Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie

jankosia 09:10, 28 sty 2015

rozark napisał(a)

Ja czytałam ten artykuł, ale sobie go przypomnę. Problem w tym, że ze starymi drzewami tak się da. Trzeba by wyciąć wszystkie gałęzie, zostawić goły pień i nowe odrosty formować.
Ale eMowi pokażę i zamelduje ci o wynikach rozmowy . Dzięki za podpowiedź.
A artykułów to widziałam 2:
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/384-drzewa-kandelabry-szpalery-i-parasole
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/388-zasady-formowania-plaskich-drzew-krok-po-kroku
Mówimy o tych samych?

Oj nie, ze starymi nie da się. Ja myślałam o tym żeby zamiast starych dużych dać młode od poczatku prowadzone na płasko. Tak naprawdę to nie żeby "dać" tylko żeby mężowi pokazać jak to na obrazku ładnie wygląda a wtedy może sam zechce wyciąć to czego tak mocno pilnuje
jankosia 09:11, 28 sty 2015

No bo sama piszesz że chore.
Nikita 09:39, 28 sty 2015

Reniu, wpadam z rewizytą...troszkę poczytałam, troszkę podglądnęłam i stwierdzam, że podoba mi się. Ogród zapowiada się ciekawie, będę monitorować na bieżąco rabatę z lilakami, bo coś mi się widzi, że wyjdzie super.
Po za tym podziwiam twoją wiedzę na temat róż...no, no, przybył nam nowy różany ekspert!!!
A co do niezapominajek to wpisuję się na listę chętnych, chyba całkiem całkiem prezentowałyby się u mnie wzdłuż myśliwskiego płotu.
A tak w ogóle jak będziesz w okolicy to zapraszam do "szmaragdowego" na kawę i coś słodkiego.
Pozdrawiam, cieszę się że z nami jesteś.
wiewiora 23:43, 28 sty 2015

no piekne zakupy czekamy do wiosny ,petunie będą cudowne
rozark 22:22, 29 sty 2015

jankosia napisał(a)
No bo sama piszesz że chore.

tej zagwozdki to nikt nie rozumie, włącznie ze mną!
rozark 22:29, 29 sty 2015

Nikita napisał(a)
Reniu, wpadam z rewizytą...troszkę poczytałam, troszkę podglądnęłam i stwierdzam, że podoba mi się. Ogród zapowiada się ciekawie, będę monitorować na bieżąco rabatę z lilakami, bo coś mi się widzi, że wyjdzie super.
Po za tym podziwiam twoją wiedzę na temat róż...no, no, przybył nam nowy różany ekspert!!!
A co do niezapominajek to wpisuję się na listę chętnych, chyba całkiem całkiem prezentowałyby się u mnie wzdłuż myśliwskiego płotu.
A tak w ogóle jak będziesz w okolicy to zapraszam do "szmaragdowego" na kawę i coś słodkiego.
Pozdrawiam, cieszę się że z nami jesteś.

do experta różanego to mi daaaaleko ale fakt że je lubię szczególnie za zapach - nic tak nie pachnie jak róże
tak - z utworzeniem listy to dobry pomysł bo już zaczynam się stresować czy o swoich wszystkich obietnicach pamiętam, dobrze że tak łatwo zajrzeć do PW

na zwiedzanie ogrodu to ja zawsze chętna jestem zapowiadam się zatem z wizytą już na wiosnę bo nawet dzisiaj gdzieś w Twoich okolicach byłam i dzięki za zaproszenie i miłe przyjęcie

ja tez się cieszę
rozark 22:30, 29 sty 2015

agnieszka_podpora napisał(a)
no piekne zakupy czekamy do wiosny ,petunie będą cudowne

mam taką nadzieję - szkoda że nie pachną
Mala_Mi 08:19, 30 sty 2015

Szpalerowo prowadzilam miniaturowe jabłonie... za duzo systematycznej pracy wymagały... zrezygnowałam. Dla zapracowanych są odmiany kolumnowe...
Proponuje weź Żona na objazd po ogrodach dziewczyn łódzkich. Już go przekonaja, a moze sam sie przekona..... moj do ogrodu sie przekonał po spotkaniu ogrodowiska.
Bogdzia 16:35, 31 sty 2015

Złocień maruna rosnie jak chwast. Mam wprawdzie inną odmiane bo z zóltymi środkami ale sam się rozsiewa bez problemu. Co do drzewek prowadzonych na płasko to jak pisze Ania jest przy nich co robic, mocno bym się zastanowiła zanim bym podjęła taka decyzję .Petunie piękne odmiany.Pozdrówka.
rozark 19:24, 31 sty 2015

Aniu,

Jak mi się uda jakiegoś drzewa pozbyć nie będę sadzić nowego . Cienia u mnie dostatek.

Bogdzia,

dzięki za wizytę. Roślinki się rozsiewają jak im dobrze, a czy u mnie będzie im dobrze to będzie wiadomo na jesieni

Trafił mi się wolny weekend , zabieram się za rozrysowanie rabat.