Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tam, gdzie jeże mówią dobranoc.

Tam, gdzie jeże mówią dobranoc.

waldek727 19:40, 27 kwi 2015

jona napisał(a)
Witaj Waldku . Zaznaczam się, że przychodzę do Ciebie systematycznie po informacje chociaż się nie ujawniam. Jak uzyskać pożyteczne mikroorganizmy z kompostu? Laik jestem zupełny. Pozdrawiam

Joasiu.
Samo wprowadzanie kompostu do przypowierzchniowej warstwy gleby wiosną i jesienią już bardzo pomaga roślinom. Kompost w płynie z pożytecznymi mikroorganizmami można dostarczyć praktycznie w każde zagrożone miejsce.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4179-skoncentrowany-wyciag-z-kompostu-anhk
Dorota123 21:22, 27 kwi 2015

Waldku ja liczyłam na cud i myślałam, że jednak da się uratować ten mój lichy trawnik. Ściągnąłeś mnie na ziemię i widzę, że muszę po raz trzeci w ciągu 2 sezonów zakładać nowy trawnik. Nie wiem czy napisałeś już jakieś wskazówki bo znalazłam wątki z trawnikami, ale każdy był w czyjejś sprawie i tak zagłębiłam się w lekturze. Jeśli możesz podrzuć mi link, żebym wiedziała na co zwrócić uwagę. Mam naprawdę problem niby tylko trawnik, a wcale nie tak łatwo go mieć.
katiaxx 21:26, 27 kwi 2015

waldek727 napisał(a)
Witam wszystkie miłe Panie które po raz pierwszy zagościły w moim wątku ogrodowym.

Kasieńko (katiaxx).
Skaczesz ze swoimi wątkami po ,,Ogrodowisku" tak, że już nie wiem gdzie mam Cię szukać. Nie lubię tracić z oczu żadnej Kasi, bo wszystkie Kaśki to fajne dziewczyny.

katiaxx 21:29, 27 kwi 2015

Klikaj w stopkę i trafisz do aktualnego Waldku - zerknij proszę na wątek o kompoście - nie chcę zaśmiecać Twojego, mam tam pewne wątpliwości , dziękuję z góry

edit ; przepraszam za pusty wpis na górze coś się pochrzaniło.
Margo 21:41, 28 kwi 2015

Waldku, a o co chodzi z tym koszeniem trawnika na 4 cm ?
Tzn, chodzi o to żeby kosić wyżej niż zwykle i tym utrudnić składanie jaj przez chrząszcza majowego ??? Sorki za może niemądre pytanie, ale ciekawa jestem zasady.
Nikita 01:08, 29 kwi 2015

Oj Waldek, coś mi się widzi, że coraz bardziej cię lubię…te twoje teksty, że „przestałeś się przejmować rzeczami które nic nie wnoszą do twojego życia”, że „nie piszesz scenariuszy na przyszły dzień”.…jakbym samą siebie słyszała. Ja dodałabym jeszcze do tego...
„nie przejmuję się na zapas” i moje motto życiowe „mogę wszystko…nic nie muszę”
No, ale dosyć już tych sentencji życiowych…nie po to przydrepciłam do ciebie…
Mam problem…wpadła do mnie z wizytą mszyca porzeczkowo-jakaś tam. Ja z reguły gościnna kobitka jestem, ale tym razem może nie koniecznie jestem zadowolona z jej wizyty. Poczęstowałam ją już moją ”domową” miksturą na mszyce, ale chyba jej zasmakowała, bo nadal siedzi na porzeczkowych listkach… Może jakaś rada z twojej strony? Plisss….

lojalna_ 07:57, 30 kwi 2015

Ja tez tak chce .....cudo...

Waldku sieje trawnik w przyszlym tygodniu i jeszcze sie nie zdecydowałam na trawke ....stresa mam

waldek727 23:02, 01 maj 2015

lojalna_ napisał(a)
Ja tez tak chcę .....cudo...
Waldku sieję trawnik w przyszłym tygodniu i jeszcze się nie zdecydowałam na trawkę ....stresa mam

Jolcia.
Mnie minął stres przy zakładaniu trzeciego trawnika.
waldek727 23:26, 01 maj 2015

Nikita napisał(a)

Mam problem…wpadła do mnie z wizytą mszyca porzeczkowo-jakaś tam. Ja z reguły gościnna kobitka jestem, ale tym razem może nie koniecznie jestem zadowolona z jej wizyty. Poczęstowałam ją już moją ”domową” miksturą na mszyce, ale chyba jej zasmakowała, bo nadal siedzi na porzeczkowych listkach… Może jakaś rada z twojej strony? Plisss….

Jakaś tam-czyściecowa.
W chwili obecnej zrób trzykrotny oprysk spodniej strony liści porzeczki 3% roztworem mydła potasowego z dodatkiem czosnku, wrotycza lub piołunu (30ml mydła/1l wody). Mydło jest dostępne w sklepie ogrodniczym za ok 12 zł i powinno być na wyposażeniu każdego ogrodu, ponieważ jest przydatne do sporządzania praktycznie każdej cieczy roboczej.
Na przełomie października i listopada zrób oprysk zagrożonych roślin promanalem. W tym czasie samice będą właśnie składać na liściach i korze porzeczki jaja z embrionami którym trzeba zablokować dopływ tlenu.
waldek727 23:42, 01 maj 2015

Margo napisał(a)
Waldku, a o co chodzi z tym koszeniem trawnika na 4 cm ?
Tzn, chodzi o to żeby kosić wyżej niż zwykle i tym utrudnić składanie jaj przez chrząszcza majowego ??? Sorki za może niemądre pytanie, ale ciekawa jestem zasady.

Gosiu.
Mój trawnik ma w tej chwili sześć lat i od pierwszego koszenia mam ustawione noże na wysokości 4 cm. Dla trawy jest to najodpowiedniejsza długość cięcia pod każdym względem.
Gęstość trawnika plus dodatkowe 4cm do przebycia przez samicę chrabąszcza majowego aby dotrzeć do gołej gleby skutecznie ją zniechęcą do takich wędrówek. Poza tym, ja co roku robię kilka oprysków trawnika skoncentrowanym wyciągiem z kompostu, także ewentualnie złożone jaja czy wykluwające się larwy jakiegokolwiek owada są z miejsca dla zasiedlonych tam mikroorganizmów glebowych dodatkowym posiłkiem.