Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Waclaw 19:30, 04 mar 2018

Anda napisał(a)

Oj, nie aż taka, tutaj jest parę innych dziewczyn mających naprawdę imponujące kolekcje róż w swoim ogrodzie a co za tym idzie doświadczenie Ale dziękuję, jeśli mogę to staram się pomóc Wykorzystuj te informacje do woli A skoro będziesz miał łąkę, to może posadzisz jakieś róże o niepełnych kwiatach dla owadów właśnie

Taka, taka.
O innych dziewczynach nie wiem a Twoja wiedza jest dla mnie absolutnie wystarczająca.
Dotychczas sadziłem rośliny przypadkowo. Co mi się podobało - kupowałem i sadziłem gdzie miejsce wolne. Teraz mam kilka rabat do zaprojektowania, przeprojektowania. Nie jest to niestety proste ale próbuję sam.
Łąkę kwietną zrobię w przedogródku ( na ranczo również) aby rabata była pełna od razu. Później w tę łąkę będę wsadzał rośliny docelowe. Tak wymyśliłem. Oczywiście mógłbym od razu kupić wszystkie rośliny ale chciałbym kupować już kwitnące abym od razu wiedział co kupiłem i jak się to komponuje na grządce. Będę np. sadził hortensje. Chce je widzieć kwitnące w szkółce. A to dopiero w czerwcu - lipcu. Podobnie róże. Nie wiem jak to w praktyce wyjdzie. Być może nie wytrzymam i zacznę kupować ( jestem zakupoholikiem jeśli o rośliny chodzi, zresztą nie tylko rośliny) ale muszę wziąć się w cugle z tym kupowaniem. Nie zawsze się udaje. Ot dzisiaj, wracając z nart wstąpiłem do czeskiego sklepu i... zobaczyłem ziemię - 10 worków zakupiłem. Uff
Kokesz 22:33, 04 mar 2018

Anda napisał(a)

Niewysoka, to znaczy rosnąca do ilu maximum?
Może znajdziesz miejsce na Rose de Resht. Co prawda to ciemny róż, ale krzaczek rośnie bardzo wdzięcznie, tak półkoliście i zapach jest piękny.
Jeśli Edenka jest za wysoka, to może obejrzyj Souvenir de Baden Baden. Ma trochę inne kwiaty, ale podobny kolor. Jest to typowo wielkokwiatowa róża rosnąca wąsko, wyprostowana i kwitnąca dość obficie, ale z przerwą.
Te róże które wymieniłaś wszystkie są śliczne Mocne cięcie powoduje mocny wzrost, więc nie jestem pewna, czy to rzeczywiscie coś da, ale spróbować można. Moje krzaczaste też mocnym cięciem próbuje ograniczać, ale one z natury już są mniejsze.

A znasz Chandos Beauty? Też jest śliczna, na dodatek pachnie przepięknie Biało różowa, ale ten róż jest taki ciepły, łososiowy, jasny.

Oooo, tej nie znałam.
Szukam róży do 70 cm, max do 100cm.
Na razie się rozglądam co mi się podoba i zapisuję.
W ubiegłym roku dostałam jedną jasnoróżową od sąsiadki bo jej się nie podobała a mi tak.
Zobaczę jak zakwitnie, najwyżej dokupię kolejne.
Trochę pozmieniałam jesienią na rabacie, jak przekwitną tulipany to pomyślę gdzie i co jeszcze wsadzić.
Dzięki za pomoc
mirkaka 06:44, 05 mar 2018

Ewa a Ty znasz tę różę Chandos Beauty , masz ją w ogrodzie? Pytam bo mam jedną NN i bardzo pasuje do opisów Chandos Beauty. Może mogłabyś pomóc mi ją zidentyfikować?
Brzozowadzie... 09:37, 05 mar 2018

Anda napisał(a)
Dla Agaty - Brzozowadziewczyna, moje ogórki w pionie

Wielkie dzięki! Właśnie szukałam jakiegoś rozwiązania na ich rozpięcie, bo przecież po tyczce nie dadzą rady Mam nadzieję, że znajdę w jakimś ogrodniczym takie ładne kratki
Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam serdecznie!!
P.S.A jak ładnie to wygląda Super!!
sylwia_slomc... 09:53, 05 mar 2018

Anda napisał(a)

Sylwio, nie wiem, bo miałam tylko puszczane do góry. W pierwszym roku w skrzyniach na tyczkach, a w zeszłym roku na kratce.
U mojej babci rosły na ziemi i były zawsze zdrowe, ale babcia nawozila je krowieńcem

U mnie zależnie od pogody jak sucho i tylko podlewam to ładne długo, ale jak rok mokry to zaraz mączniaka łapią i szybko się kończą owoce wtedy.
kasja83 12:57, 05 mar 2018

Hej Ewo. Zaglądam po długiej przerwie...macham cieplutko-oby do wiosny
Anda 11:15, 06 mar 2018

patrycja napisał(a)
To super, dziękuję bardzo

A jeśli bym chciała posadzić trawy to też mogę w dołek wrzucić skórki?

Przypuszczam, że nie zaszkodzą To jeszcze zależy, co to za trawy, czy te trawy lubią sobie podjeść, czy też wolą ograniczona dietę
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 11:16, 06 mar 2018

asiak napisał(a)

Ewuniu, przejrzałam różyczki Najbardziej przypadła mi do gustu Westerland, ale wypatrzyłam jeszcze Rosarium i mam dylemat
Potrafisz powiedzieć, jakie są między nimi różnice?

Całe szczęście Mirka już odpowiedziała, bo nie mam ich w ogrodzie, znam tylko z odwiedzin innych ogrodów
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
abiko 11:16, 06 mar 2018

Anda patent na ogórki masz jak ja tylko kiedy ja takie zdjęcia będę robiła
Anda 11:19, 06 mar 2018

Waclaw napisał(a)

Taka, taka.
O innych dziewczynach nie wiem a Twoja wiedza jest dla mnie absolutnie wystarczająca.
Dotychczas sadziłem rośliny przypadkowo. Co mi się podobało - kupowałem i sadziłem gdzie miejsce wolne. Teraz mam kilka rabat do zaprojektowania, przeprojektowania. Nie jest to niestety proste ale próbuję sam.
Łąkę kwietną zrobię w przedogródku ( na ranczo również) aby rabata była pełna od razu. Później w tę łąkę będę wsadzał rośliny docelowe. Tak wymyśliłem. Oczywiście mógłbym od razu kupić wszystkie rośliny ale chciałbym kupować już kwitnące abym od razu wiedział co kupiłem i jak się to komponuje na grządce. Będę np. sadził hortensje. Chce je widzieć kwitnące w szkółce. A to dopiero w czerwcu - lipcu. Podobnie róże. Nie wiem jak to w praktyce wyjdzie. Być może nie wytrzymam i zacznę kupować ( jestem zakupoholikiem jeśli o rośliny chodzi, zresztą nie tylko rośliny) ale muszę wziąć się w cugle z tym kupowaniem. Nie zawsze się udaje. Ot dzisiaj, wracając z nart wstąpiłem do czeskiego sklepu i... zobaczyłem ziemię - 10 worków zakupiłem. Uff

Też jestem ciekawa, jak Ci się to uda i co z tego wyjdzie To mi się podoba w byciu ogrodnikiem-hobbystą, zawsze można spróbować czegoś nowego. A zakpoholizm znam, jak chyba prawie całe forum tutejsze
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies