecydowanie nie akceptują gleby choćby z odrobinką gliny. Na nic rozluźnianie, korowanie, podlewanie, dokarmianie g..nem.
Gleba musi być piaszczysta, z dodatkiem kompostu, przekompostowanej kory i tego na gie plus woda. Wtedy rośnie tak jak u Ursy.
Na Mazowszu ma idealne warunki.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 19:58, 28 kwi 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Zbadałam precyzyjnie problem. U mnie te cholery na ha też kiepsko rosną.
One zdecydowanie nie akceptują gleby choćby z odrobinką gliny. Na nic rozluźnianie, korowanie, podlewanie, dokarmianie g..nem.
Gleba musi być piaszczysta, z dodatkiem kompostu, przekompostowanej kory i tego na gie plus woda. Wtedy rośnie tak jak u Ursy.
Na Mazowszu ma idealne warunki.

tyle, ze u mnie gliny nie uswiadczysz tylko dobry żyzny czarnoziem. dzdzownice na kilogramy moge na targu sprzedawac a pod brzoza akurat mam troche ziemi ugorowej, nie dopilnowalam i sypneli mi takiego badziewia 5 wywrotek, wymerdalam ile moglam z ta zyzna. pod hakonki powinnam dac piachu i zwiru. kurde wykopywac je teraz wszystkie?
Magara 00:52, 29 kwi 2020

późną porą usiłowałam zgnębić temat hakonek, zrobić nawet na podstawie Waszych informacji jakieś fajne podsumowanie, które ogółowi posłuży, szczególnie w temacie tego w czym najlepiej rosną, ale po tych wszystkich wpisach wychodzi na to, że one mają wszystko w tyłku i rosną jak im się podoba albo nie rosną jeden jedyny wniosek, który mi wyszedł ze sryliarda informacji - u Izy rosną jak szatany, a moja tabelka - do śmieci
P.S. muszę jedną przesadzić - w zeszłym roku jak widziałam te kilka listków wystających z ziemi, to oczywiście nie uwierzyłam, że to może przyrosnąć a przyrosło i widzę, że za gęsto są nie zabiję jej teraz? może do jesieni poczekać?
UrsaMaior 07:53, 29 kwi 2020

Magara, na pewno z nielubieniem gliny to niekoniecznie prawda, bo u Kwarteta glina, a ma wielkie kępy.
inka74 08:22, 29 kwi 2020

UrsaMaior napisał(a)

Tak, wszystkie zielone mogą. Do cienia tylko te jasne.
All Goldy mam w pełnym słońcu i w cieniu. Te na słońcu po roku przestało przypalać i są 3 razy zwarte, takie bardziej napakowane. Eleganckie kulki. Te w cieniu są za to wyższe, bardziej zielone ale i takie rozlazłe. Kępa rozchodzi się gdzie chce. Nie wiem czy tu jest jakaś reguła

Przypomnij mi proszę, która hakonka na jesieni w czerwień-róż idzie?
galgAsia 08:22, 29 kwi 2020

Daga, możesz przesadzać, możesz dzielić - jak już ruszyły, to jest dobry czas.
PADA!!!