Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tam, gdzie jeże mówią dobranoc.

Tam, gdzie jeże mówią dobranoc.

AGDULA 00:04, 10 maj 2015

Ciekawy wątek przeplatany intrygującą muzyką..
waldek727 01:05, 10 maj 2015

katiaxx napisała:
O!, i wpis bardzo na czasie bo męczę te emy od kilku dni, czytam i dumam ile w tym prawdy a ile marketingu. Waldku, czy je kupowałeś w końcu i stosowałeś ?

Kasiu.
To co czytasz na ulotkach dołączonych do produktu to marketing, a to co jest napisane nad Twoim postem to prawda. Ludzie myślą, że jak za coś zapłacą to musi to być dobre i skuteczne. Ja jestem za stary wróbel żeby dać się nabierać na plewy. Po mnie reklamy, wszelkiego rodzaju promocje, przeceny i bajkowe opisy produktu spływają jak woda po kaczce. Wystarczy, że przeczytam z jakich składników dany produkt jest wytworzony i już mam na wstępie wyrobione o nim zdanie. W większości przypadków to co kupujemy w sklepach ogrodniczych mamy u siebie w ogrodzie lub pod ręką. Wystarczy tylko daną rzecz przetworzyć lub pozyskać we własnym zakresie.
Prawda jak to pięknie brzmi-,,Produkt zawiera dobroczynne bakterie kwasu mlekowego".
Cena 60 złoty.
Ja te same bakterie kwasu mlekowego w jeszcze większych ilościach mam w kiszonej kapuście, kiszonych ogórkach czy w zwykłym żytnim zakwasie na żur.
Cena 2 złote.
Inny przykład:
Zawiera nicienie pasożytnicze Steinernema kraussei zwalczające...i tu nazwa larwy owada.
Cena 340 złoty
Cena z kosmosu bo i pewnie nicienie z księżyca a przynajmniej z himalajskich szczytów.
Wręcz nieosiągalne dla zwykłego ogrodnika amatora.
Ja entomopatogenne nicienie i grzyby mam w skoncentrowanym wyciągu z kompostu (compost tea) ponieważ środowiskiem ich życia jest próchnica glebowa.
Cena o,12 gr
Żeby nie być gołosłownym zamieszczam link do krótkiego filmiku zrealizowanego pod mikroskopem w laboratorium Niagara College's ukazującego świat pożytecznych organizmów i mikroorganizmów glebowych zawarty w kropelce ANHK (aktywnie napowietrzona herbatka kompostowa)
https://youtu.be/uw1C41Nr_d0
Odpowiadając Kasiu na Twoje pytanie potwierdzę, że raz kupiłem i zastosowałem E-my. Nie czekając na efekty tego środka po paru miesiącach zagościła u mnie w ogrodzie prawdziwa armia pożytecznych mikroorganizmów pozyskiwanych z własnego kompostu.
waldek727 01:36, 10 maj 2015

Witam nowe koleżanki w swoim wątku. W wątku w którym zapewne jeszcze nie raz zamieszczę ciekawy post z radami jak dbać i pielęgnować ogród metodami niekonwencjonalnymi.
Jak ustrzec się przed stosowaniem toksycznych środków chemicznych, a pomimo tego być właścicielem pięknego i zdrowego ogrodu.

Agdulo, właścicielko pięknego i dojrzałego ogrodu. Nie wiem która muza zamieszczona w wątku intryguje Cię najbardziej, dlatego dołączę dzisiaj coś wymownego co być może również przypadnie Ci do gustu.
MODLITWA-TADEUSZ NALEPA

admete 07:26, 10 maj 2015

Hej
I spędziłam moja poranną kawkę u Ciebie
Pięknie, cudownie, dojrzale w ogrodzie - trawnik -POWALA!!!!!!!
chciałabym mój doprowadzić chociaż w połowie do takiego stanu, muszę się dokładniej wczytać co tam z nim takiego wyprawiasz i w tych obornikach się dokształcić hahahahahaha.

I czekam na foteczki jak Twój ogród wygląda w maju

Miłej niedzieli
Margaret_ka 08:06, 10 maj 2015

Witam serdecznie,
Cieszę się, ze trafiłam na taki wątek, gdzie jest tak naturalnie, gdzie znajdę rady jak w naturalny sposób radzić sobie z różnymi problemami w ogrodzie. Będę gościem w twych progach. Pozdrawiam...
Manalena 11:31, 10 maj 2015

Waldku-ponawiqam moje pytanie do Ciebie. Co mam zrobić z ta pierońską koniczyną na moim trawniku? Rozrasta się coraz bardziej- skosić sie nie da, bo jest mała i musiałabym zostawic placki samej ziemi. Próbowałam ją wyrywać,ale jest bardzo drobna i korzonki sie urywają pozstając w ziemi. Chciałabym bardzo uniknąć chemii,ale czy to się uda?
gardney 11:35, 10 maj 2015

A że nicienie w ANHK.... nie zauważyłam, zapomniałam? Przepraszam w takim razie za głupie zapytania Pozdrawiam Waldku!
Manalena 11:41, 10 maj 2015

Waldku- znalazłam gdzieś,że Mazan wspomniał o posypywaniu roslin bobowatych szybkodziałającym nawozem saletrznym- czy mógłbyś wytłumaczyć mi jak "krowie na granicy" -co to jest? W sprawach ogrodniczych dopiero zaczynam naukę i będę wdzięczna za pouczenie mnie
Poza tym co to tejemniczo dla mnie brzmiące ANHK?
LewOgrodowy 14:31, 10 maj 2015

Zainteresowanym ANHK polecam ten wątek Waldka.
sylwia_slomc... 15:47, 10 maj 2015

Ale masz wiedzę - czytam i uczę się.
Jak przygotowujesz tą herbatkę kompostową? Rozumiem, że kompost + woda, ale w jakich proporcjach i woda zimna czy ciepła? Opryskiwać, czy podlewać?