Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

bdan 12:03, 14 kwi 2016

Toszka napisał(a)

Danusiu, zbrązowiały bo na tę stronę wiał zimny wiatr. Teraz podlewanie, a pod koniec kwietnia/początek maja możesz opryskać je florowitem. Stopy wyściółkować kompostem, delikatnie przegrabić by zmieszać z ziemią.
Ważne aby ich nie przenawozić, bo stracą pokrój i nienaturalnie wyskoczą do góry

Dziękuje Ci bardzo. Masz jakieś sprawdzone stężenie florowitu do tych oprysków?

A ewentualne przycięcie to przed nawożeniem, czy po?
Toszka 12:10, 14 kwi 2016

stosuję oprysk wg. zaleceń. Nawożę po cięciu. Dwa lata po posadzeniu cisów można wiosną dać im kopa dodając do Florowitu 1,5 do 5% roztworu mocznika (azot). Zresztą na ulotce Florowitu jest chyba to napisane. Azot działa podwójnie - jako oprysk anty grzyb (sadzaki) i nawóz. Jednak z mocznikiem koniecznie trzeba pamiętać, że po dodaniu do wody zachodzi silna termiczna reakcja - woda robi się lodowata. Trzeba odczekać ze dwie godziny, lub iść na łatwiznę i dodać troszkę ciepłej wody (ale nie za dużo, by nie pryskać zbyt ciepłą)
07_Rene 12:12, 14 kwi 2016

Toszka napisał(a)

oj tak, lubią, lubią
6 lat temu sadziłam wypierdki nie większe niż 30-45cm. Dziś przy ostrym cięciu dwa razy do roku mają 1,50 i więcej. Koński zmieszaj z dolomitem i tym pod cisy jako ściółka.
Koński doskonały też jest pod kwasoluby.

Super informacja Wielkie dzięki
anbu 12:22, 14 kwi 2016

Same cenne informacje tu widzę Zanotowane
bdan 12:31, 14 kwi 2016

Toszka napisał(a)
stosuję oprysk wg. zaleceń. Nawożę po cięciu. Dwa lata po posadzeniu cisów można wiosną dać im kopa dodając do Florowitu 1,5 do 5% roztworu mocznika (azot). Zresztą na ulotce Florowitu jest chyba to napisane. Azot działa podwójnie - jako oprysk anty grzyb (sadzaki) i nawóz. Jednak z mocznikiem koniecznie trzeba pamiętać, że po dodaniu do wody zachodzi silna termiczna reakcja - woda robi się lodowata. Trzeba odczekać ze dwie godziny, lub iść na łatwiznę i dodać troszkę ciepłej wody (ale nie za dużo, by nie pryskać zbyt ciepłą)

Toszka dziękuję Ci bardzo. Zastosuję sam florowit, nie zależy mi żeby szybko rosły, to głównie kule i stożki,tak więc niech spokojnie sobie rosną, cięcia mam sporo

Aniu mam nadzieję, że nie jesteś zła, że u Ciebie Toszkę męczę

anka_ 20:06, 14 kwi 2016

Kasya napisał(a)
lawenda najpierw

Agatek napisał(a)
A wkleisz zdjęcie sadzonek lawendy?
ja swojej nie obcinałam bo nie zdążyłam i nie wiem czy jeszcze będzie można za dwa tygodnie ją przyciąć

Kobietki, bardzo proszę.

Przycięta sadzonka z zeszłorocznego siewu (na zdjęciu 1szt).

To co ścięłam wsadziłam do gruntu, ale nie bawiłam się jakoś specjalnie.

LyraBea napisał(a)
Dzień dobry. Przychodzę do Ciebie Aniu od wielu wielu dni a w ogrodowisku siedzę od lat, pora więc przestać tak bezwstydnie podglądać i zacząć nie tylko bywać, ale i istnieć.
Teraz czytam sobie Twój wątek od początku, bo jak zwykle przy wszystkich już podglądniętych wątkach zaczęłam od końca. Jeszcze kilka wieczorów mi zejdzie. Zajrzałam, bo zaintrygował mnie tytuł wątku. Od wpisu do wpisu poczułam jakbym czytała samą siebie. U mnie też kiedyś będzie ogród, ale ja mam marniutki kawałek terenu do ogarnięcia, podczas gdy Ty "walczysz" z naprawdę sporym, niełatwym terenem. Takie wątki, jak Twój dodają mi odwagi w działaniu i dopingują do prac.
Tak więc macham łapką i będę dalej regularnie bywać i już czynnie dopingować Twoim zmaganiom z naturą.

Beatko .... no i aż mnie zatkało i nie wiem co odpowiedzieć.... Bardzo mi miło, serdecznie witam i zapraszam.
Teren rzeczywiście nie jest łatwy ale dzięki błędom a teraz dzięki wsparciu z forum nauczyłam sobie z nim radzić. I zaczyna to przynosić pierwsze efekty.

Zana napisał(a)
Nooo Dziewczyny, ale Wy tu wczoraj przepisy serwowałyście. Same delicje. Aniu poczytałam, jarząbki śliczne listki mają. Jabłonkę powtórzyłabym po prawej Olę, ale ja to taka symetryczna trochę jestem. Trzy różne obok siebie to dla mnie za duża różnorodność, ale to oczywiście moje zdanie. Tobie musi się podobać przede wszystkim.

Witaj Aniu. Przepis też mi się spodobał, wiadomo ... może kiedyś się przyda. A co do jabłonki to masz rację, ja tez coraz bardziej utwierdzam się w decyzji żeby dać tam drugą Olę.

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 20:27, 14 kwi 2016

bdan napisał(a)
Aniu mam nadzieję, że nie jesteś zła, że u Ciebie Toszkę męczę

No coś ty, bardzo mi miło. Ja również chłonę tą wiedzę i nie tylko ja.

Czeka mnie pikowanie stipy

I rozplenic
Hameln

Black Beuty

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Kasya 20:28, 14 kwi 2016

ło matko, jaki urodzaj u ciebie
07_Rene 20:29, 14 kwi 2016

Ale wielka masz już stipę! Ja wczoraj pikowałam, ale jeszcze mi jeden pojemnik został do rozsadzenia.... i naparstnice.
Kasya 20:31, 14 kwi 2016

krotko przycielas, ale wszystko zielone,
najwiekszy dylemat jak sa suche patyki i zielone koncowki