Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

anka_ 21:05, 14 kwi 2016

Kasya napisał(a)
a te buksy to bardzo do moich potrzebne

One mają już miejscówkę zaklepaną... Toszka dała mi kiedyś super pomysł... I tam właśnie duuże potrzebne. Jakby udalo się je reanimować to trochę bym zaoszczędziła.

LyraBea napisał(a)

Dziękuję za miłe przyjęcie. Ja też po cichutku a nawet bardzo głośno liczę na pomoc w rozplanowaniu ogrodu. Będę czerpać całymi garściami.

Beatko ja zanim weszłam na forum wogóle nie mogłam sobie ułożyć w głowie planu ogrodu, ułożenia ścieżek. Tu pomogła Asia (asiach) za co będę jej zawsze niezmiernie wdzięczna, bo tak naprawdę od tego momentu zaczęło się coś dziać. Później poznałam wirtualnie i w realu ludzi, którzy okazują mega wsparcie, nie tylko duchowe.
Beatko zakładaj wątek i zobaczysz jak zacznie się wszystko układać.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
LyraBea 21:14, 14 kwi 2016

anka_ napisał(a)
A teraz zdjęcia dla ludzi o mocnych nerwach'

Pierwsze strzyżenie. Cyknęłam od najgorszej strony, ale na dole są gałązki i się zabuduje. Jeszcze muszę obciąć tą odnóżkę zaznaczoną różową kreską.

Z boczku

Od góry wygląda tak:

Jak sądzicie, chyba nie jest taki zły, ma szanse na reanimację?

Będę trzymać kciuki za bukszpanka. Sama jestem dokładnie w tej samej sytuacji.
Nie dalej jak 10 dni temu weszłam w posiadanie 6 zapuszczonych około 7 letnich bukszpanów. Poleciałam na wątek bukszpanowy po poradę, co z nimi zrobić. Danusia udzieliła mi fachowej porady i po posadzeniu zaraz następnego dnia przyciachałam 4 z nich(dwa czekają na natchnienie, bo takie drapaki, że nie wiem jak je ugryźć). W porównaniu z tym, co ja zaserwowałam moim bukszpanom, to Twoje zabiegi to lekka kosmetyka.
Danusia radziła, żeby od razu po przycięciu nakryć jakąś płachtą. No i oczywiście codziennie podlewać.
Teraz codzienne do nich biegam i sprawdzam kondycję. Trudno wywnioskować czy się przyjmują...
LyraBea 21:31, 14 kwi 2016

anka_ napisał(a)

Beatko ja zanim weszłam na forum wogóle nie mogłam sobie ułożyć w głowie planu ogrodu, ułożenia ścieżek. Tu pomogła Asia (asiach) za co będę jej zawsze niezmiernie wdzięczna, bo tak naprawdę od tego momentu zaczęło się coś dziać. Później poznałam wirtualnie i w realu ludzi, którzy okazują mega wsparcie, nie tylko duchowe.
Beatko zakładaj wątek i zobaczysz jak zacznie się wszystko układać.

Do wątku się przymierzam, ale nie mam pojęcia jak ja na niego znajdę czas. Całe dnie spędzam w "ogrodzie", wieczorami zasypiam na nos nad Waszymi wątkami. Nie dlatego bynajmniej, że nudne, bo chłonę z wypiekami na twarzy, ale tak padnięta po niwelowaniu terenu pod trawnik jestem.
Ale bez własnego wątku ciężko będzie, więc może w weekend przysiądę.
Zapraszam
Lecę poczytać do u innych. U Ciebie zrobiłam pierwszy poważny krok w integrowaniu się ze społecznością ogrodowiska, czas zacząć przywitać się i zostawić ślad obecności na innych podglądanych przeze mnie wątkach.
Toszka 21:34, 14 kwi 2016

anka_ napisał(a)
A teraz zdjęcia dla ludzi o mocnych nerwach'

Pierwsze strzyżenie. Cyknęłam od najgorszej strony, ale na dole są gałązki i się zabuduje. Jeszcze muszę obciąć tą odnóżkę zaznaczoną różową kreską.

wycięłam resztę zdjęć z nadzieja, że szybciej post się załaduje. Wiem, płonne nadzieje

wszystkie grube badyle przytnij 1,5-2 cm krócej poniżej poziomu lini (głębiej). Dzięki temu pobudzisz śpiące oczka i podczas kolejnych cięć nie będziesz natykać się na twarde gałązkiReszta gałązek bezapelacyjnie musi być też skrócona - KAŻDA gałązka. Dzięki temu zagęści się szybko.
Dodatkowo boczne gałązki MUSZĄ być już na tym etapie skrócone, wyprofilowane. Nie ma mowy, aby boczne były jak długie badyle czy witki. Już teraz musi być buks wyprofilowany, tak by juz teraz wiedział gdzie ma się zagęszczać. Wszystko w myśl zasady - musi być gorzej by było lepiej

Lepiej by było by się sam zagęścił. Osobiście żałuję, że swoje podsadzałam małymi buksami. Uważam, że to był błąd.
anka_ 21:52, 14 kwi 2016

Iwonko z wysokości mam go ciachnąć jak żółta linia?Dobrze zrozumiałam?

Czy jeszcze niżej?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Toszka 21:59, 14 kwi 2016

anka_ napisał(a)

tu widać dłuższe grube badylki - te skróć w głąb.

Ten patyk który powyżej zaznaczyłaś na żółto skróć każdą gałązkę piętrowo. A jak nie rozumiesz to dzwoń
anka_ 22:04, 14 kwi 2016

Ha, ha, ha ty Kobieto czytasz w myślach.
anka_ 01:34, 15 kwi 2016

LyraBea napisał(a)

Do wątku się przymierzam, ale nie mam pojęcia jak ja na niego znajdę czas. Całe dnie spędzam w "ogrodzie", wieczorami zasypiam na nos nad Waszymi wątkami. Nie dlatego bynajmniej, że nudne, bo chłonę z wypiekami na twarzy, ale tak padnięta po niwelowaniu terenu pod trawnik jestem.
Ale bez własnego wątku ciężko będzie, więc może w weekend przysiądę.
Zapraszam
Lecę poczytać do u innych. U Ciebie zrobiłam pierwszy poważny krok w integrowaniu się ze społecznością ogrodowiska, czas zacząć przywitać się i zostawić ślad obecności na innych podglądanych przeze mnie wątkach.
Beatko akładaj wątek, łatwiej będzie. A przecież nie ma musu być czy pisać codziennie. Też w obserwowanych wątkach jestem zwykle cichaczem, bo już czasami po nocy sił brakuje na pisanie.

Toszka
Kasya 05:49, 15 kwi 2016

anka_ napisał(a)

One mają już miejscówkę zaklepaną... Toszka dała mi kiedyś super pomysł... I tam właśnie duuże potrzebne. Jakby udalo się je reanimować to trochę bym zaoszczędziła.

.

Ciekawe ze pisałam tego maila wczoraj i go nie widzę
wiec jeszcze raz:
Miało być "podobne" nie "potrzebne"
Bo ja nie chce twoich buksow
anka_ 08:26, 15 kwi 2016

A ja już miałam nadzieję, że one takie piękne i są rozchwytywane...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies