Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tam, gdzie jeże mówią dobranoc.

Tam, gdzie jeże mówią dobranoc.

gabi1948 16:30, 10 maj 2015

A mnie zainteresowały bakterie kwasu mlekowego. Czy można poprosić o szczegóły.
Pozdrawiam.
waldek727 00:20, 11 maj 2015

admete napisał(a)
Hej
I spędziłam moja poranną kawkę u Ciebie....
Miłej niedzieli

Witaj Aga w moim wątku. Miło mi, że zagląda do mnie osoba o tak wyrafinowanym i wysublimowanym guście jaki cechuje Ciebie. Ja znam Twój wątek niemal na pamięć. Choć nie ujawniałem się, to byłem razem z Tobą w chwilach Twojej walki z siłami natury. Patrząc na przedstawiane przez Ciebie fotki z ogrodu nie raz rozkładałem z bezradności ręce a czasem też opadały mi one w dół. Myślę, że najtrudniejsze chwile masz już poza sobą i nadeszły już dni podczas których na twarzy towarzyszy Ci uśmiech.
Pozdrawiam
waldek727 00:40, 11 maj 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ale masz wiedzę - czytam i uczę się.
Jak przygotowujesz tą herbatkę kompostową? Rozumiem, że kompost + woda, ale w jakich proporcjach i woda zimna czy ciepła? Opryskiwać, czy podlewać?

Sylwio. Dzięki za miłe słowa.
Część tej wiedzy wzięła się z mojej 30-sto letniej pasji do ogrodów. Nie umiłowania mojego jednego skromnego ogródka, lecz do ogrodów które są w trakcie realizacji, do tych które cieszą właścicieli od kilku czy też kilkunastu lat, aż po ogrody które mają już swoją własną ,,duszę" i pamiętają czasy Piłsudskiego.
Teraz cieszę się, że tą wiedzą i doświadczeniem mogę podzielić się z innymi.
Pytasz o ,,herbatkę kompostową".
Powyżej Monika (LewOgrodowy) zamieściła odnośnik do wątku w którym będziesz mogła zapoznać się ze szczegółami, a także obejrzeć krótkie poglądowe filmiki na temat compost tea.
Pozdrawiam.
waldek727 01:06, 11 maj 2015

gabi1948 napisał(a)
A mnie zainteresowały bakterie kwasu mlekowego. Czy można poprosić o szczegóły.
Pozdrawiam.

Witaj Gabi.
Na temat namnażania bakterii kwasu mlekowego więcej ode mnie może napisać Mazan. Ja owe bakterie pozyskuję m.in z compost tea oraz niektórych gnojówek roślinnych.
Pytania dotyczące biopreparatów takich jak:
-mleczan wapnia
-octan wapnia
-herbatka tymiankowo-oreganoawa
można zamieszczać w wątku naturalne zwalczanie szkodników (bez chemii)
waldek727 01:44, 11 maj 2015

Margaret_ka napisał(a)
Witam serdecznie,
Cieszę się, ze trafiłam na taki wątek, gdzie jest tak naturalnie, gdzie znajdę rady jak w naturalny sposób radzić sobie z różnymi problemami w ogrodzie. Będę gościem w twych progach. Pozdrawiam...

Witaj azaliowa Margaretko.
Na wstępie powiem Ci, że poza ogrodami łączy nas jeszcze miłość do śródziemnomorskich klimatów. Spacery w wieczorne otoczone morską bryzą letnie dni po urokliwych uliczkach Wenecji, Florencji czy Neapolu należały do cudownych przeżyć. We Włoszech czy w Hiszpanii naprawdę można zakochać się nie tylko w pięknych pełnych temperamentu dziewczynach, ale także w murach które mają swoją opowieść, a także ogrodach które są obwieszone oliwkami, mandarynkami i innymi cytrusami.
Gość się Gosiu w moim wątku do woli i poznawaj tajniki ogrodu który żyje w zgodzie z naturą.
Saluto cordialmente.
admete 07:16, 11 maj 2015

waldek727 napisał(a)

Witaj Aga w moim wątku. Miło mi, że zagląda do mnie osoba o tak wyrafinowanym i wysublimowanym guście jaki cechuje Ciebie. Ja znam Twój wątek niemal na pamięć. Choć nie ujawniałem się, to byłem razem z Tobą w chwilach Twojej walki z siłami natury.

Jejku strasznie mi miło
i cieszę się że wreszcie coś skrobnąłeś u mnie
- dzięki temu ja trafiłam do Ciebie
i teraz będę się dokształcać
bo wiedza jaką Ty posiadasz ja będę nabierać jeszcze kilka lat
Musze wszystko jeszcze raz przeczytać o dokładnie zanotować !!!!

Patrząc na przedstawiane przez Ciebie fotki z ogrodu nie raz rozkładałem z bezradności ręce a czasem też opadały mi one w dół. Myślę, że najtrudniejsze chwile masz już poza sobą i nadeszły już dni podczas których na twarzy towarzyszy Ci uśmiech.
Pozdrawiam

Tez mam taką nadzieję

choć tak jak nigdy nie bałam się burz i je wręcz uwielbiałam, teraz na każdą większą chmurę patrzę z przerażeniem

Pozdrawiam
Kasya 21:04, 11 maj 2015

Waldku, cos chyba gdzies piasales o sciółkowaniu skoszoną trawą ? czy to nie ty ?
Chodzi o to ze zalecenia byly takie zeby bylo grubo, zeby gniło i temperatura wykonczyla chwasty ?
Bo jak gnije to smierdzi okrutnie...
kasiek 09:46, 12 maj 2015

Widze że większość korzysta z Ciebie jak z encyklopedi to i ja zasięgne rady
Czy masz moze wiedze na emat zółkących igieł himalajki właśnie o tej porze? Żółkną i opadaja stare igły (te od srodka) w duuuzych ilościach, w zeszłym roku myslałam że to grzyb i pryskałam topsinem, w tym roku to samo w maju podczas wypuszczania nowych pędów. Nie wiem teraz czy zrzuca igły stare by wykarmic młode czy to choroba grzybowa i znowu muszę pryskać?
Dzięki za ewentualna pomoc
Nonka 13:36, 13 maj 2015

Dziękuję Waldku za namiary na brzózki, które zostawiłeś w moim wątku. Szukam jeszcze wiśni umbraculifera w rozsądnej cenie. Nie wiesz czy w tej szkółce mają je również, bo w ofercie zamieszczonej na internecie nie występują. A może wiesz gdzie mogłabym je kupić (w okolicach Warszawy oczywiście)
waldek727 13:48, 13 maj 2015

Jeżeli chodzi o szkółkę roślin liściastych i iglastych z handlem detalicznym w okolicach Warszawy to warto zajrzeć do Green Garden