Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie

Mala_Mi 17:56, 22 sty 2015

Ja też tego kota przeniosłam podobnie jak Danusia To masz już kolejny głos by tak zrobić..
Iwk4 18:25, 22 sty 2015

Czytam, nic nie rozumiem.
Jak dla mnie, po co trzymać drzewa, które ciągle chorują i nie ma z nich pożytku?
Po drugie, czy chcesz wszystko mieć w cieniu? Cień masz przez drzewa.
Po trzecie racją jest, by w przedogródku połączyć obie rabaty w całość. Wspólna linia dla tych rabat potrzebna.
wiewiora 18:55, 22 sty 2015

Mala_Mi napisał(a)
Renia albo ładnie, albo sentymentalnie.. zostawiony jeden brzydki element zepsuje całą resztę zawsze..
To rabata zaprojektowana dla mnie przez Danusię, widać żywopłocik z bukszpanu w środku

rabata ładna tylko że mi takie rabaty podobają się u kogoś ja wole kwiaty i byliny
rozark 19:35, 22 sty 2015

Mala_Mi napisał(a)
Ja też tego kota przeniosłam podobnie jak Danusia To masz już kolejny głos by tak zrobić..

to znaczy, że gdzie go przenieś? bardziej do cienia? bo przepraszam ale chyba coś przeoczyłam,
cofnę się
rozark 19:43, 22 sty 2015

Iwk4 napisał(a)
Czytam, nic nie rozumiem.
Jak dla mnie, po co trzymać drzewa, które ciągle chorują i nie ma z nich pożytku?
Po drugie, czy chcesz wszystko mieć w cieniu? Cień masz przez drzewa.
Po trzecie racją jest, by w przedogródku połączyć obie rabaty w całość. Wspólna linia dla tych rabat potrzebna.

Jak M się uparł to nie ma rady, wrr, na wojnę nie pójdę, są ludzie i ludziska

Cień jest nie tylko przez moje drzewa - przez szeregowiec sąsiada, przez 30m wysokości drzewa za ulicą, od jarzębu którego nie wolno mi wyciąć, od swojego domu:
jak wytnę np. brzoskwinię to i tak zastaje cień od mojego domu i od drzew z ulicy
wycięcie lilaków by mi dało dużo i oto jeszcze powalczę, broni nie złożyłam, dopingujecie mnie

jak połączyć obie rabaty? jakieś sugestie?

ja jestem kwiatowa ... mało wiedzy ... stąd i mało pomysłów
rozark 19:44, 22 sty 2015

agnieszka_podpora napisał(a)

muszę gdzieś wyczaić taką rabatę i zobaczyć ją w naturze
wiewiora 19:49, 22 sty 2015

powiedz mi Reniu co to za powojnik masz ?Mam długi płot betonowy i myślałam obsadzić go różnymi pnączami tylko kwitnącymi
rozark 22:08, 22 sty 2015

agnieszka_podpora napisał(a)

powiedz mi Reniu co to za powojnik masz ?Mam długi płot betonowy i myślałam obsadzić go różnymi pnączami tylko kwitnącymi

Ten powojnik to wielkokwiatowy Chalcedony.
Na płot rozważ Montanę Rubens
zerknij sobie tutaj, na którejś stronie albo jest adres albo zdjęcie płotu zrobione z tego powojnika
wiewiora 22:34, 22 sty 2015

ok serdeczne dzięki
Pszczelarnia 18:26, 23 sty 2015

Pomysły, które mi się uleżały:
żywopłot wąski z cisa od sąsiada - musik
hortensje niższe (żeby pasowały do bylin)
kule bukszpanowe
miscanty delikatne (ML)
to zielone zamazane to trawa
nie wiem, czym przedzielić co ma stanowić tę wstążkę na rabacie (bodziszek?, liliowiec?)
kot topiarowy niech siedzi w/koło średniej trawy rozpl. Hammeln lub niższa)
świecznica - oczywiście nie na brzeg rabaty tylko w tył (może w bluszcz)

2. byliny: kilka róż i 4 gatunki kwiatów na każda porę roku+ średnia trawa + można nawet berberys bagatelle gdzieś wprowadzić na słonecznym miejscu.
Po lewej koło miskanta na brzegu dla zakończenia można dać jeszcze jedną kulę bukszpanową.
Linia rabaty to fala. Po lewej stronie dzieli ona rabatę na 2 części: hortensjowo-bylinowo-trawiasta i bulinowo-rózano-trawiastą.
Obierz sobie kolory liści i kwiatów (2-3 kolory) i tego się trzymaj.

Nie wiem, czy to jest składne, czy nie za dużo.