Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

Mira104 13:47, 06 mar 2017

Hahah brawo ja, sorki Tosia, pismem obrazkowym tak się zachwyciłam, że nie doczytałam. Ale normalnie przez kolano Cię przełożę, taki ładny ogród, a tak dawkujesz te widoki i myślę że nie tylko ja mam takie odczucie i niedosyt.
Mary 15:50, 06 mar 2017

anka_ napisał(a)
Towarzystwa powyższej piękności dotrzymują kwasoluby...

żurawina...

Mnie najbardziej zachwyciła ta wybarwiona żurawina z ogrodu Toszki.
anka_ 08:24, 07 mar 2017

Monia81 napisał(a)
No to ten element mam z Wami wspólny, też latają tego typu ptaki, bo niedaleko mam gniazdo startowe

Ha, ha, ha.. więc nie tylko to co w ziemi łączy . Zanim powstało gniazdo w mojej okolicy to miałam bardzo urozmaicone powietrzne towarzystwo. Teraz tylko takie latają....

anbu napisał(a)
No Ania chyba będziesz naszym szpiegiem i co jakiś czas zawyślemy Cię do ogrodu Toszki ... z aparacikiem
Zdjęcia super Kulki i stożki ... ech .. to moja bajka

Klon super, czyli musiał się ukorzenić i dopiero poszedł w górę, tak jak wszystko zresztą.
Śliczny jest
Hm... szpiegiem mówisz... fajnie... tylko nie wiem czy Iwonka będzie mnie wpuszczać z aparatem. A jeszcze dużo do pokazania... Ot choćby taki cedr płaczący

Co do klona to wydaje mi się, że w pierwszych latach miała za mokro. U Agani od razu po wsadzeniu ruszył ładnie. Jakby nie było wart posadzenia.

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 08:36, 07 mar 2017

AniMa napisał(a)
Aniu przyszłam z rewizytą i od razu z Twoim pomysłem na nasadzenie lasku sosnowego i rodków skojarzył mi się wczorajszy odcinek Nowej Ma. Tam może nie był luźny lasek, ale właściciel zostawił zastane sosny a w nie wkomponował dużo nasadzeń tradycyjnych bylin... Ogólnie pomyśł wart przeanalizowania, chociaż nic nie ujmuje Adrzejowemu Ogrodowi:0
Jaki masz zamiar na palenisko- okrągłe czy coś a'la kubik????
Zaznaczam twój wątek
Aniu poleciałam z przyjemnością obejrzeć odcinek Maii o którym piszesz. Super ogród.. choć szczerze ten Andrzeja bardziej mi się wpisuje w moje konkretne miejsce. On również ma nasadzone mnóstwo bylin(host i paproci) i kalin. Z niecierpliwością czekam na jego letnią odsłonę.
Aniu najpierw chciałam tren na ognisko stałe, z kamienia... coś w ten deseń https://pl.pinterest.com/pin/525373112753191925/ Teraz doszłam do wniosku, że mobilne będzie bardziej praktyczne. Coś takiego jak twoje, w tym stylu http://www.es-er.pl/allegro/zestawpiotrinox50607zeliw/3.jpg
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 08:39, 07 mar 2017

Kawa napisał(a)
Ania ale masz siewek

klon super wystrzelił
a ogród Tochy
ehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Kamilo to tylko niewielka część tego co mam do wysiania, tylko parapety się kończą. Klon super, ciekawe co pokaże w tym roku.

A ogród Toszki w realu to dopiero ehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh, kryje wiele ciekawostek. Mi spodobał się ten jegomość.

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ale miałaś fajną wycieczkę
Z pomocą Toszki będziesz miała cudny ogród

Sylwuś wycieczka wspaniała, tylko ten czas u Iwonki jakoś za szybko leci... Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś tam zagoszczę. A rady Toszki są na wagę złota, już widzę efekty u siebie.
anbu 08:45, 07 mar 2017

A "ten jegomość" to trzmielina? Hm...

Nad klonem dumam
anka_ 09:02, 07 mar 2017

Mary napisał(a)

Mnie najbardziej zachwyciła ta wybarwiona żurawina z ogrodu Toszki.
Marysiu prawda, że ona zachwyca?! Pamiętam jak pierwszy raz zawitałam to ogrodu Iwonki- tej żurawiny była ogrooomna poducha, w towarzystwie innych kwasolubów. Wszystko w jesiennych przebarwieniach i łany stipy... Tyle z pierwszej wizyty zapamiętałam, tu mój mózg się wyłączył... Teraz chłonę całość... choć i tak wzrok i serduch ucieka do kwaśnej...

Choć nie do końca może precyzyjnie to ujmuję. To jest rabata podwyższona, specjalnie dla kwasolubów. Bo wszelkich roślin kwasolubnych u Toszki w całym ogrodzie dużo. I co mnie zdziwiło, czasami rośliny rosną z pozoru w zaskakujących połączeniach np pierisy przytulone do cisów. I mają się super...

Ogrodzenie, już Toszka pokazywała na forum, jak dla mnie super... Chroni przed psami i super wygląda....

roma2 09:02, 07 mar 2017

Zazdraszczam wizyt u Toszki. Na ostatnim zdjęciu to jakiś fikuśny bukszpanik?. Ja ciągle dumam nad żywopłotem. Na razie muszą mi panowie siatką ogrodzić, przygotuję ziemię (szacuję, że zajmie mi to czas do jesieni) i może do tego czasu coś się wyklaruje roślinnie. Moje derenie nie odwzajemniają mojej miłości do nich. Podmarzły gałązki. Nie wiem, czy nie będę musiała z nich zrezygnować jednak. A wszędzie u innych rosną jak głuupie.
anka_ 09:05, 07 mar 2017

anbu napisał(a)

Nad klonem dumam
Ten jegomość to bukszpan. (Iwonka jak coś przekręciłam to krzycz, będę poprawiać)
A nad klonem Aniu to nie dumaj tylko kupuj. Zobaczysz, nie będziesz żałować.
Toszka 09:18, 07 mar 2017

anbu napisał(a)

Nad klonem dumam

Aniu, Anbu to sadzonka buksa z "naszej szkółki". Zdaje się, ze masz jedna kulę
Ten buks długo się korzeni. Prawie dwa sezony. Gałązka musi być mocno zdrewniała z zielonymi listkami. Z samych żółtych nic nie korzeni się. Sadzonkuję tego buksa z połamanych przez psy gałązek. Dużo nie łamią to i sadzonek nie dużo