Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

babka 00:06, 06 cze 2016

Sama mam problemy z zestawianiem kolorów więc nie będę się wymądrzać. Widzisz, jak dla mnie to jest pięknie
Pytałaś u mnie o lawende, jutro zmierzę ale o ile pamiętam to sadziłam co 45 lub 50cm

Gruszka_na_w... 00:43, 06 cze 2016

07_Rene napisał(a)

Miała być cos w tym stylu... a wyszło jak zawsze

Podoba mi się zestawienie irysów z szałwią...

źródło zdjęć galeria irysów

Trudno będzie połączyć szałwie z irysami. Z moich obserwacji wynika, ze spotykają się jedynie przez kilka dni. Ona teraz zaczyna, a one właśnie kończą. To problem z wieloma zdjęciami. Ukazują rabatę w okresie jej aktualnego szczytowania. Tydzień temu nie było efektu, za tydzień już nie będzie ) A ty ogrodniku bij się z myślami, co z tym fantem zrobić. Masz naturalistyczny, swobodny ogród. On , moim zdaniem, dobrze zniesie nawet chwilowe zgrzyty kolorystyczne.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
07_Rene 07:39, 06 cze 2016

babka napisał(a)
Sama mam problemy z zestawianiem kolorów więc nie będę się wymądrzać. Widzisz, jak dla mnie to jest pięknie
Pytałaś u mnie o lawende, jutro zmierzę ale o ile pamiętam to sadziłam co 45 lub 50cm

Ja sadziłam na oko licząc, że się połączą w szpaler. Ale ostatecznie tnę je w kule, wiec muszę to zmienić.

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Trudno będzie połączyć szałwie z irysami. Z moich obserwacji wynika, ze spotykają się jedynie przez kilka dni. Ona teraz zaczyna, a one właśnie kończą. To problem z wieloma zdjęciami. Ukazują rabatę w okresie jej aktualnego szczytowania. Tydzień temu nie było efektu, za tydzień już nie będzie ) A ty ogrodniku bij się z myślami, co z tym fantem zrobić. Masz naturalistyczny, swobodny ogród. On , moim zdaniem, dobrze zniesie nawet chwilowe zgrzyty kolorystyczne.

To jest opinia na wagę złota Dziękuję.
W takim razie szałwia z liliowcami moimi żółtymi (to są jakieś wczesne) też się nie spotka.
Na razie zostawiam tak jak jest, bo nie mam pomysłu, a irysy nam też w innych miejscach (nie wiem skąd mi się ich tyle wzięło)
sylwia_slomc... 09:48, 06 cze 2016

Jak masz też w innych miejscach te same rośliny to traktuj ogród jako całość, a nie poszczególne rabaty
Pszczelarnia 11:35, 06 cze 2016

Mi się nie gryzie ten fiolet, bo ja lubię takie mocne zestawienia. Już cynie kwitną? To lato tak szybko odejdzie?

Poproszę o deszcz.

Róża z Bied. w ładnym towarzystwie. I o tym goździku czytam - nowość dla mnie.

sylwia_slomc... 12:54, 06 cze 2016

Renia właśnie przyszłam powiedzieć, że u Pszczółki zacytowałam fotkę z zestawieniem czerwieni z fioletem i śliczne A tu Pszczółka
Kawa 14:05, 06 cze 2016

Reniu super foty
piwonii zazdraszczam
macham
Zana 19:05, 06 cze 2016

07_Rene napisał(a)

Jedne już dzieliłam w tym roku, zaraz przed falą upału. Padły, ale puściły liście na nowo. Mam już wypróbowane, że żurawki ciężko zamordować, temu się zdecydowałam na taki krok

A mnie się jednak udało. Z 16 wydzielonych sadzonek przeżyły... 3! Sama nie wiem jak to możliwe, bo przecież teoretycznie to niemożliwe jest.
Zana 19:19, 06 cze 2016

Doczytałam wszystko do końca. Podsumowanie: przepiękne ostróżki i piwonie. Jak dla mnie na brzozowej gryzie się czerwień berberysów z żółtymi liliowcami. Fiolet pasuje moim zdaniem i do jednego i do drugiego, a wręcz z liliowcami dla mnie super! Ale irysy i liliowiec zaraz przekwitną, więc nic nie zmieniaj, zaraz będzie tam czerwony ożywiał zieloną wyspę.
babka 21:18, 06 cze 2016

zmierzyłam rozstaw lawendy, sadziłam co 45 cm
Ty teraz dzieliłas żurawki ? Moje zaczynają mnie denerwować. takie wielkie się zrobiły, zacieniają mi jeżówki a ich kolor jakiś smutny w takiej masie. Szkoda mi jedynie dlatego ruszać, że w tej chwili kwitną i pszczoły mają używanie Radzisz ciachać ?