Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

Roocika 14:54, 30 maj 2025

Kordina napisał(a)

No nie, im bardziej widzę Koleżanek ogrodowiskowych owocujące pomidory, papryki i inne bujnie kwitnące rośliny ozdobne, tym bardziej przekonuję się, że żyję w zupełnie innej strefie klimatycznej, podobnie trochę jak Magarek

EE nie tylko Ty Bożenko

Mirka, fajnie, że już masz plony. Pomidory się może ogarną.
Kordina 21:29, 30 maj 2025

No tak Asiu, my północne dziewczynki jesteśmy co nieco opóźnione średnio ze 2 tygodnie.
Basieksp 22:17, 30 maj 2025

Ja też jestem północna, nieco do tyłu co prawda, są u nas już zielone, małe, ale do czerwonych to jeszcze trochę czasu brakuje
Magara 22:42, 30 maj 2025

Dziewczęta, ale Mirka też jest północna

U mnie to nawet kwiatków nie ma za bardzo

Mirka, co ty im robisz, tym sadzonkom???
Kasya 06:48, 31 maj 2025

U ciebie juz lipiec ?

mirkaka napisał(a)
Moje sadzonki
papryki w donicy, mają już owoce dł około 10-12 cm, z biedry

pomidory w gruncie, posadzone kilka dni temu
Philovita

Polon 09:46, 31 maj 2025

Trzy razy sprawdzałam, czy wpis na pewno z maja 2025. Jak to możliwe, żeby mieć tak zaawansowane pomidory i papryki. Niewiarygodne

Przy okazji zobaczyłam, że źle sądzę, bo nie robię takiej dziury na podlewanie. Niby zawsze próbuję jakieś zagłębienie zrobić ale widzę, że to trzeba porządną nieckę.

Miłego weekendu
mirkaka 12:07, 31 maj 2025

Ja chyba najbardziej północna, właściwie to Jola jest jeszcze wyżej.
wszystkie sadzonki rosły przy południowych oknach
Odpowiem zbiorowo, papryki siane tak jak wszyscy w lutym, konkretnie 9 lutego, nasiona wyjęte z biedronkowych długich, słodkich, czerwonych. Pomidory 11 marca, za rok wysieję koniec marca.
Pomidory czerwone to philovita, reszta dopiero kwitnie lub ma zielone owoce.
Z philovita pobrałam sadzonki z tego krzewu którego zimowałam, i który też owocował. Gdyby były siane to pewnie byłyby dopiero tak jak u reszty kwiaty lub małe grona
Pomidorki pojawiły się bardzo wcześnie na tych sadzonkach. Wszystko doświetlane lampami do roślin, i sadzone do 3 letniego obornika, bez mieszania z inną ziemią. Pod koniec bryła korzeniowa wypełniała całą doniczkę, wtedy zaczęłam zasilać biohumusem , potem nawozem w płynie do warzyw. I tak pojawiły się niedobory, za małe miałam doniczki- kubeczki przezroczyste

Polon, te dołki są takie głębokie bo grona są bardzo nisko, nie chciałam żeby leżały na ziemi, potem jak je obetnę to podsypię ziemią, może nawet założę pierścień i dosypię ziemi, nie wiem , zastanawiam się nad tym Myślę też czy nie poprowadzić tam linii kroplującej

TAR 19:35, 31 maj 2025

Ja to nawet kwiatkow nie mam jeszcze a tu juz owoce. Szok.
Magara 23:13, 31 maj 2025

mirkaka napisał(a)

Z philovita pobrałam sadzonki z tego krzewu którego zimowałam, i który też owocował.

Mirka, a możesz dokładnie opisać ten proces, krok po kroku?
Kojarzę, że miałaś w domu krzew Philovity, chyba posadzony z wierzchołka jesienią?
Czy dobrze rozumiem, że to z niego pobierałaś sadzonki? I co? Do wody a potem po ukorzenieniu do ziemi? I skąd te pędy? Miałaś na kilka prowadzoną sadzonkę?
Polon 09:14, 01 cze 2025

Magara napisał(a)

Mirka, a możesz dokładnie opisać ten proces, krok po kroku?
Kojarzę, że miałaś w domu krzew Philovity, chyba posadzony z wierzchołka jesienią?
Czy dobrze rozumiem, że to z niego pobierałaś sadzonki? I co? Do wody a potem po ukorzenieniu do ziemi? I skąd te pędy? Miałaś na kilka prowadzoną sadzonkę?

Podpinam się pod pytanie. W tym roku mam Philovitę i chętnie spróbuję przedłużyć jej żywot na kolejny rok, szczególnie jak widzę te czerwone owoce w maju