Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

Iwk4 21:18, 26 kwi 2016

anka_ napisał(a)

Żeby to chociaż sprawiedliwie było i zima tez później przychodziła. ale ta to nigdy się nie spóźnia...

Łączę się w smutku, u mnie też zawsze wiosna później, zima wcześniej.
No... ale gdyby nie forum - tego bym nie wiedziała ...
Gdyby nie forum - nie miałabym ogrodu...
Gdyby nie forum - życie byłoby nudniejsze ...
Aniu, cieszmy się z tej odrobiny radości, co nam ogród daje, nawet, jeśli trwa krócej, niż u innych
Agatek 07:18, 27 kwi 2016

anka_ napisał(a)
Pigwowce kwitną na całego...

Ale muszę je przesadzić, więc owoców chyba w tym roku nie będzie.

Naleweczka super jest a do herbatki robię tak samao jak Ty
LyraBea 09:13, 27 kwi 2016

anka_ napisał(a)
No niestety Aniu współpracować nie chce i siedzi w areszcie.
Ja myślałam, że Ty jakąś przenośnię zastosowałaś wspominając o kaczorze a tu proszę jaki przystojniak! I to tego smakosz i znawca. Byle czego nie ruszy

anka_ napisał(a)
Ale żeby było ogrodniczo- Rydal
Ale cudo. Popędziłam do wujka google i mi oczy zbielały. Kosztowny egzemplarz. Chroń go Boziu przed smakoszem
BKosimkArt 13:57, 27 kwi 2016

Nalewki z pigwowca najlepsze na świecie ale syrop też świetny
Mój też obsypany kwiatami mam nadzieję że dużo owocu w tym roku będzie...
bartek_luberda 21:10, 27 kwi 2016

Nic się z płotem nie dzieje kupowaliśmy mokre drzewo (deski) z tartaku Koszt na cały płot 200 zł
anka_ 21:13, 27 kwi 2016

Iwk4 napisał(a)

Łączę się w smutku, u mnie też zawsze wiosna później, zima wcześniej.
No... ale gdyby nie forum - tego bym nie wiedziała ...
Gdyby nie forum - nie miałabym ogrodu...
Gdyby nie forum - życie byłoby nudniejsze ...
Aniu, cieszmy się z tej odrobiny radości, co nam ogród daje, nawet, jeśli trwa krócej, niż u innych
Iwonko cieszę się, bardzo... tylko się nie wyrabiam. A dzisiaj taka zimnica, że do tunelu uciekłam robić.

Agatek napisał(a)

Naleweczka super jest a do herbatki robię tak samao jak Ty
Powiem szczerze, że od naleweczki zaczęła się moja ogrodowa przygoda....

LyraBea napisał(a)
Ja myślałam, że Ty jakąś przenośnię zastosowałaś wspominając o kaczorze a tu proszę jaki przystojniak! I to tego smakosz i znawca. Byle czego nie ruszy

Ale cudo. Popędziłam do wujka google i mi oczy zbielały. Kosztowny egzemplarz. Chroń go Boziu przed smakoszem
Z doświadczenia powiem, że największymi smakoszami iglaków są zające. Pamiętam jak wyć mi się chciało jak przy 30. stopniowych mrozach obgryzły do gołego pnia mojego Brunsa.

BKosimkArt napisał(a)
Nalewki z pigwowca najlepsze na świecie ale syrop też świetny
Mój też obsypany kwiatami mam nadzieję że dużo owocu w tym roku będzie...
Też Basiu uważam że ona jest najlepsza. A syrop rozchodzi się u mnie 'jak świeże bułeczki'. W pigwowcu fajne jest to, że niestraszne mu przymrozki. Bo na swoją dereniówkę chyba znowu w tym roku się nie doczekam.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 21:47, 27 kwi 2016

bartek_luberda napisał(a)
Nic się z płotem nie dzieje kupowaliśmy mokre drzewo (deski) z tartaku Koszt na cały płot 200 zł
Ceną jestem zaskoczona, bo widać na fotkach, że tych metrów trochę jest. U mnie drewno zdecydowanie droższe, ale aż podjadę i się dowiem o wycenę.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 20:13, 28 kwi 2016

Kochani potrzebuję na cito rady. Muszę przesadzić serba i chciałabym już w miejsce docelowe. Muszę osłonić się od sąsiadów, a ze względu na różnice poziomu musi to być coś wysokiego. Planowałam szpaler z serbów od wału przy stawie do rogu działki i wzdłuż krótszego boku.

żółte- wał
jasno zielone- serby
różowe- granica działki
Zachowane strony świata.

Tylko jest ale... pomiędzy 'wałem' a ogrodzeniem jest 4m. Ile minimum muszę odsunąć serba od siatki?

Co do tego czegoś co wałem zwę- żaden on przeciwpowodziowy- ot, nasyp dla urozmaicenia terenu. Tak on wygląda na dzień dzisiejszy od strony sadu. Max wys ok 2m

Na niebiesko lustro stawu. Drzewa za wałem to już sąsiada. Patrząc na fotkę serby będą po lewej stronie wału i za nim.
Pęcherznica oczywiście do przesadzenia.
Toszka 20:17, 28 kwi 2016

odsuń serba do 1,5m. W razie czego będziesz się wciskać pod siatkę i strzyc gałązki na rozwidleniach (będzie gęstszy)
anka_ 20:28, 28 kwi 2016

I co 1,5m sadzić? A jak zamówię jeszcze teraz to już będzie szczyt głupoty? Ryzykować czy zostawić do jesieni?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies