Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

iwonkap 12:07, 04 paź 2016

Toszka napisał(a)
wszystko masz podane i wyliczone
Kto szuka ten znajduje, kto pyta ten dostaje

bardzo dziękuję już przeszukuje posty nawet ale czasem wpadam tak w środek i nie zawsze dam rade wywnioskować i zapamiętać prawidłowo Dziękuję jeszcze raz za pomoc i zabieram się jeszcze w najbliższych dniach do sadzenia, oby pogoda była
anka_ 13:50, 04 paź 2016

Toszka napisał(a)
Aniu, pod cisy, do przekopania ta kora nie jest przymusem. Jesli jej nie masz, to nic się nie stanie.
Iwonko może przymusem nie jest, ale tam gdzie dawałam widzę jaki ma fajny wpływ na moją glinę. Te 5 worków zdobędę, choć i tak muszę później zamówić większą partię na inne rabaty.

iwonkap napisał(a)
...Zaraz mnie tu koleżanka pogodni ale tak trochę się przytulam z zapytaniami bo widze ze podobny czas i temat
Nie pogoni, nie pogoni... ja też latam po wątkach i z nich czerpię wiedzę.... A i hortensje u mnie czekają do sadzenia....

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
sylwia_slomc... 16:08, 04 paź 2016

Aniu tak sobie pomyślałam gdybyś dała szkice po kawałku i do nich fotki z szeroką perspektywą obrazujące to co na rysunku łatwiej przy tej powierzchni byłoby coś doradzić tylko potem proszę o linka do strony na której szukać, jeśli oczywiście rada początkującej, ale już nie całkiem ogrodniczki może Ci się jakoś przydać
Malgosik 14:30, 05 paź 2016

Ja moją glinę też poprawiam korą. Ale daję przekompostowaną. Do tego kompost, czasem piasek.
anka_ 15:09, 05 paź 2016

Sylwio dobrze radzisz...

Małgosiu ja też daję przekompostowaną, ze względu na patogeny, Tylko moje źródełko się wyczerpało i muszę skołować inną. Piasek oczywiście też poszedł... i to ile przyczep.... aż łapska bolały od rozwalania. Kompost jako taki to niestety u mnie jeszcze towar deficytowy, ale obornika idzie dużo. Ciągle trzeba pracować nad glebą.

Kochani kiedy można ciąć miłorzęba? Bo już zgłupiałam, bardzo rozbieżne terminy są.

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Toszka 15:12, 05 paź 2016

nie mam miłorzęba, ale bym cięła tak jak sosny.
makadamia 15:22, 05 paź 2016

ale sosen się podobno nie tnie
anka_ 15:43, 05 paź 2016

Ach... no właśnie... Danusia pisze na wiosnę... któraś z dziewczyn pisała, że tak cięty padł i ciąć późną jesienią/zimą... Mój po tych podgryzieniach ma dwa pnie, ale jeden jest mocniejszy i chciałam tego drugiego usunąć.

Iwonka co do tego mojego nieszczęsnego wału. Bo wiesz, chodzą za mną tak cały czas te azalie na nim. Tyle tylko, że boję się czy nie bedą marzły na tym moim wygwizdowie. Ale przy wczorajszych pracach przyszło mi do głowy żeby na wale od strony stawu zostawić azalie tak jak miały być, ale po drugiej wsadzić żywopłot z irgi błyszczącej. Wiem, że to terminatorka i wytrzyma te warunki. Ale przede wszystkim stanowiłaby osłonę przed wiatrem, ale nie zacieniała azalii. Mam parę krzaczków do przesadzenia a i sadzonek mogę porobić. Bo jakby posadzić azalie po obu stronach wału to i tak ten jeden pas byłby niewidoczny z głównej części ogrodu. I na górze ma być ławeczka z widokiem na staw, tak więc irga stanowiłaby plecy, a z przodu azalie nie zasłaniały by widoku. Aaaa... wał ma min 2,5m szer

Gadam od rzeczy? ....
anka_ 15:44, 05 paź 2016

makadamia napisał(a)
ale sosen się podobno nie tnie
Ha, ha, ha Asiu tnie czy uszczykuje jeden diabeł...
Toszka 18:22, 05 paź 2016

Nie będę się chwalić, że tnę swoje sosny, ale zadam inne pytanie - jak to japończycy robią i formują, jeśli ich się nie tnie?

Styczeń-luty, aby nie płakały za bardzo

Aniu, bez sensu by było obsadzanie dwóch boków. Ważne by od zachodu były osłonięte. Mam wątpliwości czy nie nudno będzie sadzenie tylko irgi...