Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 19:54, 10 mar 2025

Joku napisał(a)
Moje przylaszczki jeszcze śpią, jedynie na różowej wypatrzyłam pączki.
Duzy remont robicie, kształt wjazdu się zmieni?

Duży, cały płot wymieniamy i podnosimy podmurówkę, wjazd poszerzamy o szerokość furtki a furtkę przesuwamy bliżej brzozy. Nie wiem tylko jak brukarz sobie poradzi bo chodnik będzie prawie na korzenie brzozy wchodził,
Teraz przy oziębieniu wszystko trochę przystopuje, kiedyś przylaszczki i krokusy kwitły u mnie w kwietniu
Magara 22:14, 10 mar 2025

mirkaka napisał(a)

Jednak nie mam wszystkiego ogarnięte w ogrodzie, wrzosy nadal nie przycięte, rzodkiewka i szpinak nadal nie wysiane,

Mirka, no nie da się zgodnie z zamierzeniami Zawsze coś innego, ważniejszego, po drodze się pokaże
Wrzosy dziś w końcu ścięłam - zajęło mi to 15 minut - ale nie mogłam do nich dojść od kilku dni bo zawsze "coś"
Wszystkie przylaszczki śliczne Mam tylko takie zwyklaki ale i tak cieszą bardzo
nicol21 22:31, 10 mar 2025

Piękne masz te ciemierniki.Czy dobrze widzę, żę one takie wciśnięte w kostkę? Sadziłaś tak czy to może siewki?
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
mirkaka 04:45, 11 mar 2025

Magara napisał(a)

Mirka, no nie da się zgodnie z zamierzeniami Zawsze coś innego, ważniejszego, po drodze się pokaże
Wrzosy dziś w końcu ścięłam - zajęło mi to 15 minut - ale nie mogłam do nich dojść od kilku dni bo zawsze "coś"
Wszystkie przylaszczki śliczne Mam tylko takie zwyklaki ale i tak cieszą bardzo

No nie da się, ale ja lubię jak coś zawsze na mnie wisi w ogrodzie, jak nic nie ma do roboty to nuda
Zwyklaki są przepiękne, ja w nich jestem zakochana, kolor mają tak niesamowity że mogłabym patrzeć na nie godzinami
mirkaka 04:47, 11 mar 2025

nicol21 napisał(a)
Piękne masz te ciemierniki.Czy dobrze widzę, żę one takie wciśnięte w kostkę? Sadziłaś tak czy to może siewki?

Tak, to są siewki, same znalazły sobie to miejsce, ciekawe jak będą się czuły tam za kilka lat, ciasnota będzie, już myślę żeby im wyjąć po jednej kostce i dać trochę oddechu
mirkaka 05:32, 11 mar 2025

jeszcze trochę , za chwilkę przekwitną więc trzeba się nimi nacieszyć

miłek amurski, nie wiem dlaczego nie kwitnie na wszystkich pędach, ciągle wygląda jakby go coś żarło, myślałam że to ślimaki, rozsypałam granulki, a on i tak ma tylko jeden kwiatuszek

vita 08:59, 11 mar 2025

mirkaka napisał(a)
No widzisz, a ja ją dostałam gratis od Vity Nie ma to jak fajne koleżanki

I wzajemnie, i wzajemnie Tę transylwańską kupiłam kilkanaście lat temu, niekwitnącą, za 3,50 zł. Uprawiałam i dzieliłam, kiedy po raz pierwszy zakwitła okazała się odmianową przylaszczką
Do tych rarytaśnych za niebywałe kwoty na szczęście nie dorosłam

Wbrew pozorom (ciągle narzekasz na suszę) masz dobre warunki do uprawy przylaszczek, wykorzystują wilgoć po zimie w glebie, no i mają lasek, a to lubią bardzo
Roocika 09:02, 11 mar 2025

Ładne te przylaszczki.
Ja na razie u siebie oglądam przebiśniegi
vita 09:04, 11 mar 2025

mirkaka napisał(a)
miłek amurski, nie wiem dlaczego nie kwitnie na wszystkich pędach, ciągle wygląda jakby go coś żarło, myślałam że to ślimaki, rozsypałam granulki, a on i tak ma tylko jeden kwiatuszek

Mam tak samo, kwiaty u mnie zwykle cierpiały od chłodu, a ruszają bardzo wcześnie. Ja swoje, kwitnące już w lutym zabezpieczałam przed tymi znacznymi spadkami temperatury doniczkami z suchymi liśćmi. Jeden kwiatuszek na początek też dobrze, roślinka musi się zadomowić. Pamiętasz, że lubi lekko kwaśno?
Ewa777 10:00, 11 mar 2025

Obie odmiany przylaszczek przepiękne.
Krokusy tak wesoło wyglądają. Pewnie dużo pszczółek już wokół nich lata. U mnie też pszczółki, bąki, biedronki i motyle zaczęły pracę w ogródku