Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

Mirka 09:21, 07 mar 2017

Aniu wysiewy super Pozdrawiam
anka_ 09:23, 07 mar 2017

roma2 napisał(a)
Zazdraszczam wizyt u Toszki. Na ostatnim zdjęciu to jakiś fikuśny bukszpanik?. Ja ciągle dumam nad żywopłotem. Na razie muszą mi panowie siatką ogrodzić, przygotuję ziemię (szacuję, że zajmie mi to czas do jesieni) i może do tego czasu coś się wyklaruje roślinnie. Moje derenie nie odwzajemniają mojej miłości do nich. Podmarzły gałązki. Nie wiem, czy nie będę musiała z nich zrezygnować jednak. A wszędzie u innych rosną jak głuupie.
Romciu nie ukrywam, że mi każda wizyta u Iwonki sprawia ogromną radość. Fikuśny to bukszpanik. W realu jeszcze fajniejszy, bo do fotki zachmurzyło się i kolorków nie widać. Superaśny jest.
A derenie może muszą się zaaklimatyzować? Moje po pierwszej zimie też wyglądały... hm.. mizernie że tak powiem. Później ruszyły. Więc daj swoim szansę, tym bardziej że ostatni rok był trudny dla roślin.

To z Toszkowego ogrodu carexy po zimie

Kopytnik

Wrzos- w słońcu czerwień, w cieniu burgund

Cisy kolumnowe

Iwonka podpisz ostatnie zdjęcie, bo oczywiście nie pamiętam które to które.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anbu 09:31, 07 mar 2017

Aaaa to ten żółty bukszpan !!!

A najlepsze jest to, że podobno je trudno dostać
A ja znalazłam szkółkę, jakiś kilometr od mojego domu, gdzie mają plantację żółtych bukszpanów i można tam zakupić już całkiem przyzwoite kulki

Aniu ale nam dozujesz te zdjęcia
Toszka 09:34, 07 mar 2017

anka_ napisał(a)

Cisy kolumnowe

Iwonka podpisz ostatnie zdjęcie, bo oczywiście nie pamiętam które to które.

Po prawej, miśkowate to Fastigiata Aurea, po lewej, niższe, chudsze (na razie) to Robusta. A od tyłu reanimowane przez nas, zdychające brabanty somsiadów...
anka_ 09:39, 07 mar 2017

anbu napisał(a)
Koniec, więcej przez cenzurę nie przeszło....
Żartuję oczywiście... z tą cenzurą...
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Toszka 09:43, 07 mar 2017

anbu napisał(a)
Aaaa to ten żółty bukszpan !!!

A najlepsze jest to, że podobno je trudno dostać
A ja znalazłam szkółkę, jakiś kilometr od mojego domu, gdzie mają plantację żółtych bukszpanów i można tam zakupić już całkiem przyzwoite kulki

Bukszpanów jest multum odmian i gatunków. Mam jeden (po prawdzie 3 w kupie) bukszpan chiński, limonkowy cały sezon. Uczę się go, bo rośnie nietypowo i (na razie) jak chce pomimo formowania w kulkę.
anbu 09:46, 07 mar 2017

Tocha ale z tym "żółtkiem" jest tak ja mówiłaś w zeszłym roku, trzeba się go nauczyć. Ja do tej pory nie wiem kiedy mam go przycinać, bo żółtek ma humory

Jak go obczaisz, tego z "naszej szkółki" to daj proszę znać, bo instrukcja obsługi wielce potrzebna
Toszka 10:06, 07 mar 2017

Zółtka (naszego) tnę w pierwszej połowie marca. Wcześnie, bo potem myśli i stoi. Przy cięciu późniejszym potrafił przyrosty wypuszczać we wrześniu. W sezonie tylko wyrównuję. Przytnij starannie boczne gałązki, tak by się rozkrzewiły.
Ten buks u mnie nie choruje - ani miodówki, ani grzyba... może dlatego, że na początku nie doceniłam tej odmiany i nie wiedziałam co mam z nim zrobić. Dopiero u Domi dojrzałam kulę i olśniło mnie co mam
anbu 10:08, 07 mar 2017

O dzięki a wczoraj chodziłam obok niej z nożycami i myślałam, myślałam i zostawiłam. A jednak ciachać
Toszka 10:14, 07 mar 2017

po tym co u Asiak zobaczyłam ... na Ś się zaczyna to nie wiem czy mogę ci pisać "ciachaj". Wprawdzie u ciebie cieplej... aj, w łikend ciachaj jesli deszczu nie będzie.