Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Komendówka

Komendówka

roma2 17:02, 16 mar 2016

Czytam sobie z przyjemnością ile u Was zrobione, ile powycinane, ile zakupione, ile posadzone, ile nawiezione, ile rozmnożone (przynajmniej teoretycznie ), a u mnie niestety zimowo-działkowy sen. Ponoć zakwitły 2 (słownie: dwa) przebiśniegi, trochę krokusów i wychodzi "coś". Ze słów córki wywnioskowałam, że listki tulipanów wyszły, albo żonkili, albo jedne i drugie. Nie wiem, bo nie widziałam. Ale za to przywlokłam razem z kurierem 50 kg (a to początek) mączki bazaltowej na drugie piętro. Po to, by za dwa-trzy tygodnie zwlec je do samochodu i zawieźć na działkę.
Toszka 17:12, 16 mar 2016

Mira możesz nie zazdrościć porządków.... po tej pogodzie zobaczymy ilu roslinom pośpiech nie wyszedł na zdrowie
roma2 17:30, 16 mar 2016

Roma

Ale nie o to chodzi. Byłam dziś w szkółce, gdzie największy wybór cisów. Prof. Kobenza będzie dopiero w czerwcu. zainteresował mnie "no name", bo jeszcze nie ma nazwy (wyhodowany, czy tam nie wiem co, może jakoś zaszczepiony?, nie miałam czasu pogadać, bo zięć delikatnie tupał nóżką prawą, bym nie marudziła, bo On do pracy musi, się nie dziwię , bo tupałabym na Jego miejscu nogami obiema )
roma2 17:34, 16 mar 2016

"No name" póki co nie za duży, ok 60-70 cm, baaardzo ciemno zielony, wręcz wpadający spodnimi igiełkami w granat czy tam niebieskość ciemną jakoś. Śliczny!
Toszka 18:41, 16 mar 2016

no fakt, Roma... u Skuli sekundę wcześniej pisałam do Miry i tak poooooszłooo rzutem na taśmę
ale wiem, żeś ty Dobra kobieta i wybaczysz niefarbowanej blondynce

Ważny pokrój tego "no name". U ciebie najlepsze by były pionowe akcenty - jak filary, ale ten kolor intrygujący... ciekawe
Tym bardziej ciekawie by wyglądało w połączeniu z bielą pni brzóz i intrygującym pomarańczem dereni
roma2 19:22, 16 mar 2016

Ja i tak się dziwię Toszko, że ogarniasz forum z dobrymi radami
Roma, Teresa czy Mira znajdą od Ciebie dobre rady. Więc luz!.
On pokrój ma kolumnowy (póki co hehe), bo ja na inne nie zaglądam. Pojadę po świętach wyposażona w aparat i zdam relację. Takie trochę rachityczne na razie, ale ten kolor "mię się podobie" i to bardzo!
Toszka 19:56, 16 mar 2016

rachityczne, bo młode
roma2 20:09, 16 mar 2016

No wiem. One młodziutkie, ale przyrosty miały spore. Jak tak rosną to ho ho. Pani potwierdziła Twoje i nie tylko Twoje słowa, że z tym wzrostem cisów, to trochę mit. Oczywiście potrzebują czasu na ukorzenienie, ale potem, jeśli zadbane śmigają całkiem przyzwoicie. Utwierdziłam się, że wie o czym mówi, bo byłam "uzbrojona" w wiedzę ogrodowiskową. Pytałam ją o stanowisko, sadzenie, ziemię, cięcie, itp. Jakbym czytała Wasze mądre posty!.
Że nie wspomnę o satysfakcji, że wiem o co pytam i czy mi ktoś kitu nie pociska! Bezcenne uczucie!
Mala_Mi 23:26, 16 mar 2016

Toszka napisał(a)
Mira możesz nie zazdrościć porządków.... po tej pogodzie zobaczymy ilu roslinom pośpiech nie wyszedł na zdrowie

Mira104 09:51, 17 mar 2016

Zawsze mi się wydawało, że w Opolskiem jest cieplej niż w Rybniku. U mnie wczoraj rano krokusy miały jeszcze łebki pochowane, a wystarczyło trochę słoneczka i popołudniu już były kwiaty, wow nie macie pojęcia jak się cieszyłam moje pierwsze krokusy ( nigdy wcześniej nie miałam).
W tym roku spróbuję też rozmnożyć hortensje - dałam patyczki do wody, zobaczymy co wyjdzie.
Ogrodowisto to skarbnica wiedzy, a ludzie są fajni nie krzyczą nie biją
Ja bardzo lubię rady Toszki i żałuję że nie ma konta.