Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tam, gdzie jeże mówią dobranoc.

Tam, gdzie jeże mówią dobranoc.

gierczusia 17:42, 04 cze 2015

waldek727 napisał(a)

Kiedyś jeden z sąsiadów spacerował z psem. Coś robiłem blisko ogrodzenia, wobec tego przystanął i zapytał:
-Panie Waldku. Na czym to tak rośnie (w sensie, co sypię) pana trawa, że co roku trawniczek jest taki piękny?
-Moja odpowiedź była krótka, ale prawdziwa.
Od tamtej pory przestał mi się kłaniać.

jak to się mówi..ufafluniłam ekran nawet jestem chyba w stanie wyobrazić sobie jego minę

A tak z innej beczki... Piękne masz te rodki Waldku..liściory zdrowiuteńkie ,żywozielone bez cienia przebarwień czy niedoborów..masz ziemie naturalnie kwaśną ???czy też robisz tam coś magicznego by te piękne rośliny miały u Ciebie taki raj
Pozdrowionka
oliwka 21:44, 04 cze 2015

Bogdzia napisał(a)
Piękne roślinki a hosta chyba ma już troche lat? Tu ludzie potrafia docenic pokazywane rośliny a do mnie wprosila sie sąsiadka bo widziała ogród w Mai wiec chciała na zywo , weszła , rozejrzala sie i znudzona poszła.Bardziej ją telewizja zainteresowała niż ogród. Pozdrówka.

Bogdziu widziałam twój ogród jest przepiękny ludzie, którzy nie podzielają pasji nie są w stanie docenić pracy innych ( tak jest w każdej dziedzinie)
pozdrawiam serdecznie

katiaxx 09:20, 06 cze 2015

Waldku, sie Ciebie proszę o radę u mnie - zerknij proszę, str. 56 dziękuję. Nie chce zaśmiecać Twojego wątku
Dorota123 17:34, 06 cze 2015

O jej, ale masz piękny trawnik. Klonik w kolorze cytrynowym , moje marzenie, ale u nas za patyczek 30 cm wołają stówę. Zdaje mi się, że trochę za drogo. Może trafi mi się tańsza okazja.
Agatan24 21:31, 07 cze 2015

Waldku czytam i czytam i nie moge znaleźć, czy gnojowka z pokrzyw mozna zasilac trawnik?
waldek727 00:39, 08 cze 2015

Agatan24 napisał(a)
Waldku czytam i czytam i nie moge znaleźć, czy gnojowka z pokrzyw mozna zasilac trawnik?

Agatko.
Gnojówką z pokrzyw można zasilać wszystkie rośliny w ogrodzie. Trawnik też.
Z tym, że nie może być ona traktowana jako główny nawóz kompleksowy. Cenne minerały trafią do roztworu glebowego, ale nigdy w takiej ilości, aby przez cały sezon wegetacyjny mogły odżywiać prawidłowo trawnik.
waldek727 01:23, 08 cze 2015

Dorota123 napisał(a)
O jej, ale masz piękny trawnik. Klonik w kolorze cytrynowym , moje marzenie, ale u nas za patyczek 30 cm wołają stówę. Zdaje mi się, że trochę za drogo. Może trafi mi się tańsza okazja.

Witaj Doris w moich skromnych progach.
W Warszawie 2 lata temu za shirasawanum aureum zapłaciłem niewiele mniej, a i tak musiałem się za nim nieźle nachodzić. Na razie widzę, że mu u mnie dobrze.
A skoro tak, to dostanie drugiego do towarzystwa.
Klony japońskie.
waldek727 01:41, 08 cze 2015

gierczusia napisał(a)

A tak z innej beczki... Piękne masz te rodki Waldku..liściory zdrowiuteńkie ,żywozielone bez cienia przebarwień czy niedoborów..masz ziemie naturalnie kwaśną ???czy też robisz tam coś magicznego by te piękne rośliny miały u Ciebie taki raj
Pozdrowionka

Elu.
Rododendrony, azalie i hortensje rosną w towarzystwie dwudziestoletnich jałowców. Pomimo to co dwa lata okrywam system korzeniowy tych roślin kwaśnym torfem zmieszanym z kompostem. Gleba w tym miejscu przerośnięta jest grzybnią i to na pewno im służy. Poza tym dostają wszystko to co pozostałe rośliny w ogrodzie, a i jeszcze dodatkowo żelazo w schelatowanej formie.
waldek727 01:47, 08 cze 2015

Bogdzia napisał(a)
Piękne roślinki a hosta chyba ma już troche lat?

Mam jeszcze większe z tym, że te najpopularniejsze z popularnych. Piętnaście lat temu nie było aż takiego wyboru jak teraz.
Pozdrawiam queen rhododendrons.
Piorunek 14:38, 08 cze 2015

Pięknie tutaj! Chciałbym u siebie zrezygnować ze stosowania nawozów sztucznych, ale nie wiem do końca jak sprawić, aby roślinom niczego nie zabrakło. Czy kompost i roślinne gnojówki wystarczą? Ile razy w sezonie można stosować gnojówkę z pokrzyw?