Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

anka_ 23:01, 05 mar 2017

Wiosna zdecydowanie bardziej postępowa niż u mnie....

Kwitły przylaszczki...

wszędzie widać było grubaśne pąki ciemierników....

Ogromne ilości kłów krokusów, czosnków i szafirków... w tym to mikrusieńkie cudeńko

Te szafirki to miniaturowa odmiana. Dla oddania wielkości- na zdjęciu obok szafirka, po lewej jest pestka wiśni....

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Mira104 08:50, 06 mar 2017

Anka cudniaste masz te rośliny bardzo podobają mi się pierisy.
anbu 09:14, 06 mar 2017

Mira z tego co zrozumiałam to zdjęcia z ogrodu Toszki

No ja tak patrzam i patrzam i mam 100 pytań do... Tochy naszej

Tosiu Ty tniesz sojego Wiąza na parasol? Bo wiesz jak (ten tego) moje kulkowisko tam ma być to lepiej pod parasolem, co nie?
O rany ale ładnie a żarówka bossskka

Aniu
pokaż klona strzepistokorego ... plisss. On naprawdę tak wolno rośnie jak piszą w necie? :/
Toszka 09:43, 06 mar 2017

Aniu, wiąż na jeden sezon dostał stelaż bambusowy dla podniesienia gałęzi i uformowania parasola - stelaż był umocowany pod gałęziami, a te ułożone na nim. Okazało się, że po roku efekt pozostał tj. widać na zdjęciu. Na razie przycinam tylko gałązki (na rozwidleniu) aby się zagęściły.
Toszka 09:54, 06 mar 2017

Nie wiem dlaczego w tym roku moje żarówki mało żółte.
Zdjęcie sprzed 3 lat
Pinus mugo Zundert

Aniu_ ta druga limonkowa sosna to pinus sylvestris Gold Coin
anka_ 10:04, 06 mar 2017

Mira104 napisał(a)
Anka cudniaste masz te rośliny bardzo podobają mi się pierisy.

Mirko to Toszkowe piękności. Ja jedynie miałam okazję je podziwiać....

anbu napisał(a)
Mira z tego co zrozumiałam to zdjęcia z ogrodu Toszki
Aneczko oczywiście dobrze zrozumiałaś- to Iwonki cuda.

Toszka napisał(a)
Nie wiem dlaczego w tym roku moje żarówki mało żółte.
Aniu_ ta druga limonkowa sosna to pinus sylvestris Gold Coin
Iwonka weź ty mnie kobieto nie denerwuj z tym "mało żółte', one jak słoneczka wczoraj dawały... Zresztą ja kocham wszystkie twoje sosenki, te zielone też...

Tą pięknotkę też... Ha przypomniałam sobie - to Pinus nigra 'Molette' (Iwonko jak coś pokręcę to krzycz)

Szkoda, że nie bardzo jest jak jej cyknąć fotkę w całości (dom sąsiadów wchodził mi w kadr). Dużo wyższa ode mnie, ciemno zielona, przepiękna...
A... i stoi prosto... słupy też... tylko oko fotografa coś nie teges...
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Gosiek33 10:09, 06 mar 2017

anka_ piękne siewki, masz tunel, jak duży? to dlatego tak ładnie wschodzą? Fantastycznie, że pokazałaś ogród Toszki, szczękę zbieram. Sądząc po okazach to dojrzały ogród (pomijając sposoby uprawy)
anka_ 10:28, 06 mar 2017

Gosiu sieję w domu, po pikowaniu jak się nie mieści to wszystko na parapetach to na dzień wystawiam do tunelu. Poleciałam zmierzyć- 4 x 6,5 m. Nie jest wielki ale na własne potrzeby wystarcza. Taki szczypior w zimę... pychota...

Co do ogrodu Toszki to przyznam się, że z pierwszej wizyty zapamiętałam tylko rabatę kwaśną. Byłam nią oczarowana. I ten zapach ziemi... niesamowity... czuć grzybami, a ręku czarny puch ... coś wspaniałego.

No to zdradzę jeszcze troszkę ... było wyprowadzanie hortensji, ale kulkowe buksiki na nóżce też są....

I masa takich bez nóżek...

Nie wiem tylko jakim cudem nie zrobiłam fotki olbrzymiej cisowej kuli...

Stożki też są...
Toszka 10:32, 06 mar 2017

Tu widać Molette w 2012...rośnie

Znalazłam fotę jesiennej molinii
anka_ 10:35, 06 mar 2017

Molette urosła i to dużo. Ale przede wszystkim cudownie dzięki uszczykiwaniu się zagęściła. Taki misiek z niej. Szkoda, że fotki nie wszystko są w stanie oddać.

Molinia cudna.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies