Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

kasia_w 11:43, 13 sty 2016

Edytko, dawno do Ciebie nie zaglądałam, a tutaj przedpłocie na tapecie- temat i dla mnie aktualny wiosną. Ciekawa jestem na czym w końcu stanie...Ja chyba obsadzę całość ligustrem, bo muszę się osłonić jeszcze bardziej. Choć marzy mi się przedpłocie podobne do Danusi, co będzie- jeszcze nie wiem...
lindsay80 11:44, 13 sty 2016

Kasya napisał(a)
O dzieki ci bardzo
zamowilam sobie 3 the beatles na probe to i dobrze, podziele sobie przed jesienią

a jakie warunki ma u ciebie ?

ja mam ziemię dobrą, a jak sadziłam to dodawałam do niej jeszcze obornik przekompostowany, na 10 szt. 3 nie chciały rosnąć, Toszka poradziła, żeby je odkopać i sprawdzić korzenie, okazało się, że tak jakby zaczęły zagniwać, wtedy poobrywałam z tej bryły wszystko co było zagnite i sadziłam drugi raz dodając kory przekompostowanej, bo zaczęły puszczać młode listki, ale sporo mniejsze są od tych co od razu normalnie rosły.
lindsay80 11:45, 13 sty 2016

ren133 napisał(a)

Też myślałam o Fince

po Wojsławicach, gdzie nie znalazłam seslerii, dzwoniłam do niej i wiem, że na pewno będzie mieć w sprzedaży w kwietniu - maju.
kasia_w 11:47, 13 sty 2016

Jeszcze o psach doczytałam- ja mam całe chmary- córa narysowała sugestywny plakacik pt. To nie jest wychodek", który zafoliowaliśmy i przymocowaliśmy do płotu. Powiem Ci, że nawet działa...
W okresach najgorszego nasilenia "zabrudzeń" M wywala zanieczyszczenia psie z naszego przedpłocia na środek drogi, czyli na psią trasę. To obrzydliwe ale też działa Oczywiście na ludzi, bo to oni są odpowiedzialni. Psy bez właścicieli raczej się u nas nie pojawiają...
nawigatorka 11:50, 13 sty 2016

kasia_w napisał(a)
Jeszcze o psach doczytałam- ja mam całe chmary- córa narysowała sugestywny plakacik pt. To nie jest wychodek", który zafoliowaliśmy i przymocowaliśmy do płotu. Powiem Ci, że nawet działa...
W okresach najgorszego nasilenia "zabrudzeń" M wywala zanieczyszczenia psie z naszego przedpłocia na środek drogi, czyli na psią trasę. To obrzydliwe ale też działa Oczywiście na ludzi, bo to oni są odpowiedzialni. Psy bez właścicieli raczej się u nas nie pojawiają...

To masz kulturalne psy skoro plakat na nie dziala u mnie mentalnosci i wsrod ludzi i psow...wsiowa.i mam na przedplociu kupy w bukszpanach
lindsay80 11:51, 13 sty 2016

ren133 napisał(a)
A masz jakieś zdjęcie tej the beatles jak już się "zadomowiła" na rabacie?

problem w tym, że posadziłam ją na rabacie ze stipą i w pewnym momencie ona ją całkiem przysłoniła, dlatego mimo, że mam zdjęcia tej rabaty to The Beatles na niej nie jest widoczny.
O tutaj jeden z 14.08 i akurat z chwaściorem w kępie - te wyższe sztywniejsze ździbła, które wyglądają jakby to były ździbła the Beatles, ale nie są.
Na poczatku września zabrałam te trawki z tej rabaty, na razie są w przechowalniku, a wiosną jak doprowadzę do porządku tył podwórka, gdzieś tam zamieszkają, bo tam też jest więcej cienia, a dla nich to zdecydowanie korzystniejsze warunki.

nawigatorka 11:52, 13 sty 2016

A znalazlam co pisala Marzena o swoim zywoplocie
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4492-fotorelacje-pielegnacja-roslin?page=3
lindsay80 11:55, 13 sty 2016

nawigatorka napisał(a)
Pytalas Marzeny o graby ale jesli pozwolisz i ja cos napisze.ja mam przewidziany na niem metr szerokosci.ale wlasciwie powinnam byla je posadzic metr od plotu a nie po,tak by moc je ciac od strony plotu gdy beda juz wielkie.teraz jeszcze spokojnie daje rade. Marzena faktycznie sadzila duze doniczkowe.ale rozmiar nie bedzie wystarczajacy jesli beda malo geste i bedzie trzeba je tak o polowe skrocic.ja sadzilam co 25 cm.

Tak dużo nie planowałam, ale też nie myślałam, żeby je ciąć z obu stron.
Jeśli bym nie cięła od strony ogrodzenia, tylko wtedy jak już zaczną przez siatkę gałęzie przechodzić to źle będzie ?
kasia_w 11:59, 13 sty 2016

nawigatorka napisał(a)

To masz kulturalne psy skoro plakat na nie dziala u mnie mentalnosci i wsrod ludzi i psow...wsiowa.i mam na przedplociu kupy w bukszpanach

omg
to okropne. Tak myślę czasem, żeby obsadzić berberysem atropurpurea- mam dwa na przedpłociu i koło nich nigdy nic nie ma
lindsay80 12:00, 13 sty 2016

nawigatorka napisał(a)
U mnie we wsi tylko ja nie mam psa i jest straszny zwyczaj spuszczania ich na noc...
Jak kosotrzewiny odrzucisz bedzie tez fajnie-full minimalizm

Przy naszej ulicy większość podwórek nieogrodzonych, to i ludzie psów nie mają.
Ale w całej dzielnicy bardzo dużo osób chodzi wieczorem i w nocy z kijkami, czy jeżdżą na rolkach, rowerach i na szczęscie Ci co mają psy nie spuszczają ich na noc.