Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

17:52, 25 kwi 2017
wstawiłam moja gęsiówke ...choc zobacz .......mam własnie ta variegatę o tych pstrych lisciach ...ale sie wyradza juz i część lisci jest cała zielona.

Anda 17:55, 25 kwi 2017

Lawendę ciachłabym aż do zielonego. Po co te suche badyle mają światło młodym zabierać a i jeszcze właścicielkę wyglądem straszyć
Fotki super, masz już kolorowo
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
07_Rene 11:29, 26 kwi 2017

Ewik napisał(a)
U mnie wiekszość lawendy wyglada podobnie jak Twoja, ale czekam , cos tam malutkiego wypuszczają .

No właśnie nie wiem, czy to ta zima tak je sprawiła, czy może za późno je przycięłam w zeszłym roku...

Konieczki napisał(a)
Reniu uwielbiam ogrod i zdjecia, od Marysi mam namiary na pana od lawendy, ale mocni trzymam kciuki za Twoja, ze odbije

Wiem o panu lawendowym W razie czego zgłoszę się. Na razie czekam, bo coś tam w mojej rośnie.

bdan napisał(a)
Reniu u mnie też lawenda beznadziejna. W jednym miejscu małżonek za bardzo jesienia przyciął i to może byc powód, że sucha jest. Ale w innych, gdzie nie była tak przycięta, tez lepiej nie wygląda.
Tak więc chyba u mnie będzie do wymiany na jednej rabacie, a na innych chyba coś innego zamiast nie, tylko co?

No właśnie pisałam, że moja też była późno przycinana... chyba w sierpniu. Ale w sumie zima nie przyszła znowu tak wcześnie...
W podobnej tonacji kolorystycznej to jedynie szałwie, przetaczniki...
Ja się chyba nie zdecyduje na coś innego, bo u mnie rabata pod murem od południowej strony, więc lawenda miała tam idealnie.

babka napisał(a)

Wróciłam po to. Piekne

Pień już całkiem spory

To jedno z pierwszych posadzonych roślin - w 2012r. malutkie sadzonki do kolan.
07_Rene 11:35, 26 kwi 2017

margaretka3 napisał(a)
Kurcze, ja to nie rozumiem tej lawendy. U niektórych pada, a u mnie część wywaliłam na kompostownik w październiku, bo już nie miałam jej gdzie posadzić, a ona tam teraz cała zielona. Po tym jak Gosia Malkul pokazała swoje padnięte, to mnie sumienie ruszyło i przygarnęłam ją z powrotem. Mogę się zatem i lawendą podzielić. Moja chyba nie do zdarcia

Rozważę Twoją propozycję

abiko napisał(a)
A nie jest to sprawka odmiany? Bo ja też nie łapię lawendy
Moje wielkie krzaki przemarzły, tak, że nic od korzenia nie idzie, a te małe, co raczej na straty spisałam od korzenia się zielenią. I wielkie muszę wywalić..

Ja miałam 3 starsze krzaczki od których mnożyłam resztę i widzę, że one praktycznie nic nie puszczają. Niestety nie wiem jaką odmianę mam. Kupiłam na targu.

Juzia napisał(a)
Ja bym chyba obcięła tę lawendę, bo jak odbija od ziemi a nie na gałązkach to chyba znaczy, że przemarzła.

Moja lawenda też była nie do zdarcia....
A teraz musiałam ją upierdutać przy samej ziemi, bo oznak życia nie dawała.
Gdzieniegdzie już coś rusza....ale fajnie nie jest.
Musiała wymarznąć jak jej żwirku dosypałam? Teraz będę się musiała grzebać

Myślisz, że to kwestia żwirku? Ja myślę, że jednak zimy, bo u wielu osób z różnych regionów kraju to samo.
Zbieram się do obcięcia, ale znów pada.... Czy kiedyś pogoda się poprawi?

Urszulla napisał(a)
Do Krzywaczki od 3 lat nie mogę dojechać słyszałam od wielu osób że tam fajne rzeczy są

Dosyć duży wybór tam mają, ale na niektóre odmiany trzeba polować, bo sezonowo są dostępne. Największy wybór wiosną i jesienią mają.
07_Rene 11:37, 26 kwi 2017

eee_taam napisał(a)
wstawiłam moja gęsiówke ...choc zobacz .......mam własnie ta variegatę o tych pstrych lisciach ...ale sie wyradza juz i część lisci jest cała zielona.

Byłam, widziałam

Anda napisał(a)
Lawendę ciachłabym aż do zielonego. Po co te suche badyle mają światło młodym zabierać a i jeszcze właścicielkę wyglądem straszyć
Fotki super, masz już kolorowo

Racja
Czekam aż padać przestanie.

Ogólnie strasznie męczy mnie ta pogoda. Wczoraj słonecznie od rana... Wzięłam się za oprysk tuji... i co? Po godzinie przyszła wielka ulewa i dooopa. Trzeba będzie powtarzać robotę.
Pszczelarnia 11:56, 26 kwi 2017

Urszulla napisał(a)
Do Krzywaczki od 3 lat nie mogę dojechać słyszałam od wielu osób że tam fajne rzeczy są

Nawet ja raz byłam.
Kawa 11:57, 26 kwi 2017

hihih no Reniu ja też opryskałam tuje
i wieczorem się rozpadało...

lawendy wszystkie u mnie padły
anabuko1 12:03, 26 kwi 2017

Ale dobrze ,że słońce miałaś i fotki słoneczne, jasne zrobiłaś.
Paprocki fajne laseczki utworzyly
To prawda ta majowa piwonia to wielka twardzielka.I twoja też ma już spore pączki kwiatowe.
07_Rene 12:07, 26 kwi 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Nawet ja raz byłam.

Ja staram się nie za często zapuszczać, bo zawsze ulegnę pokusie

Kawa napisał(a)
hihih no Reniu ja też opryskałam tuje
i wieczorem się rozpadało...

lawendy wszystkie u mnie padły

Teraz leje dzień w dzień, a potem zrobi się upał 30st i będzie lato

anabuko1 napisał(a)
Ale dobrze ,że słońce miałaś i fotki słoneczne, jasne zrobiłaś.
Paprocki fajne laseczki utworzyly
To prawda ta majowa piwonia to wielka twardzielka.I twoja też ma już spore pączki kwiatowe.

Aniu, w ostatnią niedzielę miałam słońce może godzinę. Wcześniej śniegiem waliło, deszczem. Wszystkiego po trochu...
Ta piwonia u mnie drugi rok. W zeszłym roku miała tylko 2 kwiaty. W tym zapowiada się 7
sylwia_slomc... 12:16, 26 kwi 2017

07_Rene napisał(a)

No ja myślę... czekam na lato i zaproszenie

A tak się ostróżki opamiętały... Stoją jak żołnierze...

Może to będzie ciut wcześniej niż latemcudnie cudwnie ogród pokazujesz chciałam spytać czy jak będziesz w Krzywaczce to bzu black lace Eva byś dla mnie jednego nie wzięła? Jęśli się jeszcze wybierasz tam, nie żeby specjalnie jeździć wybierasz się na targi ogrodnicze w Chemabudowie?