Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tam, gdzie jeże mówią dobranoc.

Tam, gdzie jeże mówią dobranoc.

roma2 16:06, 13 cze 2015

Waldku, to za sprawą takich jak Ty, zamiast siać trawę na piaskach, mimo oporu (ogromnego!!!) całej rodziny, posiałam zielony nawóz! Zapowiedziałam lojalnie, że powinni się przyzwyczajać, bo zamierzam to powtórzyć tyle ile trzeba! hehehehe! Przestali protestować i nawet pomagali. A teraz łubin na piaseczkach wszystkim się podoba
malkul 11:13, 15 cze 2015

Waldek na kominiki po babach lata a do siebie nei zagląda
waldek727 19:33, 15 cze 2015

Oj Gosiu, Gosiu.
Poubierają się w białe bluzeczki z podwójnym rządkiem guzików i jak tu do takiej nie zajrzeć.
Bardziej podejrzane byłoby to, jakbym zamkną się we własnym wątku i nigdzie z niego nie wychodził. Paru dotąd sympatycznym kominkom poprzewracało się ostatnio trochę w palenisku, ale ja nic sobie z tego nie robię.
Buźka mała grypsiareczko.
HANNYA33 16:44, 17 cze 2015

waldek727 napisał(a)

Ja wszystkie wyciągi rozcieńczam 1:5

Sorrki. Na pozostałe posty odpowiem nieco później.

Witam
Ja swojego wyciągu z kompostu ANHK nie rozcieńczam czy to źle?
Ale przecież nie da się przenawozić
Waldku czy powróciłeś już do macierzystego portu?
Jestem ciekaw co z tym mikoryząowaniem korzeni cisa
waldek727 17:22, 17 cze 2015

Piotr.
Ja ,,Compost tea" też nie rozcieńczam. Rozcieńczam tylko wyciągi i wywary które mam zrobione w mniejszym pojemniku i które są mocno skoncentrowane. W przypadku gnojówek i gnojowic unikam również w ten sposób dużego skoncentrowania w nich azotu.
W środy zawijam do Warszawy tylko na zmianę balastu i za chwilę wyruszam w dalszy rejs.
O mikoryzowaniu korzeni cisa postaram się napisać w weekend.
HANNYA33 03:21, 18 cze 2015

waldek727 napisał(a)
Piotr.
Ja ,,Compost tea" też nie rozcieńczam. Rozcieńczam tylko wyciągi i wywary które mam zrobione w mniejszym pojemniku i które są mocno skoncentrowane. W przypadku gnojówek i gnojowic unikam również w ten sposób dużego skoncentrowania w nich azotu.
W środy zawijam do Warszawy tylko na zmianę balastu i za chwilę wyruszam w dalszy rejs.
O mikoryzowaniu korzeni cisa postaram się napisać w weekend.

Wiedziałem że jesteś super Gość
No cóż, życie ludzkie jest jak okręt na burzliwym oceanie,
wie z którego portu wyjdzie, ale nie wie w którym stanie?!
Pozdrawiam

Uważaj na sztormy
gierczusia 07:08, 19 cze 2015

Ojjjjjjj.... Wy grypsarze
Pozdrwionka Waldku
izka_kawinska 10:03, 19 cze 2015

Waldku, czytam i czytam, posty są super i tyle wiedzy w jednym miejscu!!
będę na pewno stałą czytelniczką, jestem początkującą i nic prawie nie wiem, dlatego proszę o pomoc , Twoja hetbatka tea jest mi konieczna!! a tu kompostu brak całkowity, czy można czymś go zastąpić???? gotowego nie kupię bo nie wiem nawet gdzie i czy sie da kupić-
pozdrawiam cieplutko z płaczącej deszczem od tygodnia Szwajcarii
waldek727 18:23, 24 cze 2015

Witam Cię Helwetko w moim wątku.
Bliższego miejsca naturze nie znajdziesz w całej Europie. Trafiłaś Izo do ,,zielonego raju". Znam Szwajcarię i podejście tamtejszej ludności do eko-ogrodnictwa. To czyste szaleństwo w pozytywnym tego słowa znaczeniu, jak oni dbają o zdrowe ogrody i naturę która ich otacza. Tam nawet okruszek chleba trafia do kompostownika i ciężko Ci będzie coś u nich ugrać dla siebie. Dlatego też powinnaś uzbroić się w cierpliwość i wytwarzać wszystkie potrzebne roślinom substancje odżywcze we własnym zakresie.
Dobrej jakości kompostu przesyconego dobroczynnymi grzybami, bakteriami i innymi pożytecznymi mikroorganizmami niczym nie zastąpisz chcąc przygotować z niego ,,compost tea". Zanim wytworzysz go dla własnych potrzeb kup sobie w Polsce dżdżownicowy humus w płynie, kwasy humusowe zawarte w rosahumusie oraz mączkę bazaltową. Na początek będzie to dobry zastrzyk dla Twojej gleby w ogrodzie.
Pozdrawiam.
sylwia_slomc... 23:10, 24 cze 2015

Waldek wrzuć jakieś zdjęcia ogrodu bo wątek się zrobił tylko tekstowy, a wpadłam pooglądać i się pozachwycać tym co u Ciebie.
Rady bardzo ważne i niezastąpione, ale zostaw jakieś pismo obrazkowe.