Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

siakowa 12:01, 13 sty 2016

nie wiem czy uzyskasz ladny gęsty zywopłot bez ciecia z każdej strony..
lindsay80 12:02, 13 sty 2016

Kasya napisał(a)

no tak, za plotem to moze byc róznie, ja za plotem chcce posadzic kolczaste rugosy

domyślam się, że chodzi o takie dzikie róże
Efffa 12:04, 13 sty 2016

Jesteś pewna tych kosodrzewin?
edit: w sumie to nie bierz tego pytania pod uwagę, po prostu wiesz dlaczego mam taki stosunek do wszystkiego sosnopodobnego.
lindsay80 12:08, 13 sty 2016

kasia_w napisał(a)
Edytko, dawno do Ciebie nie zaglądałam, a tutaj przedpłocie na tapecie- temat i dla mnie aktualny wiosną. Ciekawa jestem na czym w końcu stanie...Ja chyba obsadzę całość ligustrem, bo muszę się osłonić jeszcze bardziej. Choć marzy mi się przedpłocie podobne do Danusi, co będzie- jeszcze nie wiem...

Miło, że wpadłaś.

Przedpłocie wraca, bo jesienią nie dałam rady, ale mam w połowie zrobione najbardziej nieprzyjemne prace - usuwanie chwastów, więc powinno teraz być prościej.
Takie przedpłocie jak ma Danusia, czy Anaart są cudne, ale ja stawiam na minimalizm, żeby podpasować pod styl w jakim jest ogrodzenie.
I bardzo ważne są też względy praktyczne - droga, wysypana frezem, który raczej długo nie zamieni się w asfalt, ale nie jest to nasza droga, bo została przekazana miastu, więc kiedyś coś tam pewnie będą z nią robić i nie chciałabym, żeby moja praca przepadła.
Mam też jeszcze dużo do zrobienia w ogródku, więc fundusze na przedpłocie wolałabym ograniczyć na tyle ile to możliwe.
kasia_w 12:09, 13 sty 2016

Kasya napisał(a)

no tak, za plotem to moze byc róznie, ja za plotem chcce posadzic kolczaste rugosy

Kasya, to jet myśl, też je lubię. Ciekawe jak zimą wyglądają...
siakowa 12:09, 13 sty 2016

a sesleria pod brzozy się chyba nadaje?
lindsay80 12:12, 13 sty 2016

kasia_w napisał(a)
Jeszcze o psach doczytałam- ja mam całe chmary- córa narysowała sugestywny plakacik pt. To nie jest wychodek", który zafoliowaliśmy i przymocowaliśmy do płotu. Powiem Ci, że nawet działa...
W okresach najgorszego nasilenia "zabrudzeń" M wywala zanieczyszczenia psie z naszego przedpłocia na środek drogi, czyli na psią trasę. To obrzydliwe ale też działa Oczywiście na ludzi, bo to oni są odpowiedzialni. Psy bez właścicieli raczej się u nas nie pojawiają...

Pomysł świetny, ale aż się dziwię, że przyniósł skutek
Masz rację, jakoś to chodzenie właścicieli na spacery z czworonogami z torebką i łopatką, które miało być sposobem na psie kupy nie zostało wdrożone w życie skutecznie.
Przedwiośnie jest straszne pod tym względem.
Kasya 12:12, 13 sty 2016

kasia_w napisał(a)

Kasya, to jet myśl, też je lubię. Ciekawe jak zimą wyglądają...

no suche badylki, miejscami troche kolorowych listkow i czerwone owocki dopoki sie nie zerwie albo ptaki nie zjedza
lindsay80 12:13, 13 sty 2016

nawigatorka napisał(a)
A znalazlam co pisala Marzena o swoim zywoplocie
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4492-fotorelacje-pielegnacja-roslin?page=3

o dziękuję, jesteś niezastąpiona - poczytam.
nawigatorka 12:14, 13 sty 2016

lindsay80 napisał(a)

Przy naszej ulicy większość podwórek nieogrodzonych, to i ludzie psów nie mają.
Ale w całej dzielnicy bardzo dużo osób chodzi wieczorem i w nocy z kijkami, czy jeżdżą na rolkach, rowerach i na szczęscie Ci co mają psy nie spuszczają ich na noc.

U nas dla ludzi uprawiajacych sport szacunek znacznie mniejszy niz dla psow.moj M juz byl pogryziony przez owczarka ktory plot przeskoczyl by go pogryz...