Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

April 09:13, 12 mar 2025

Ładne masz przylaszczki, ciekawy ten transylwański kwiat. U mnie przylaszczki to rarytas, nawet te najzwyklejsze. Niestety jeszcze nie rozkminiłam dlaczego nie chcą rosnąć.
mirkaka 10:58, 12 mar 2025

April napisał(a)
Ładne masz przylaszczki, ciekawy ten transylwański kwiat. U mnie przylaszczki to rarytas, nawet te najzwyklejsze. Niestety jeszcze nie rozkminiłam dlaczego nie chcą rosnąć.

pewnie masz kwaśną glebę, lubią zasadową i żeby nie grzebać wokół nich
Gosialuk 19:53, 12 mar 2025

Ja też bardzo lubię przylaszczki, ale niestety słabo rosną. O dorodnych kępkach pomarzyć tylko mogę. Mam lekko kwaśną glebę i pewnie tu jest przyczyna.
vita 08:43, 14 mar 2025

U Ciebie krokusy przekwitają, u mnie dopiero zaczynają Piszesz o planach poszerzania wjazdu - pustynniki do ewakuacji?
mirkaka 08:58, 14 mar 2025

Gosialuk napisał(a)
Ja też bardzo lubię przylaszczki, ale niestety słabo rosną. O dorodnych kępkach pomarzyć tylko mogę. Mam lekko kwaśną glebę i pewnie tu jest przyczyna.

Gosiu, glebę można podsypać wapnem, dolomitem i ph się zmieni
mirkaka 09:02, 14 mar 2025

vita napisał(a)
U Ciebie krokusy przekwitają, u mnie dopiero zaczynają Piszesz o planach poszerzania wjazdu - pustynniki do ewakuacji?

Część krokusów zaczyna przekwitać, było bardzo ciepło, teraz ochłodzenie, temp b niskie, 2-4 st.
Wjazd poszerzamy w drugą stronę, pustynniki nie są ruszane. Choć jesienią powinnam je rozsadzić, zagęściły się i słabo kwitły w zeszłym roku. Nie wiedziałam że one tak się mnożą To i fajnie i kłopot, bo trzeba co kilka lat jednak się nimi zająć
vita 09:11, 14 mar 2025

Słabsze kwitnienie to może być brak wystarczającego nawożenia wiosną, potas, fosfor.
Mnożą się, ale to raczej fajnie Uff, dobrze, że zostają, znalazłaś dla nich idealne miejsce
nicol21 21:50, 14 mar 2025

Hmmm a może tak bym na przykopie sobie je posadziła?! Hmm pomyślę.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
mirkaka 11:28, 17 mar 2025

vita napisał(a)
Słabsze kwitnienie to może być brak wystarczającego nawożenia wiosną, potas, fosfor.
Mnożą się, ale to raczej fajnie Uff, dobrze, że zostają, znalazłaś dla nich idealne miejsce

Lubię Twoje wpisy, zawsze coś mądrego zawierają Zbadałam swoją ziemię i kompost, kompost zawiera sporo fosforu i potasu, więc będzie idealny dla nich
mirkaka 11:30, 17 mar 2025

nicol21 napisał(a)
Hmmm a może tak bym na przykopie sobie je posadziła?! Hmm pomyślę.

Na przykopie, czyli gdzie? U mnie rosną na podwyższonej rabacie, nie lubią zalewania ,stojącej wody i zalegania śniegu, więc sadź na górce