Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

Kordina 15:28, 07 lis 2023

A zobacz Krysiu w zamian za hakone może Turzyca Morrowa 'Ice Dance' zimozielona, dostałam ją od forumowej koleżanki i lubię ją. Ewentualnie Sesleria skalna, ta akurat u mnie się nie przyjęła.
To zdjęcie rabaty z fioletkami, też mnie zachwyca
mirkaka 15:31, 07 lis 2023

Kordina napisał(a)
A zobacz Krysiu w zamian za hakone może Turzyca Morrowa 'Ice Dance' zimozielona, dostałam ją od forumowej koleżanki i lubię ją. Ewentualnie Sesleria skalna, ta akurat u mnie się nie przyjęła.

Tę turzycę wywaliłam, wiosną trzeba ją ciąć bo po zimie brzydko wygląda, potem długo się zbiera do nowych listków, ale fakt ona jest niższa
Selserię jesienną dostałam też i ona jest fajna, nie za wysoka i ładna cały sezon
Kordina 16:14, 07 lis 2023

Mam w koszu do kupienia kosmatkę Igel, co o niej sądzicie? Któraś z Was ma? Jakie doświadczenia?
Adela 17:44, 07 lis 2023

mirkaka napisał(a)

To ciekawe co piszesz, zawsze myślałam ,że już o ogrodówkach wszystko wiem, i że jeśli nie ma w glebie odpowiedniej ilości glinu, to nie przebarwią się na niebiesko, a Twoje są wyjątkowo mocno niebieskie. Czy takie niebieskie już kupiłaś? czy są wychodowane z sadzonki ? Bo podejrzewam, że jeśli takie kupiłaś, to mają w bryle korzeniowej sporo glinu,i kwaśna gleba go uaktywnia, ale jak się rozrosną to może im tego zabraknąć jeśli nie będziesz im tego dodawać, i wtedy mogą po trochu zmieniać kolor na fioletowy. Ale to takie moje dywagacje
Mogłabyś ukorzenić sadzonkę tych niebieskich, posadzić w kwaśną glebę i zobaczyć jakim kolorem zakwitnie bez dodatku glinu.
Pozdrawiam,

Mireczko - zajrzyj do mnie, odpisałam na pytania, załączyłam zdjęcia
Pozdrawiam serdecznie.
Joku 20:28, 07 lis 2023

Twoja hakone , ta większa jest obłędna, jak większość roślin u ciebie. Jak ją sobie przypomnę to najchętniej bym w niej zanurzyła ręce , tak jak w bujnych długich włosach . Moja sadzonki od ciebie ładnie się przyjęły i nabierają masy.
Jutro muszę sprawdzić jak wygląda moja carex elata aurea, rośnie w półcieniu, nie osiąga takiego nasycenia żółcią jak u ciebie.
basia3012 23:14, 14 lis 2023

Mirko, też podsypię ciemierniki popiołem. Dzięki za radę.
U Ciebie nadal jest kolorowo. Liście na trawniku też dają teraz piękny kolor. Ja swoich jeszcze nie grabię. Mało ich u mnie jest wiec nie mam co machać grabiami.
basia3012 23:21, 14 lis 2023

mirkaka napisał(a)
Tak teraz wygląda

a to hakonka, fakt jest dość wysoka,, być może na obwódki nadaje się słabo

ta rośnie pod brzozą, ciągle cierpi na brak wody, jest dość zwarta i niższa, może dlatego że ma sucho?

przy okazji i takie zdjęcie, chyba się ubiorę zacznę liście grabić, chociaż wyglądają na tym podjeździe jeszcze fajnie

Piękne kolory liści na podjeździe. Aż szkoda je grabić.
Mirko, czy przymroziło już u Was? Funkie jakby po przymrozku.
sylwia_slomc... 11:43, 15 lis 2023

Kordina napisał(a)
To zdjęcie rabaty z fioletkami, też mnie zachwyca

Ice Dancy wiele osób na forum tnie. Ja zrobiłam eksperyment część cięłam część nie. O kilku sezonach stwierdzam, że bez cięcia wiosną chwilę straszy po cięciu słabo i późno się zbiera. ale generalnie dłużej żyje i ładniejsza jak jest nie cięta. Cięta bardzo szybko mi się starzeje, łysieje, a potem zamiera. Nie cięta wielkie kępy porosły, rozłazi się, ale blisko matecznej. Na zadarniacz może być.
mirkaka 12:58, 15 lis 2023

Kordina napisał(a)
Mam w koszu do kupienia kosmatkę Igel, co o niej sądzicie? Któraś z Was ma? Jakie doświadczenia?

NIe znam, sorki
mirkaka 12:58, 15 lis 2023

Adela napisał(a)

Mireczko - zajrzyj do mnie, odpisałam na pytania, załączyłam zdjęcia
Pozdrawiam serdecznie.

Byłam