Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 10:52, 08 mar 2016

JoannaDe napisał(a)
Jaka wiosna!! A ja się wczoraj cieszyłam z kilku listków które się wykluły na roślinie bliżej mi nieznanej

No to u Ciebie też już wiosna
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kasiek 10:58, 08 mar 2016

My z Irenka to juz wszedzie rubensiki bysmy sadzily...nawet jako ciemierniki
Moze obejrzyj sobie Ville de Lyon...jezeli ma byc rozowy.
Mam jeszcze przepiekny bialy z fioletowa obwodka na koncach platkow...duze piekne kwiaty...ale coz. Kusic Cie nie bede...
Anda 11:43, 08 mar 2016

Kasiek napisał(a)
My z Irenka to juz wszedzie rubensiki bysmy sadzily...nawet jako ciemierniki
Moze obejrzyj sobie Ville de Lyon...jezeli ma byc rozowy.
Mam jeszcze przepiekny bialy z fioletowa obwodka na koncach platkow...duze piekne kwiaty...ale coz. Kusic Cie nie bede...

Nie, no wcale nie kusisz

Clematisów na razie nie szukam. Niech ten jeden zacznie kwitnąć, to wtedy się rozejrzę za jeszcze jakimś
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
gobasia 11:49, 08 mar 2016

Anda napisał(a)

Tak się zastanawiałam, kto je zauważy. Jesteś spostrzegawczą babką To są dzikie mieczyki bizantyjskie. One zimują w ziemi. Sadziłam je na jesień i mam wielką nadzieję, że pięknie zakwitną. Kwiaty mają trochę mniejsze od odmian szlachetnych i są od nich też niższe, ale mi to nie przeszkadza.

....może dlatego ,ze wczoraj kupiłam cebulki mieczyków i mialam je na myśli...a swoją drogą to bardzo fajna odmiana ,której nie trzeba wykopywać.Ciekawa jestem kwiatów ,czy one są w jednym kolorze?
anabuko1 12:01, 08 mar 2016

Wszędzie tylko już kupują i kupują różność.
ale to i cza kuszenia po sklepach, różnymi cebulowymi, zaraz doniczkowymi.
Fajnie,że już wiosna za pasem
Anda 12:07, 08 mar 2016

gobasia napisał(a)

....może dlatego ,ze wczoraj kupiłam cebulki mieczyków i mialam je na myśli...a swoją drogą to bardzo fajna odmiana ,której nie trzeba wykopywać.Ciekawa jestem kwiatów ,czy one są w jednym kolorze?

Tak, są w jednym tylko, taki ciemnoróżowy, magenta. Jeśli zakwitną latem to oczywiście się pochwalę. Mam nadzieję, że mnie nie zawiodą, bo kolor mają jak dla mnie boski
Anda 12:09, 08 mar 2016

anabuko1 napisał(a)
Wszędzie tylko już kupują i kupują różność.
ale to i cza kuszenia po sklepach, różnymi cebulowymi, zaraz doniczkowymi.
Fajnie,że już wiosna za pasem

No te mieczyki to akurat na jesień sadziłam. Jutro się wybieram po stokrotki Wreszcie jakieś kwiatki posadzę, bo już jak na odwyku się czuję
Mala_Mi 21:00, 08 mar 2016

barbara_krajewska napisał(a)

Wg mnie jest to chwast - niecierpek himalajski, zdziczała roślina ozdobna. Ma obfity samosiew, roślina inwazyjna.

Bingo.. tylko naprostuję i raczej obstawię Niecierpek gruczołowaty. Mam takiego pod płotem.. walczę z nim co roku.

Wygląda tak jak opisała Irenka.. na długiej łodydze są kwiatki bladoróżowe.. brzydkie.

99,9% na chwast.

Koło dąbrówki to nawet nie leżało.
jankosia 21:13, 08 mar 2016

himalajski i gruczołowaty to ta sama roślina Podobno tylko bardzo nierozważni ogrodnicy ją uprawiają bo jest mega inwazyjna. Tylko jak oglądam foty w necie to te liście mi nie pasują jakoś... Mają wyraźne ząbki na liściach a twoje na fotach nie. Uwielbiam takie zagadki, śledzę tą dyskusję jak dobry serial
A poza tym wiosnę pokazujesz, ale u Ciebie znacznie dalej wiosna posunięta. Znacznie dalej
hanka_andrus 21:19, 08 mar 2016

Nie musi to być niecierpek, ale też chwast! Może w wolnej chwili odnajdę gdzieś nazwę.