Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Kasia_CS 14:04, 04 sty 2018

Janeczko, mam do Ciebie pytanie o wiosenne cięcie róż - czy wycinasz do zera wszystkie zeszłoroczne wątłe pędy zostawiając tylko grubsze przycięte? czy jakąś inną metodę stosujesz?
Zagajanka 13:35, 07 sty 2018

inka74 napisał(a)
Ładnie szklarnia się wpasowuje w miejsce. Wejście od tej strony od skrzyni będzie wygodne? Da się taczką wjechać? Z drugiej strony gotowe są tylko w takim ustawieniu.

Niestety ceny zwalają z nóg. 4-5 tys. za szklaną najczęściej się pojawia. Ciekawe, czy lokalnie ktoś nie może takiej zrobić. A szklarnia z realizacji Danusi chodzi mi po glowie. Żałuję, że mam tylko 600 metrów działki i raczej więcej nie będzie. Nie ma jak. też marzą mi się własne pomidorki ale pod gołym niebem zawsze je coś z wilgoci trafia. W tym roku trochę dla ozdoby a trochę dla zdrowia jarmuż fioletowy chcę wysiać.

Iwonko, dobrze ze wspominasz o taczce - jeszcze raz dokładnie zmierzę czy się zmieści, bo to rzeczywiście jest dosyć istotne. Niestety wejscia z innej strony nie ma w dostępnych modelach, chyba że ktoś robi szklarnie samodzielnie. My raczej sami nie damy rady jej wybudować.

inka74 napisał(a)
A zawartości bibloteczki Austinowej zazdroszczę. Która pozycja wydała ci się najciekawsza? Jakbyś potrzebowała opisu z tej najnowszej - daj znać. Zrobię zdjęcie i wkleję.

Najciekawsza dla mnie była stara "Heritage of the Rose", ale to dlatego ze szukałam opisów starych odmian Austina. Komuś przypadnie do gustu zapewne najświeższe wydanie.
Zobacz, czy w Twojej książce mają tam opis Ancient Mariner, Olivia Austin Rose i Vanessa Bell.
Zagajanka 13:41, 07 sty 2018

Ewik napisał(a)
Janka widoki grudniowe super.
kocisko swietne , choc ja psiarz jestem zdecydowanie nasz Franiszek to wcale sie choinką nie interesuje .

U nas tez róże nadal kwitną , niektóre mają zielone noski i o te sie boje jak przymrozi , ale ponoc ma byc znow ciepło i oczywiscie deszcz .

Wczoraj obejrzałam z bliska ogród - sporo róż wypuszcza te noski... Ciekawe co z tą zimą dalej - będzie / nie będzie? Przeżyją / zmarzną?

A poza tym rączki mi już swędzą by coś podziałać ogrodowo - poprzycinać, poprzesadzać, wywalić, dodać...
Jeszcze tylko dwa miesiące...
Zagajanka 13:57, 07 sty 2018

Kasia_CS napisał(a)
Janeczko, wszystkiego dobrego w Nowym roku Niech Ci się róże odwdzięczą pięknie w nadchodzącym sezonie za tak wspaniałą opiekę i wiedzę na ich temat

Kasiu, wzajemnie - wszystkiego dobrego w Nowym Roku: pogody, gleby, roślinek kwitnienia, mało szkodników i choróbek, dużo plonów i przyjemnych widoków ogrodowych!

Kasia_CS napisał(a)
Janeczko, mam do Ciebie pytanie o wiosenne cięcie róż - czy wycinasz do zera wszystkie zeszłoroczne wątłe pędy zostawiając tylko grubsze przycięte? czy jakąś inną metodę stosujesz?

Kasiu, wiosenne cięcie krzaka zaczynam od tego, ze wszystkie cienkie (w stosunku do reszty), uszkodzone i krzyżujące się pędy wycinam.
Resztę pędów przycinam w zależnosci od tego jaka to jest róża i co chcę osiągnąć (odmłodzić, zagęścić, skorygować):
- młode róże wszystkie w drugim roku przycinam krótko, by się zagęściły.
- starszych niepowtarzajacych kwitnienia teraz nie tnę, koryguję ich kształt po kwitnieniu.
- powtarzające mieszańce herbatnie, róże okrywowe, floribundy tnę na wiosnę krótko - by miały 15-20 cm od ziemi. Parkowe koryguję o 1/2 - 1/3 wysokości. Pnącym zostawiam główne poziome pędy, a przycinam boczne, zostawiając na nich kilka oczek, by wypuściły na wiosnę więcej nowych przyrostów, na których będą kwitnąć.
- po trzech-czterech latach różom można zacząć wycinać do zera najstarsze pędy, by je odmłodzić.

Tyle filozofii
Zagajanka 14:05, 07 sty 2018

AniMa napisał(a)
Wracaliśmy po 5h szu-szu ledwo z samochodu wyszłam, ale jako, że teraz eseczką się śmiga, to się nie zdziw jak kiedyś stanę u drzwi

Wypaśna ta szklarenkaTy masz tam wysypane kamyczki, prawda? Będziesz je jakoś usuwać pod szklarnią? Musze się znowu do Ciebie uśmiechnąć na namiar na nie

S8 to bajeczka teraz. Czekamy tylko, by ją przedłużyli chociaż do Kłodzka, omijając Kobierzyce, bo na razie rano i wieczorem przez te światła w Magnicach są zarąbiste korki, a ruch na drodze coraz większy. Ale to pewnie za 10 lat

Kamyczki spod szklarenki usunę, pewnie wysypię nimi tylko ścieżkę wewnątrz, by było na czym stanąć., a po bogach dosypiemy dobrej ziemi.
Cały kamień do ogrodu kupowałam TU
Kasia_CS 14:26, 07 sty 2018

Zagajanka napisał(a)

Kasiu, wiosenne cięcie krzaka zaczynam od tego, ze wszystkie cienkie (w stosunku do reszty), uszkodzone i krzyżujące się pędy wycinam.
Resztę pędów przycinam w zależnosci od tego jaka to jest róża i co chcę osiągnąć (odmłodzić, zagęścić, skorygować):
- młode róże wszystkie w drugim roku przycinam krótko, by się zagęściły.
- starszych niepowtarzajacych kwitnienia teraz nie tnę, koryguję ich kształt po kwitnieniu.
- powtarzające mieszańce herbatnie, róże okrywowe, floribundy tnę na wiosnę krótko - by miały 15-20 cm od ziemi. Parkowe koryguję o 1/2 - 1/3 wysokości. Pnącym zostawiam główne poziome pędy, a przycinam boczne, zostawiając na nich kilka oczek, by wypuściły na wiosnę więcej nowych przyrostów, na których będą kwitnąć.
- po trzech-czterech latach różom można zacząć wycinać do zera najstarsze pędy, by je odmłodzić.

Tyle filozofii

Kochana, boskie podsumowanie - zaraz sobie je wkleję do swojego wątku, żeby łatwo do tego wrócić na wiosnę Dziękuję :*
Zagajanka 15:00, 07 sty 2018

Kasiu, nie ma za co
Na wiosnę, jak zabiorę się za cięcie, postaram się zrobić zdjęcia "przed" i "po" kilku różnym różom, by jeszcze raz zobrazować o czym napisałam.
Sebek 15:27, 07 sty 2018

Niby tnę róże któryś rok, ale chyba nadal mi nie wychodzi Poczekam na zdjęcia
tulucy 15:38, 07 sty 2018

Janko będę podpytywać o szklarnie. Też szukam. Chcę porządną po latach foliowego tunelu. Funkcje spełnia świetnie, ale nie wygląda kompletnie

Moje róże też niektóre pąki zawiązują... Worki z ziemią wciąż czekają, za ciepło na kopczyki.

Mój kot kompletnie nie zainteresowany choinką. Owszem, siada nawet pod, ale bombek nie rusza... Poprzedni też tak miał...

inka74 15:50, 07 sty 2018

Są dwie - wrzucam poniżej. Vanessy nie ma.