Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

Toszka 18:47, 14 wrz 2016

a ty sobie kpiny z nas robisz?
tylko tyle fotek?
anka_ 18:48, 14 wrz 2016

Pamiętacie moje cudne gąsieniczki? Takich lokatorów miałam z nich w folii....

Przenosiny....

na fenkuł....

chyba się spodobały, bo trąba poszła w ruch....

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 18:49, 14 wrz 2016

Toszka napisał(a)
a ty sobie kpiny z nas robisz?
tylko tyle fotek?
Iwonko ja się dopiero rozkręcam.... Szkoda, że nie wzięłam wczoraj aparatu do Ciebie....
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Toszka 18:53, 14 wrz 2016

anka_ napisał(a)
Iwonko ja się dopiero rozkręcam.... Szkoda, że nie wzięłam wczoraj aparatu do Ciebie....

i co? beton w trawie i na chodniku byś pokazała?

Zachwycam się motylami...matko chrzestna
Zana 19:18, 14 wrz 2016

Oooooooch jakie cudo
anka_ 19:31, 14 wrz 2016

Toszka napisał(a)
i co? beton w trawie i na chodniku byś pokazała?
Pokazać to bez autoryzacji nic bym nie pokazała, ale nad kwaśną siedzę i ułatwiły by rozmyślania, bo pamięć zawodna.

No może np te falujące kępy nieprzypalonej macry dla niedowiarków....

Zana napisał(a)
Oooooooch jakie cudo
Piękny Anulko, prawda?.....
Pluszakowa 19:36, 14 wrz 2016

Cudne motyle
anka_ 19:42, 14 wrz 2016

No ale zdjęć żadnych miśków i tym podobnych nie ma, bo nie wiem co sadzić. Ale najwyższy czas zacząć działać. Nie wszędzie mogę jeszcze wejść, ale mogę zacząć nasadzenia na kwaśnej( znaczy się muszę dokupić siarkę), trójkątnej i cały bok od drogi. I od tej ostatniej chciałabym zacząć....

Czerwone kropki na rabacie trójkątnej to dęby czerwone, w trzecim narożniku (na żółto) miłorząb (jak przeżyje)

Ten rejon od strony domu...

A tu zdjęcie bardziej aktualne

Te brązowe patyki to drzewa liściaste. I tu pierwszy dylemat. Napewno będzie jarząb szwedzki i czy dać go 4szt czy każde inne drzewko?(jasno zielone kółka na szkicu poniżej) Będzie świerk Aurea Magnifica (tego jegomościa mam i muszę go gdzieś upchać i tu mi pasuje (żółta kropa). Po jego bokach dwa klony William Caldwell lub buki Dawyck Purple- choć bardziej skłaniam się ku pierwszej opcji. Język rabaty to trzy bardzo wąskie, kolumnowe iglaki (thuje Spiralis, jakieś cisy?...) zatopione w trawach. Plecy jarzębów to żywopłot z irgi błyszczącej ale poprzerywany iglastymi pomiędzy drzewami(zielone kropy). Tylko czy posadzić sosnę czarną (piękna i można uszczykiwać) czy np 3 Szmaragdy w trójkącie?

(kratka to 1m)

Ściana z cisów na tak długim odcinku nie wchodzi w rachubę głównie ze względów ekonomicznych. Niestety czasami trzeba zejść na ziemię i działać w miarę możliwości.
Wiem, że moje zamysły nie są "ogrodowiskowe", ale może pomożecie jakoś rozwiać dylematy i ogarnąć w całość.

ag_zie 21:44, 14 wrz 2016

Ale motyl!!! Cudny! I to z własnej hodowli
Mirka 22:33, 14 wrz 2016

Ja przyszłam Serby zobaczyć .Aniu ja mam sosny posadzone na przemian z brzozami na żywopłot teraz jeszcze będę dosadzać .A co Ty będziesz sosny sadzić?