Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 10:13, 28 maj 2025

Ewa777 napisał(a)
Mireczko, powtórzę po wszystkich, że azalie i rododendrony masz po prostu przepiękne. U mnie, tak jak u Joli, przetacznik też dopiero zaczyna kwitnąć.

Dzięki Ewa, moje kępy przetacznika które wysadziłam po przebudowie ścieżki nie kwitną, cieszę się że Twoje tak
Joku 17:28, 28 maj 2025

Gdzie posadziłaś wykopane przetaczniki?
Magara 23:07, 28 maj 2025

mirkaka napisał(a)

Jeśli bidulka to zadbaj i nią solidnie
Rodki może mają ziemię za mało kwaśną? Sama ściółka z igieł może nie wystarczyć,igły długo się rozkładają, zbadaj ph ziemi w którą je posadziłaś. Z zasilaniem uważaj, one wolą mniej niż więcej, nie znoszą zbyt dużego zasolenia

Mirka, rodki sadziłam będąc forumowiczką pełną gębą Duże doły były kopane i kupna ziemia kwaśna mieszana z rodzimą plus jakimiś ekstrasami dla kwasolubów. Obstawiam, że u mnie problemem są jednak niedobory wody. Rodki rosną pod drzewami, które wiadomo - wypić lubią
Małżonek już w zeszłym sezonie przygotował mobilne zestawy do podlewania, muszę tylko dopilnować, żeby rodki dostawały w tym sezonie dużo i systematycznie
mirkaka 08:39, 29 maj 2025

Joku napisał(a)
Gdzie posadziłaś wykopane przetaczniki?

część w to samo miejsce, część siedzi w lasku, ale tymczasowa miejscówka
mirkaka 08:42, 29 maj 2025

Magara napisał(a)

Mirka, rodki sadziłam będąc forumowiczką pełną gębą Duże doły były kopane i kupna ziemia kwaśna mieszana z rodzimą plus jakimiś ekstrasami dla kwasolubów. Obstawiam, że u mnie problemem są jednak niedobory wody. Rodki rosną pod drzewami, które wiadomo - wypić lubią
Małżonek już w zeszłym sezonie przygotował mobilne zestawy do podlewania, muszę tylko dopilnować, żeby rodki dostawały w tym sezonie dużo i systematycznie

A no tak, jeśli wiesz że za mało wody,
ja też mam jednego posadzonego w lasku, ukorzeniłam sobie Marcel Menard, cierpi z braku wody bo tam sucho a ja nie zawsze go podlewam

Ciekawa jestem tych mobilnych zestawów do podlewania, ja mam zrobione przez siebie węże kroplujące, ale i tak wolę z węża podlewać bo przynajmniej wiem że nawóz się lepiej rozpuszcza, albo kompost jest bardziej dostępny niż jak jest sucho
Joku 11:37, 29 maj 2025

Mnie też bardzo zainteresowały mobilne zestawy do podlewania, chętnie poczytam. Może się zainspiruję jeżeli zestawy nie są opatentowane .
Magara 00:07, 30 maj 2025

mirkaka napisał(a)

Ciekawa jestem tych mobilnych zestawów do podlewania, ja mam zrobione przez siebie węże kroplujące, ale i tak wolę z węża podlewać bo przynajmniej wiem że nawóz się lepiej rozpuszcza, albo kompost jest bardziej dostępny niż jak jest sucho

Mirka, Jola To są takie małe podlewaczki kroplujące, ze szpilkami, połączone rurkami. Do takiego zestawu Małżonek podpina węża i podlewa się kilka roślin jednocześnie, po mału, przez dłuższy czas. Kupił reduktor ciśnienia, wyliczył ile się wody przeleje przez godzinę podlewania i teraz z takimi zestawami biega i je podpina Chyba czasówkę też ma, ale pewna nie jestem
Gdyby była potrzeba to poproszę żeby instrukcję rozpisał
mirkaka 09:06, 30 maj 2025

Moje sadzonki
papryki w donicy, mają już owoce dł około 10-12 cm, z biedry

pomidory w gruncie, posadzone kilka dni temu
Philovita

mirkaka 09:10, 30 maj 2025

pod folią

Złoty Ożarowski

Betaluxy, widać niedobory, liczę że wkrótce się wzmocnią w ziemi

i maleńki pomidorek Starej Babcinej Malinówki
Kordina 10:27, 30 maj 2025

mirkaka napisał(a)
Moje sadzonki
papryki w donicy, mają już owoce dł około 10-12 cm, z biedry

pomidory w gruncie, posadzone kilka dni temu
Philovita

No nie, im bardziej widzę Koleżanek ogrodowiskowych owocujące pomidory, papryki i inne bujnie kwitnące rośliny ozdobne, tym bardziej przekonuję się, że żyję w zupełnie innej strefie klimatycznej, podobnie trochę jak Magarek