Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

makadamia 11:27, 03 paź 2016

O matko - tu piszą że deszcz, tam narzekają na deszczową niedzielę, a u nas przez cały wrzesień ledwie raz podało. W sobotę w nocy trochę pochlapało, ale co to jest...
Toszka 11:51, 03 paź 2016

Dokładnie tak - rano była mżawka i nawet na pół centymetra nie zwilżyło ziemi Od rana ryję na azaliowej to wiem
anka_ 14:21, 03 paź 2016

Toszka napisał(a)
Pod cisy nie trzeba tak dużo - mniej więcej 1 worek na 5-6 krzaków... aj, ty dzieci będziesz mieć... niech no pomyślę... nie wiem... 3, max. 5. Nie więcej.
Ważniejsza mączka i dolomit.

aaaaa, to dobrze, że zapytałam o tą korę. Kurczę, muszę zamówić bo objeździłam dzisiaj wszystkie ogrodniczy dzisiaj i nigdzie nie ma drobnej. Iwonko oczywiście mączkę mam i dolomit też.

makadamia napisał(a)
O matko - tu piszą że deszcz, tam narzekają na deszczową niedzielę, a u nas przez cały wrzesień ledwie raz podało. W sobotę w nocy trochę pochlapało, ale co to jest...
Jakoś nierówno ta natura rozdaje....
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Toszka 08:13, 04 paź 2016

Aniu, pod cisy, do przekopania ta kora nie jest przymusem. Jesli jej nie masz, to nic się nie stanie.
iwonkap 10:40, 04 paź 2016

Toszka napisał(a)
Pod cisy nie trzeba tak dużo - mniej więcej 1 worek na 5-6 krzaków... aj, ty dzieci będziesz mieć... niech no pomyślę... nie wiem... 3, max. 5. Nie więcej.
Ważniejsza mączka i dolomit.

to ja podepnę się troszkę jesli mozna Jakie ilosci tego dobra sypać, bo mam i tak nie wiem do konca ile to będzie własciwa ilość
Toszka 10:55, 04 paź 2016

Iwonko, kluczowe pytanie jest jaką masz glebę. od tego uzależniamy ilości dodatków. Podstawowy zestaw: kompost, przekompostowany obornik, mączka bazaltowa i dolomit zostają bez zmian. Ale w zależnosci jaką masz glebę tak może dojść piasek, glina...
Wszystko trzeba starannie szeroko i głęboko przekopać z glebą, tak by korzonki miały jak się rozrastać na start. Przydatna też jest informacja o ph gleby, bo jesli mocno zasadowa, to nie ma co dolomitu sypać.
iwonkap 11:11, 04 paź 2016

Toszka napisał(a)
Iwonko, kluczowe pytanie jest jaką masz glebę. od tego uzależniamy ilości dodatków. Podstawowy zestaw: kompost, przekompostowany obornik, mączka bazaltowa i dolomit zostają bez zmian. Ale w zależnosci jaką masz glebę tak może dojść piasek, glina...
Wszystko trzeba starannie szeroko i głęboko przekopać z glebą, tak by korzonki miały jak się rozrastać na start. Przydatna też jest informacja o ph gleby, bo jesli mocno zasadowa, to nie ma co dolomitu sypać.

U mnie raczej gliniasto i zbicie wiec mieszam z piaskiem troche ale jakos nie wiem czy np tej mączki bazaltowej ma być trocszkę czy tak garścią na dołek ?
Nie mam jeszcze takiego wyczucia ogrodniczego ;-(
Toszka 11:20, 04 paź 2016

Mączki bazaltowej nie przedawkujesz. Śmiało jej syp. Przy zbitej, gliniatej glebie trzeba cały pas (jesli to ma być żywopłot) przekopać na min. 50cm szer, czym szerzej tym lepiej, i dość głęboko. Nie tylko ciut więcej niż doniczka, bo to częsty błąd. Sporo piasku (z 1/4), kompostu, przekompostowanego obornika i sporo przekompostowanej kory. Ważne by na start miały luźną, przewiewną ziemię. Potem dadzą sobie radę. Ważne by wszystko starannie wymieszać z ziemią. Nie ma potrzeby kupować podłoża.
iwonkap 11:30, 04 paź 2016

Toszka napisał(a)
Mączki bazaltowej nie przedawkujesz. Śmiało jej syp. Przy zbitej, gliniatej glebie trzeba cały pas (jesli to ma być żywopłot) przekopać na min. 50cm szer, czym szerzej tym lepiej, i dość głęboko. Nie tylko ciut więcej niż doniczka, bo to częsty błąd. Sporo piasku (z 1/4), kompostu, przekompostowanego obornika i sporo przekompostowanej kory. Ważne by na start miały luźną, przewiewną ziemię. Potem dadzą sobie radę. Ważne by wszystko starannie wymieszać z ziemią. Nie ma potrzeby kupować podłoża.

Dziękuję bardzo, musze obornika gdzies dokupić bo niby czytam, zapamiętuje i notuje ale właśnie czasem mam dylemat ile czego. Wyczytałam tez o siarce do hortensji - jaka ilośc na krzaczek ?

Zaraz mnie tu koleżanka pogodni ale tak trochę się przytulam z zapytaniami bo widze ze podobny czas i temat
Toszka 11:43, 04 paź 2016

wszystko masz podane i wyliczone
Kto szuka ten znajduje, kto pyta ten dostaje