Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tam, gdzie jeże mówią dobranoc.

Tam, gdzie jeże mówią dobranoc.

jazzy 22:42, 14 lut 2015

waldek727 napisał(a)

...

Pamiętam do dziś, jak mój dziadek po żniwach podczas gdy wszystkie wnuczki przygotowywały już sobie ziemniaki i sól do ogniska, przechadzał się w blasku zachodzącego słońca z przewieszoną przez plecy płachtą i spracowanymi dłońmi zbierał każdy pozostawiony na macierzy kłosek. Gdy w oddali jego postać przybierała wielkość karzełka widziałem jak przyklęka pod rosochatą wierzbą dziękując Najwyższemu za plony. Bynajmniej takie zachowanie nie było spowodowane chęcią zwiększenia zysku. Było to wykazaniem szacunku, a także złożeniem pokłonów Ziemi Matce.

Normalnie się wzruszyłam
pasjonatkaam... 23:15, 14 lut 2015

Ode mnie na dzisiejszy wieczór uroczy duet

https://www.youtube.com/watch?v=5a0juQ0aeGI
waldek727 23:47, 14 lut 2015

jazzy napisał(a)

Normalnie się wzruszyłam

Tylko wtedy Jazzy chleb smakował zupełnie inaczej, a jabłka w sadzie pachniały szarlotką.
waldek727 00:03, 15 lut 2015

pasjonatkaamatorka napisał(a)

Ode mnie na dzisiejszy wieczór uroczy duet

Dziękuję Ci Ewo za przypomnienie mi tego koncertu.
Występ Pavarottiego z Bono też był świetny.
jazzy 01:01, 15 lut 2015

waldek727 napisał(a)

Tylko wtedy Jazzy chleb smakował zupełnie inaczej, a jabłka w sadzie pachniały szarlotką.

Pamiętam te smaki i zapachy sprzed prawie 30 lat
bdan 08:56, 15 lut 2015

Waldku co sądzisz o zastosowaniu prelitu w ogrodzie. Z czasów budowy został mi jeszcze cały worek.
Pszczelarnia 10:15, 15 lut 2015

Waldek, czy i jaki jest sens pryskania miedzianem róż teraz? Dziękuję.
gierczusia 13:41, 15 lut 2015

Wpadam zwabiona tytułem i miłością do jeży .. Jak już poczytałam o małym areale i skłonnościach do uprawy ekologicznej a i bliskości lasu to już wiem ,ze bedę bardzo chciała zaglądać do Ciebie.. Tym bardziej ,że ja też staram sie ogranicznie ale jedno mi sie z tej ideologii wyslizguje..a mianowicie..opuchlaki ... Masz jakąś podpowiedź ??

Pozdrawiam
waldek727 15:23, 15 lut 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Waldek, czy i jaki jest sens pryskania miedzianem róż teraz? Dziękuję.

Ewuniu.
Pierwsze dwa opryski które corocznie wykonujemy w naszych ogrodach na przedwiośniu stanowią pierwszą zaporę dla patogennych grzybów (miedzian) i owadów ssąco-kłujących (promanal). Nie są one konkretnie ukierunkowane do ochrony danego gatunku roślin. Po okresie jesiennym w którym to zarówno grzyby jak i owady wykazywały jeszcze swoją aktywność, zimowe spadki temperatur niejako wymuszają na tych organizmach, aby przyjęły formy przetrwalnikowe. Zarodniki grzybów, złożone jaja owadów lub ich postać larwalna nie stanowią w tym okresie żadnego zagrożenia dla naszych ogrodów. Z chwilą wzrostu temperatury, wilgotności podłoża czy dostępności do pożywienia formy przetrwalnikowe będą miały tendencję powrotu do życia. My na samym starcie poprzez swoje działania w znacznym stopniu utrudnimy im to zadanie i ułatwimy roślinom wejście w stan wegetacji bez narażania ich na choroby. Oprysk miedzianem przeprowadzamy nie tylko na roślinach, ale również w miejscach które mogą być dla grzybów idealnym punktem rozwoju. Oprysk zarówno miedzianem jak i promanalem należy do bardzo intensywnego zabiegu. Sporządzona ciecz powinna spływać do wszelkich luk, zakamarków czy wewnętrznych części roślin. Miedzian nie dopuści do rozwoju grzybów które już mamy w swoim ogrodzie, a promanal skutecznie zablokuje pobieranie tlenu formom embrionalnym owadów i ewentualnie wykluwającym się larwom.
Loosiuu 15:31, 15 lut 2015

Hmm...A Promanal byłby skuteczny w zapobieganiu rozwojowi pierwszego pokolenia szrotówka?