Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tam, gdzie jeże mówią dobranoc.

Tam, gdzie jeże mówią dobranoc.

IrenaIrena 18:25, 08 cze 2015

waldek .Bardzo dziękuję za przepis na oprysk do Cedra ,wszytko ładnie się oczyściło po 2opryskach .Mam pytanie czy nadal opryskiwać? czy opryskiwać jedynie wtedy jak coś się pojawi ?
Masz piekny trawnik ,prosze o rade na jakiej wysokości najlepiej jest kosić trawę ? ja mam ustawioną wysokość środkową .
gierczusia 21:05, 08 cze 2015

waldek727 napisał(a)

Elu.
Rododendrony, azalie i hortensje rosną w towarzystwie dwudziestoletnich jałowców. Pomimo to co dwa lata okrywam system korzeniowy tych roślin kwaśnym torfem zmieszanym z kompostem. Gleba w tym miejscu przerośnięta jest grzybnią i to na pewno im służy. Poza tym dostają wszystko to co pozostałe rośliny w ogrodzie, a i jeszcze dodatkowo żelazo w schelatowanej formie.

Uhuum

Ale teraz mi napisz , czy wobec powyższego zdejmujesz wierzchnią warstwę gleby czy po prostu dosypujesz nową ??? Grzybnia naturalna czy mikoryzowałeś ??.. Sorry ,że tak drążę dziurę w brzuchu , ale upierdliwa czasm jezdem zwłaszcza jak mi zależy

Żelazo schelatowane dolistnie ???
Pozdrowionka
Viola 21:49, 08 cze 2015

O matko nic nie rozumiem
aga55 23:01, 08 cze 2015

Viola napisał(a)
O matko nic nie rozumiem

Nie przejmuj się, nie jesteś sama Ja od miesiąca czytam mądrości na tym forum i stwierdzam, że niektórzy niestety używają skrótów myślowych Ale fajnie, że w ogóle dzielą się wiedzą, za co bardzo dziękuję
waldek727 06:01, 10 cze 2015

Witam Cię Agnieszko.
Czy jakbyś chciała mnie laika nauczyć krawiectwa od podstaw, to kazałabyś mi wykonać szew roboczy o długim ściegu aby łatwiej byłoby mi go później usunąć?
Jestem pewny, że powiedziałabyś ,,teraz to zafastryguj" albo ,,zszyj fastrygą".
W jednym i w drugim przypadku gubi nas rutyna.
Jeżeli jakieś zagadnienia, zwroty, bądź też pojedyncze słowa są dla Ciebie niezrozumiałe to śmiało pytaj. Ja z miłą chęcią, nawet na nieogrodniczych przykładach postaram się to wytłumaczyć tak, aby było wszystko jasne.
Pozdrawiam.
waldek727 06:07, 10 cze 2015

Viola napisał(a)
O matko nic nie rozumiem

Violu.
A czego ogrodniczka z takim potencjałem nie rozumie?
waldek727 06:22, 10 cze 2015

gierczusia napisał(a)

Uhuum
Ale teraz mi napisz , czy wobec powyższego zdejmujesz wierzchnią warstwę gleby czy po prostu dosypujesz nową ??? Grzybnia naturalna czy mikoryzowałeś ??.. Sorry ,że tak drążę dziurę w brzuchu , ale upierdliwa czasem jezdem zwłaszcza jak mi zależy
Żelazo schelatowane dolistnie ???
Pozdrowionka

Elu.
-Wierzchnia warstwa gleby to już próchnica którą okrywam następną cienką nową materią organiczną.
-Grzyby mikoryzujące korzenie i pożyteczne mikroorganizmy uzupełniam napowietrzonym wyciągiem z kompostu ANHK.
-Nie wyglądasz na upierdliwą. Raczej na dociekliwą i zainteresowaną ,,podziemnym kosmosem".
-Tak. Żelazo uzupełniam dolistnie. Dotyczy to również trawnika.
waldek727 06:38, 10 cze 2015

IrenaIrena napisał(a)
Waldek .Bardzo dziękuję za przepis na oprysk do Cedra ,wszytko ładnie się oczyściło po 2 opryskach .Mam pytanie czy nadal opryskiwać? czy opryskiwać jedynie wtedy jak coś się pojawi ?
Masz piękny trawnik ,proszę o rade na jakiej wysokości najlepiej jest kosić trawę ? ja mam ustawioną wysokość środkową .

Irenko.
Zrób jeszcze jeden oprysk zapobiegawczo zmniejszając dawkę denaturatu o połowę. Po tym zabiegu obserwuj dalej cedra ponieważ mszyce mają tendencję do ponownego zasiedlenia rośliny. Na przyszłość polecam Ci abyś zaopatrzyła się w preparat zawierający w swoim składzie pyretrynę sporządzony z kwiatów złocienia dalmatyńskiego.
Trawę na trawniku od sześciu lat, a więc od samego początku koszę na wysokości 4 cm.
W mojej kosiarce AL-KO HIGHLINE 525 VS PREMIUM jest to czwarty stopień od dołu.
Viola 08:55, 10 cze 2015

waldek727 napisał(a)

Violu.
A czego ogrodniczka z takim potencjałem nie rozumie?

Potencjał to ja mam tylko niewykorzystany.
aga55 15:12, 10 cze 2015

waldek727 napisał(a)
Witam Cię Agnieszko.
Czy jakbyś chciała mnie laika nauczyć krawiectwa od podstaw, to kazałabyś mi wykonać szew roboczy o długim ściegu aby łatwiej byłoby mi go później usunąć?
Jestem pewny, że powiedziałabyś ,,teraz to zafastryguj" albo ,,zszyj fastrygą".
W jednym i w drugim przypadku gubi nas rutyna.
Jeżeli jakieś zagadnienia, zwroty, bądź też pojedyncze słowa są dla Ciebie niezrozumiałe to śmiało pytaj. Ja z miłą chęcią, nawet na nieogrodniczych przykładach postaram się to wytłumaczyć tak, aby było wszystko jasne.
Pozdrawiam.

O matko, na krawiectwie też się zna takich facetów to ze świecą się szuka
Bardzo dziękuję, będę pytać.
Teraz idę łapać ogrodnicę niszczylistę, która próbuje zjeść mi buraczki i maliny. Ale nie poddaję się, w ciągu tygodnia uzbierałam pół litra.