Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 11:18, 06 lis 2023

Magleska napisał(a)
Mirka nadrobiłam zaległości i też dołączam do pochwał ogrodówki

marcinek płożący podoba mi się

Mnie też się on podoba, żeby jeszcze wcześniej zaczynał
Adela 13:20, 06 lis 2023

Mireczko - przepięknie przebarwiły się te Twoje ogrodówki.
Pytałaś u mnie o kolory moich hortensji. Dopiero teraz odpisałam i odp kopiuje :

Rróżowe rosną w glebie obojętnej, niebieskie trochę zakwaszałam a takie buraczkowe podlewałam (trochę za krótko) siarczanem glinu bo chcę uzyskać kolor fioletowy.
Pozdrawiam serdecznie
mirkaka 09:10, 07 lis 2023

Adela napisał(a)
Mireczko - przepięknie przebarwiły się te Twoje ogrodówki.
Pytałaś u mnie o kolory moich hortensji. Dopiero teraz odpisałam i odp kopiuje :

Rróżowe rosną w glebie obojętnej, niebieskie trochę zakwaszałam a takie buraczkowe podlewałam (trochę za krótko) siarczanem glinu bo chcę uzyskać kolor fioletowy.
Pozdrawiam serdecznie

To ciekawe co piszesz, zawsze myślałam ,że już o ogrodówkach wszystko wiem, i że jeśli nie ma w glebie odpowiedniej ilości glinu, to nie przebarwią się na niebiesko, a Twoje są wyjątkowo mocno niebieskie. Czy takie niebieskie już kupiłaś? czy są wychodowane z sadzonki ? Bo podejrzewam, że jeśli takie kupiłaś, to mają w bryle korzeniowej sporo glinu,i kwaśna gleba go uaktywnia, ale jak się rozrosną to może im tego zabraknąć jeśli nie będziesz im tego dodawać, i wtedy mogą po trochu zmieniać kolor na fioletowy. Ale to takie moje dywagacje
Mogłabyś ukorzenić sadzonkę tych niebieskich, posadzić w kwaśną glebę i zobaczyć jakim kolorem zakwitnie bez dodatku glinu.
Pozdrawiam,
Sonka 10:01, 07 lis 2023

Elata jest fajna ale ja wolę hakonechloe. Elata jesienią brzydnie, jest połamana, czernieje, natomiast hakonka jest cudna cały rok, tylko wiosną jej nie widać, ale wtedy azalie są ważniejsze od niej.
Nie znam trawy bambusowej. Ja mam też na tej rabacie z elatą takie niskie funkie, bardzo się mi się rozrosły, mogę Ci wysłać jeśli chcesz, zresztą elatą też mogę się podzielić, jednak wg mnie ona na obwódki cię nie nadaję, jest dość wysoka, u mnie rośnie w drugim rzędzie, właśnie za tą funkią. Musiałabyś zerknąć na moje wiosenne zdjęcia

Własnie ja mam posadzone hakonechloe, niby z tych niższych Beni... ale w tym roku jest brzydkie, wyrosło wielkie i rozwalone, nie podoba mi się, to jedyna rabatka widoczna od drogi i chciałabym, by była ładna. Mireczko a jaki kolor liści mają te funkie i czy będą rosły od południa? Z tego co piszesz, to elata odpada. Zobaczę jak wiosną u Ciebie ta hosta wygląda.
Sonka 10:16, 07 lis 2023

mirkaka napisał(a)

Mirko, czy to ta funkia? Cała rabata jest zjawiskowa, dostaję takiego kopa jak ogladam Twoje rabaty, mam jeszcze sporo trawnika, mogę sadzić, ale mam obawy o własne możliwości.
Jak ta funkia wygląda latem? Jest śliczna.
mirkaka 10:42, 07 lis 2023

Tak, to ta funkia, ona jest jasno zielona z żółtym obrzeżem, super się rozrasta, latem traci soczysty kolor, obrzeża jaśnieją, jak to funkie, niestety potem brzydną nie ma roślin idealnych
A może obwódka z przetacznika blue mirror, kwitnie krótko na niebiesko, potem jest niziutką bylinką zieloną, albo dzwonek dalmatyński, niski, kwitnie długo, zimozielony

tu ta rabata z funkią pod koniec lipca po ścięciu kwiatostanów, których nie lubię

a tu z kwiatami, jeszcze przed fryzjerem
mirkaka 10:45, 07 lis 2023

Zaraz pójdę i zrobię Ci zdjęcie tej rabaty teraz, zobaczysz jak paskudna, a inna z hakonką ciągle piękna
mirkaka 10:58, 07 lis 2023

Tak teraz wygląda

a to hakonka, fakt jest dość wysoka,, być może na obwódki nadaje się słabo

ta rośnie pod brzozą, ciągle cierpi na brak wody, jest dość zwarta i niższa, może dlatego że ma sucho?

przy okazji i takie zdjęcie, chyba się ubiorę zacznę liście grabić, chociaż wyglądają na tym podjeździe jeszcze fajnie

mirkaka 11:06, 07 lis 2023

Dąb błotny Green Pillar

czy to są może jadalne grzyby? u mnie pod krzewami Nie będę ich jednak probować

i kwitnąca ciągle chryzantema
Sonka 11:28, 07 lis 2023

Mirko, teraz to wszystkie funkie są brzydkie, ale latem są dalej śliczne.To hakone, to u Ciebie dalej jakieś niskie, u mnie wybujałe i rozwalone, dlatego chcę się go pozbyć, szukam czegoś kompaktowego.
Chryzantemy śliczne, miałam różowe ale mi wyginęły.