Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 07:45, 09 lis 2025

TAR napisał(a)

Tez nie mam pomyslu, ja polalam mospilanem, przy wyciekach oderwalam kore i wyciagnelam stamdad kilkanascie malych larw, trudno je zaciukac. A potem standardowo gasnica na szerszenie i osy. Lepem nie bede smarowac. Od marca zaloże pulapki feromonowe.

U sasiadow trociniarka ma sie dobrze, oni nie zwalczaja. Ale jak sa wycieki to szerszenie az obsiadaja takie drzewo. Ja jeszcze probuje. Moze kiedys znajda wynalazek na te paskudy.
Magnolia jesli dostala lepsza miejscowe to na bank ruszy. Ja ogolnie nie mam problemu z przesadzaniem roslin. Klony palmowe tez przesadzam jak im zle w jakims miejscu. W sumie to wszystko przesadzam jak nie trybi Strat nie bylo zbyt wiele.

Tar, robiłam przez lata to co Ty, odrywałam kawałki luźnej kory, wyciągałam larwy, myślałam że walkę wygrałam, ale nie , zawsze jednak coś zostało, jeśli sąsiedzi ją mają to już pozamiatane, zawsze będą, nawet jeśli wytniesz swoje drzewa. U mnie też w sąsiedztwie są brzozy, nie sprawdzam czy są zaatakowane, pewnie są Walczymy z wiatrakami
O gaśnicy nie pomyślałam, nawet nie wiem co to za gaśnica? Ja też miałam szerszenie, ale też mnóstwo motyli, dlatego boję się smarować klejem, szkoda mi ich
Magnolię chyba po przesadzeniu jeszcze obsypię liśćmi lub korą, żeby te korzenie zabezpieczyć
na zimę
LIDKA 08:04, 09 lis 2025

mirkaka napisał(a)
EM skosił ostatni raz trawnik Od razu lepiej

Mireczko nie wiem czemu nie lubisz ogrodu o tej porze. Masz przepiękną jesień.
TAR 08:29, 09 lis 2025

Koniecznie kora. Ta drobna jest super, bo sie fajnie rozklada. Ja mam drobna i na to gruba.

Widzialam ostatnio na fejsie chyba Ostoi dzieciola przyklejonego do lepu na drzewie. Smutny i przykry widok. Nie zafunduje tego moim ptaszkom. Do tego sa owady, pszczolu, motyle. Szkoda mi ich. Ucierpia wszystkie tylko nie trociniarka.
mirkaka 09:59, 09 lis 2025

LIDKA napisał(a)

Mireczko nie wiem czemu nie lubisz ogrodu o tej porze. Masz przepiękną jesień.

Lidziu, na zdjęciach wygląda lepiej No nie lubię jak coś się starzeje, przekwita Muszę teraz bardzo się starać żeby przetrwać do wiosny
mirkaka 10:02, 09 lis 2025

TAR napisał(a)
Koniecznie kora. Ta drobna jest super, bo sie fajnie rozklada. Ja mam drobna i na to gruba.

Widzialam ostatnio na fejsie chyba Ostoi dzieciola przyklejonego do lepu na drzewie. Smutny i przykry widok. Nie zafunduje tego moim ptaszkom. Do tego sa owady, pszczolu, motyle. Szkoda mi ich. Ucierpia wszystkie tylko nie trociniarka.

Dzięki, mam taką korę, dziś podsypię