Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

Anitka 12:12, 18 mar 2018

mirkaka napisał(a)

Ula B nic nie robię, rosną już prawie 20 lat w jednym miejscu, w zeszłym roku odsadziłam kilka kępek w inne miejsca. One po kwitnieniu wytwarzają takie kulki w miejscu gdzie był kwiat, tam są nasiona. Ja je zostawiam i z nich są nowe maleńkie cebulki , ale nie wiem po ilu latach zaczynają kwitnąć. Widać na zdjęciu jakie jest
zagęszczenie liści, powinnam je porozsadzać, może w tym roku
to zrobię

A co robisz z tymi nasionkami, zbierasz i rozsiewasz czy same się rozsiewają?
Co tam się później pojawia, z czym masz je zestawione? Czy liście podobnie jak u krokusów zasychają? I czy długa to trwa?
mirkaka 14:26, 18 mar 2018

Zbyszku nigdy nie interesowałam się czy są przebiśniegi w ogrodniczych.
Z tych nasionek wyrosną maleńkie cebulki które żeby zakwitnąć będą musiały urosnąć, nie wiem ile czasu na to potrzebują

Halinko ale pamiętasz No nie wiem gdzie ją wsadzę, może pod murem domu żeby miała ciepło? Będę pewno latać pół sezonu z donicą i przypasowywać ją
mirkaka 14:34, 18 mar 2018

Anitka napisał(a)

A co robisz z tymi nasionkami, zbierasz i rozsiewasz czy same się rozsiewają?
Co tam się później pojawia, z czym masz je zestawione? Czy liście podobnie jak u krokusów zasychają? I czy długa to trwa?

Anitko, nic z nasionkami nie robię, same się kładą na ziemi i pewno wysiewają bo mam już sporo w tym miejscu cieniutkich listeczków bez kwiatów. Powinnam je wysadzić i porozsadzać te młode, bo tam straszne zagęszczenie tego.
Mam je pod piwonią, nawet nie zauważam jak długo są listki, tak jak u krokusów pewno, potem jak zaschną to zbieram i do kompostownika wrzucam.
Anitka 14:45, 18 mar 2018

Dziękuję za odpowiedź. Myślałam, że posadzę je w kręgu pod magnolią, ale znalazłam informację, że najlepiej rosną na glebach zasadowych lub neutralnych. A tam kwaśna Ale na pewno im jakieś miejsce znajdę.
danuta_szwajcer 15:07, 18 mar 2018

mirkaka napisał(a)
Nie Ewuniu, nie widziałam nigdzie . Tylko w moim ogrodzie

Ale piękny widok Moje pierwsze zakwitły już w grudniu i mrozy silne im nie zaszkodziły ale taka ilość jak u Ciebie to robi wrażenie Pozdrawiam
gosika67 15:25, 18 mar 2018

Mireczko przebiśniegi ładnie się prezentują, aż chce się patrzeć i wzdychać.Pozdrawiam.
zawitka 07:59, 19 mar 2018

mirkaka napisał(a)
Zbyszku nigdy nie interesowałam się czy są przebiśniegi w ogrodniczych.
Z tych nasionek wyrosną maleńkie cebulki które żeby zakwitnąć będą musiały urosnąć, nie wiem ile czasu na to potrzebują

Halinko ale pamiętasz No nie wiem gdzie ją wsadzę, może pod murem domu żeby miała ciepło? Będę pewno latać pół sezonu z donicą i przypasowywać ją

Ha ha zapisałam sobie !!!! popatrz u mnie może coś Ci dołożyć .Masz niskie iryski niebieskie?????
Ewa777 08:08, 19 mar 2018

mirkaka napisał(a)

Ewa moje takie zwyklaki, Ty pewno zamówiłaś jakieś wypasione nowe odmiany

Skąd wiedziałaś?
mirkaka 17:11, 20 mar 2018

Anitka napisał(a)
Dziękuję za odpowiedź. Myślałam, że posadzę je w kręgu pod magnolią, ale znalazłam informację, że najlepiej rosną na glebach zasadowych lub neutralnych. A tam kwaśna Ale na pewno im jakieś miejsce znajdę.

Anitko, ja myślę że przebiśniegi nie są wybredne i na każdej ziemi urosną, przecież rosną w lasach a tam jest ziemia kwaśna.
mirkaka 17:13, 20 mar 2018

danuta_szwajcer napisał(a)

Ale piękny widok Moje pierwsze zakwitły już w grudniu i mrozy silne im nie zaszkodziły ale taka ilość jak u Ciebie to robi wrażenie Pozdrawiam

U mnie też zaczęły pokazywać kwiaty dużo wcześniej, niestety teraz przy tych mrozach i braku śniegu ich czas się kończy