Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

makadamia 10:31, 23 wrz 2016

Przeczytałam!

Aniu - pełen szacun dla Was, za ciężką pracę.
Teraz wygląda to niepozornie, ale jeszcze trochę i będzie piękny, niepowtarzalny ogród. Bardzo mi się podoba kierunek i styl, w jakim podążacie.

Przyznam się tylko, że mam podobny problem co i Toszka (z którą zresztą zgadzam się kwestii czterech jarząbów i trzech cisków) z ogarnięciem przestrzeni u Ciebie. Jak piszesz i pokazujesz plany, to to się wydają hektary. A jak pokazujesz zdjęcia - to wcale nie taki wielki ten ogród i gdzie Ty zmieścisz te wszystkie drzewa
Kawa 14:21, 30 wrz 2016

Ania doczytałam do końca

nie doradzam bo się nie znam
ale doradcę masz pierwsza klasa więc ....

motyl mnie powalił
anka_ 23:05, 01 paź 2016

makadamia napisał(a)
...Przyznam się tylko, że mam podobny problem co i Toszka (z którą zresztą zgadzam się kwestii czterech jarząbów i trzech cisków) z ogarnięciem przestrzeni u Ciebie. Jak piszesz i pokazujesz plany, to to się wydają hektary. A jak pokazujesz zdjęcia - to wcale nie taki wielki ten ogród i gdzie Ty zmieścisz te wszystkie drzewa

Wiesz Asiu długo myślałam nad tą kwestią ogarnięcia terenu. doszłam do wniosku, że problem tkwi w zdjęciach. Mówiąc ściślej teren u mnie jest ze spadkiem od strony fotografa. Dopiero dzisiaj przy pracach przy wale dotarło do mnie że patrząc z drugiej strony ma bardziej rzeczywiste proporcje.
Gdzie ja zmieszczę drzewa? Każdy bok "właściwego ogrodu" (od oczyszczalni w głąb) ma prawie 80m, szer ponad 50 .... więc trochę chyba wejdzie.

Kawa napisał(a)
...nie doradzam bo się nie znam
ale doradcę masz pierwsza klasa więc ....

motyl mnie powalił

Masz rację Kamilo na szczęście na forum mozna liczyć na wsparcie....

A motyl cudowny. Ciekawe czy do jego pojawienia przyczynił się fenkuł....Jego zapach cały czas intensywnie unosi się wkoło.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 23:10, 01 paź 2016

Pisałam kiedyś o ptasiej stołówce... Jesienią skrzydlaci bardzo chętnie z niej korzystają....

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 23:13, 01 paź 2016

Jarzębinka na deser....

a później siesta....

choć inni w tym czasie się uwijają....

anka_ 23:22, 01 paź 2016

Kupiłam jeżówkę Green Jewel, żeby przekonać się jaki ona tak naprawdę ma kolorek.... Super jest.... mam nadzieję, że przetrwa zimę....

Przesadziłam borówki.... jeszcze w te upały. Ale widać, że nowe stanowisko im pasuje. W nagrodę pokazały jesienne barwy...

I pod pilnym nadzorem....

sadziłam metasekwoje nad stawem... Ale zdjęć nie mam, bo one takie 'duże", że z daleka ich nie widać.... Znów słyszałam komentarze, że patyki sadzę (czytaj: tyczki bambusowe)...
I wreszcie doszłam do tego dlaczego "kartkowy" plan nie chce mi pasować w terenie. Trwają prace naprawcze w tym temacie.
makadamia 08:08, 03 paź 2016

Czy u Ciebie też słychać w ogrodzie głównie ptasie sejmikowanie?
Uwielbiam ten okres. Wróble tak dają w świerkach, że nawet wiertarki sąsiada nie słychać. A potem nagle smyyrk - i cicho się robi
Makusia 08:16, 03 paź 2016

U mnie w ogrodzie od nocy słychać deszcz...a ogrodu prawie nie widać bo mgła i buro..fe! No nie dla mnie taka pogoda
anka_ 10:25, 03 paź 2016

makadamia napisał(a)
Czy u Ciebie też słychać w ogrodzie głównie ptasie sejmikowanie?
Uwielbiam ten okres. Wróble tak dają w świerkach, że nawet wiertarki sąsiada nie słychać. A potem nagle smyyrk - i cicho się robi

Dla mnie Asiu taka ptasia muzyka to raj na ziemi. Znaczy, że ogród żyje. A w gościnne występy przychodzą też bażanty i przekrzykują się z moimi perlicami .... sąsiad się aż skarżył na "krzyki"... Nie wszyscy doceniają piękno natury...

Makusia napisał(a)
U mnie w ogrodzie od nocy słychać deszcz...a ogrodu prawie nie widać bo mgła i buro..fe! No nie dla mnie taka pogoda
Oj... ile ja bym dała za deszczową muzykę... Już nawet nie pamiętam jak deszcz wygląda. Takiej suszy jak teraz nie było jeszcze.
A ogród we mgle też ma swoje uroki...byle nie za długo.

Ile worków kory (50l) do przekopania potrzeba na 30m pas pod cisy? 50 szt starczy?
Toszka 10:51, 03 paź 2016

Pod cisy nie trzeba tak dużo - mniej więcej 1 worek na 5-6 krzaków... aj, ty dzieci będziesz mieć... niech no pomyślę... nie wiem... 3, max. 5. Nie więcej.
Ważniejsza mączka i dolomit.