Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

inka74 20:18, 14 gru 2019

Super, że jesteś! Bardzo ładnie frontowa się prezentuje, nawet w szronie. Bardzo elegancko
Zagajanka 21:14, 15 gru 2019

inka52 napisał(a)
Janeczko przepięknie ukwiecone krzaki róż wiem ,że teraz obowiązków domowych masz full,ale jak znajdziesz chwilę to też jestem ciekawa podsumowania roku 2019 pozdrawiam

Postaram się, ale jak zawsze strasznie ciężko wybrać te najlepsze z takiej ilości wspaniałych okazów

Veega napisał(a)
Janeczko, jak widzę Twoje róże to wstrzymuję oddech Cudowności, tęskniłam za nimi
Pozdrawiam

Hehe, a mi już strasznie tęskno za wiosną. Patrzę na te kadry różane i się zastanawiam, jak to możliwe, ze już za pół roku znowu będzie zielono i kwieciście, pachnąco i cudownie!

Zagajanka 21:17, 15 gru 2019

Kasia_CS napisał(a)
Weszłam na chwilkę - niestety ostatnio niezbyt mogę poświęcić czas na forum.. w te pędy do Ciebie przybiegłam widząc jakieś nowe posty - nie zawiodłam się

Jak tam malutka po Twoim powrocie do pracy? Moja niestety ciągle coś łapie, ale już najgorzej, że chyba kolejne zapalenie ucha mamy..

No, cóż, doskonale rozumiem ten brak czasu dla forum, Mamuśko dwójki maluszków

Moja Młoda jest w dobrych rękach teściowej, więc powrót do pracy nie był emocjonalnie trudny, ani dla niej, ani dla mnie. Co do chorób, wiadomo - starszak coś przynosi ze szkoły, to po kolei lecą: gorączka, katar, kaszel i te sprawy... Najważniejsze by na Święta i ferie byli zdrowi, bo plany wyjazdowe mamy, eeehhh.
Zagajanka 21:21, 15 gru 2019

inka74 napisał(a)
Super, że jesteś! Bardzo ładnie frontowa się prezentuje, nawet w szronie. Bardzo elegancko

Jestem, jestem. Czasem nawet coś u was podczytuję cichaczem, ale nie tak aktywnie jak kiedyś, niestety. U was, dziewczyny moje różane, z resztą, też czasowa cisza w wątkach - zimowa śpiączka robi swoje...

Frontowa rzeczywiście już nawet jakoś się prezentuje. Muszę trochę kamyczków podsypać, za cienką warstwę tam mam, ciągle jakieś chwasty się sieją...
Pszczelarnia 16:18, 16 gru 2019

. Czekam na róże.
Zagajanka 21:31, 18 gru 2019

Zaktualizowałam właśnie Portrety Różane

Tak, dla statystyki: obecnie rośnie u mnie około 155 róż w 138 odmianach - czyli mój ogród to typowy kolekcjonerski, wzięty w ramy murku oporowego i przyozdobiony plamami bylin i kolorowych krzewów.

Tegoroczne moje zakupy różane były dosyć skromne: na wiosnę dojechały do mnie z Włoch upragnione różyczki od Barniego (Niso Fumagalli, Accademia oraz Sans Souci), które obecnie są w fazie testów, ale już zachwyciły swoją urodą pierwszych kwiatów. A na jesieni zamówiłam kilka już dobrze znanych odmian (Marchenzauber, Diamond Eyes, Solero, Boscobel, Imogen) i kilka nowości niedostępnych u nas w kraju (Chateau Barbeyrolles, Juliet, Patience i Miranda ze ślubnej serii D.Austina), których jestem bardzo ciekawa jak poradzą w moim ogrodzie.

Niestety (albo i stety), ogród mój przez te kilka lat sporo urósł i się zagęścił, drzewa oraz krzewy zmężniały, co znacząco ogranicza rozwój i kwitnienie posadzonych blisko nich różanych krzaczków. Dlatego też musiałam pożegnać około 13 okazów i przekazać je w dobre ręce. Wierzę, że w nowym ogrodzie, gdzie jest na razie jeszcze sporo miejsca, będzie im dobrze i w końcu pokażą one na co ich tak naprawdę stać.

A teraz zabieram się za podsumowanie i TOP sezonu 2019.

galgAsia 21:40, 18 gru 2019

Ooo, super . Zostawiam sobie tę przyjemność na Święta, bo teraz, w tym rozgardiaszu, straciłabym większość przyjemności
Anda 09:03, 19 gru 2019

Kolekcjonerski i piękny ogród
Zaraz obejrzę portrety i czekam na podsumowanie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Zagajanka 22:46, 19 gru 2019

Dla wszystkich tych, co tak pragnęli widoczków różanych:

Moje TOPowe róże sezonu 2019

UWAGA: dużo zdjęć!
mira 22:48, 19 gru 2019

Zagajanka napisał(a)
Dla wszystkich tych, co tak pragnęli widoczków różanych:

Moje TOPowe róże sezonu 2019

UWAGA: dużo zdjęć!

Kochana jesteś - dziękuję za lekturę będzie na święta.