Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

Tess 06:27, 09 mar 2017

Ale się fajnie bawicie, a człek ino arbajtuje

Piosenkę znałam, śpiewoało się kiedyś rodzinnie przy okazji "okazji". Ale zapomniałam - dziękuję za przypomnienie.

Aniu, na świerku dla budki moim zdaniem za gęsto, jeśli oczywiście masz na myśli koronę.

Dziękuję za kciuki i wsparcie
07_Rene 12:47, 09 mar 2017

Ania,
Mój sąsiad wygrał kilka lat temu miliony w Lotto i nieopatrznie, będąc w szoku pochwalił się kolegom w pracy... Była sensacja na całą mieścinę... Chyba czasem można wygrać, tylko trzeba grać - choć sama nie gram - nie mam kolektury po drodze

Ogród Toszki wspaniały. Fajnie, że masz kogoś takiego do pomocy "pod ręką"
AniMa 13:49, 09 mar 2017

anka_ napisał(a)
I przekopywałam obornik na rabacie śmiejąc się od ucha do ucha na wspomnienie tego wałkowanego biedaka i... sąsiad mi się napatoczył (ten to ma wyczucie...). Trochę dziwnie się na mnie patrzył....

Dobrze, że nie podśpiewywałaś i tekstu nie slyszał...wtedy dopiero dziwnie by się patrzył
Tess 20:04, 09 mar 2017

anka_ napisał(a)

wszędzie widać było grubaśne pąki ciemierników....

Iwona, co to za ciemiernik, że liście wypuszcza wraz z kwiatami?
anka_ 20:19, 09 mar 2017

ryska napisał(a)
Jak tu sympatycznie, uśmiałam się. Wszystkiego dobrego
Renatko dziękuję i nawzajem. Wiesz, część nasionek łubinu od ciebie zasiałam w multipaletę. Ciekawa jestem co z tego mi wyjdzie...

Tess napisał(a)
Ale się fajnie bawicie, a człek ino arbajtuje

Piosenkę znałam, śpiewoało się kiedyś rodzinnie przy okazji "okazji". Ale zapomniałam - dziękuję za przypomnienie.

Aniu, na świerku dla budki moim zdaniem za gęsto, jeśli oczywiście masz na myśli koronę.

Dziękuję za kciuki i wsparcie
Teresko czasami trzeba złapać i oddech i dystans do codzienności, inaczej człek by zwariował.
cieszę się ogromnie, że z futrzakiem wszystko w porządku. Każdy kto ma zwierzęta wie ile nerwów kosztują takie sytuacje.
Budkę powieszę w weekend na jabłonce, ale nie wiem czy nie za późno już. Ale muszę ją najpierw przyciąć, bo jakby były pisklaki to przecież nie ruszę.

07_Rene napisał(a)
Ania,
Mój sąsiad wygrał kilka lat temu miliony w Lotto i nieopatrznie, będąc w szoku pochwalił się kolegom w pracy... Była sensacja na całą mieścinę... Chyba czasem można wygrać, tylko trzeba grać - choć sama nie gram - nie mam kolektury po drodze

Ogród Toszki wspaniały. Fajnie, że masz kogoś takiego do pomocy "pod ręką"

Wiesz Renatko ja realistka, a kolektury też po drodze brak. Ale na mikołaja kupuję...

AniMa napisał(a)

Dobrze, że nie podśpiewywałaś i tekstu nie slyszał...wtedy dopiero dziwnie by się patrzył
O matko... dobrze, że ja śpiewać nie umiem....
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 20:27, 09 mar 2017

Mam do obsadzenia długą rabatę ok 20m. Szerokość ok 5m, w plecach ma żywopłot z cisa. Pójdą na nią Annabellki tyle, że nie chcę jednolitego szpaleru (ten będzie gdzie indziej) tylko połączyć je z innymi roslinami. I tu pytanie- co do nich pasuje? Chcę tą rabate 'zrobić' na biało. Planuję dać łubiny, derenia?, może różę...Oczywiście musi być jakaś wyższa trawa- Morning Ligh czy coś z jasnym kwiatostanem? Wstępnie chcę z grubsza określić rośliny, później będę 'ustawiać'.
Proszę o radę...
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Tess 20:31, 09 mar 2017

Wiesz, że ja nie umiem planować. Ale jak na biało, to zawilce japońskie na wiosnę koniecznie. Takie łany, jak u Motylka.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1718-marzenia-i-plany-vs-rzeczywistosc?page=390
Toszka 21:29, 09 mar 2017

Tess napisał(a)

Iwona, co to za ciemiernik, że liście wypuszcza wraz z kwiatami?

Helleborus Orientalis z serii Double Ellen... jeden z kilku

roma2 21:38, 09 mar 2017

Aniu, może tu znajdziesz inspirację

Pioseneczek znam do groma i ciut ciut. Pamięć zawodna już, ale gdy Ktoś zacznie, to lecę... Mój rodzinny dom był bardzo rozśpiewany. Ja buczę tylko, ale moje buczenie do kołyski, dzieci przetrwały bez uszczerbków na zdrowiu .
Toszka 22:49, 09 mar 2017

Anko - moje nieoczywiste typy
hortensja pnąca (mozna tak jak u mnie na początku puścić po żelaznej mocnej konstrukcji, a z czasem ciąć i formować)

W podszycie w cieniu miodunki wszelkiej maści. Niedźwiedzi czosnek.

Na słońce wszelkie srebrne artemisie, np. Artemisia absinthium, Artemisia Annua. Artemisia Ludoviciana, Artemisia schmidtiana Nana etc.

Stachys byzantina

Hosty z biało obrzeżonymi liśćmi lub kwiatami

Białe przetaczniki

Astrantia major "Alba"

Chamerion angustifolium 'Album'

Białe lilie