Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tam, gdzie jeże mówią dobranoc.

Tam, gdzie jeże mówią dobranoc.

Nonka 13:51, 13 maj 2015

Jeszcze raz bardzo dziękuję
waldek727 14:19, 13 maj 2015

kasiek napisał(a)
Widze że większość korzysta z Ciebie jak z encyklopedii to i ja zasięgne rady
Czy masz moze wiedze na emat zółkących igieł himalajki właśnie o tej porze? Żółkną i opadaja stare igły (te od srodka) w duuuzych ilościach, w zeszłym roku myslałam że to grzyb i pryskałam topsinem, w tym roku to samo w maju podczas wypuszczania nowych pędów. Nie wiem teraz czy zrzuca igły stare by wykarmic młode czy to choroba grzybowa i znowu muszę pryskać?
Dzięki za ewentualna pomoc

Kasiu.
Moja pasja do ogrodów i ogrodnictwa każe mi się dzielić z innymi wiedzą nabytą własnym doświadczeniem. Sosna himalajska czy też sosna wejmutka ma już w naturze przypisane to, że starsze wewnętrzne igły usychają ustępując miejsca młodym przyrostom. Przedwczesne zrzucanie igieł może być również spowodowane brakiem wystarczającej ilości minerałów lub suszą. Bardzo często dzieje się tak jak piszesz, że niektóre składniki pokarmowe przekazywane są ze starych dolnych przyrostów w szczytowe partie rośliny. Stanowią one dla niej niejako spichlerz z zapasami. Ja na Twoim miejscu nie martwiłbym się takim obrotem spraw, ale na wszelki wypadek wklej fotkę swojej sosny.

kasiek 21:36, 13 maj 2015

Wielkie dzięki, jutro postaram się wkleić. Nie chcę znowu pryskać chemia na grzyba - w zaszłym roku się wystraszyłam i popryskałam ale chemi nie znosze i chce zobaczyc jak sobie poradzi w tym roku. W tym miejscu gdzie rosnie nie ma suszy a wręcz przeciwnie - jest dość wilgotno i półcieniście tu widać na fotce( w tle po prawej przy płocie drewnianym)

Igły zrzuca zeszłoroczne i to doś obficie że właściwie dołem zostaja tylko nowe przyrosty. Nie są jednak przebarwione np. mozaikowato (jak przy osutce) tylko całe żółte, powstaje efek melanżowy, przypomina mi to tzw. szpakowate włosy
jutro postaram się zrobic fotki z bliska a póki co czyli dzięki
Manalena 00:32, 14 maj 2015

Waldku- ze względu na moje chwasty w trawniku,a głównie koniczynę, chciałam zastosować saletrę wapniową. Mam tylko pytanie do Ciebie czy aby nie jest na nia póżno?
omelka1 16:47, 15 maj 2015

Przyszłam się przywitać i podziękować za radę w sprawie ambrowca.Twój wątek zaznaczam bo to kopalnia wiedzy.
malkul 17:40, 15 maj 2015

a może masz skuteczny sposób na osty?
waldek727 19:08, 15 maj 2015

malkul napisał(a)
a może masz skuteczny sposób na osty?

Ciepłe powietrze.
Tylko uważaj na trzmiele.
malkul 19:12, 15 maj 2015

Waldek- nie rozumiem choć brunetka
katiaxx 19:35, 15 maj 2015

malkul napisał(a)
Waldek- nie rozumiem choć brunetka