Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Dorii 15:30, 01 lip 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

O chwastnicy nic nie pisałam. Doriichyba pomyliła wątki.

Zdecydowanie pomyliła wątki ☺️ uprasza się o wybaczenie. Za dużo zakładek otwieram i piszę jednocześnie próbując okiełznać dwulatka a i sześciolatek domaga się uwagi.

Moją stopę ubiłam zanim wsadziłam do gruntu. Przetrzymałam w doniczkach do tego zapomniałam podlać i wysuszyłam na nic. Te co się ostały troszkę odżyły ale do twoich im bardzo daleko. Ale się nie poddaję bo wzdycham do niej od dawna tyle że wcześniej czytałam że u nas nie ma szans na zimowanie.
Gruszka_na_w... 17:22, 01 lip 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Różę sobie zostawiłam na pociechę, jak się zwie ta piękność?
P.S. Kilka dni temu słuchałam Gershwina na cześć pewnej róży, która raczyła wreszcie zakwitnąć... U Ciebie też tak szybko opadają jej płatki, czy to oznaka procesu aklimatyzacji?

Ta róża to Kimono- kupowałam ja jako NN, a potem poddałam procesowi identyfikacji na forum.
Rhapsody jest delikatna, płatki ma pojedyncze i faktycznie może sprawić wrażenie, że krótko kwitnie. Ale kwiaty tworzą taką kiść, na której zawsze coś jest.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:25, 01 lip 2019

Dorii napisał(a)

wcześniej czytałam że u nas nie ma szans na zimowanie.

Zimuje bez problemu. Wytrzymuje srogie mrozy bez śnieżnej okrywy. Zdecydowanie nie lubi dużych dawek wilgoci. Prędzej wygnije niż przemarznie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Brzozowadzie... 11:19, 02 lip 2019

Ta róża to Kimono- kupowałam ja jako NN, a potem poddałam procesowi identyfikacji na forum.
Rhapsody jest delikatna, płatki ma pojedyncze i faktycznie może sprawić wrażenie, że krótko kwitnie. Ale kwiaty tworzą taką kiść, na której zawsze coś jest.

Aaa, to muszę chwilę poczekać, jeszcze kwiatów w kiściach nie doczekałam Ale piękna jest!
Kimono do przemyślenia.
Poppy 12:35, 02 lip 2019

Z zadbywaniem o siebie nie mam problemów. Wczoraj słupek rtęci przekroczył 35 stopni w cieniu. Nadrobiłam zaległości filmowe.

To dobrze, ze nie masz problemow

Hania, skoro mowa o Kimono, to jak duzy on u Ciebie rosnie? Troche sie zdziwilam, i moge na swoje nie miec miejsca docelowo. NIe mial byc taki wielki!
Gruszka_na_w... 20:07, 02 lip 2019

Poppy napisał(a)
Hania, skoro mowa o Kimono, to jak duzy on u Ciebie rosnie? Troche sie zdziwilam, i moge na swoje nie miec miejsca docelowo. NIe mial byc taki wielki!

Ma tendencje rozwojowe. To czwarty sezon tej róży. Początkowo była niewysoką rabatówką, nieco ponad kolana. W tym sezonie bardzo się rozrosła. Metr szerokości i nieco ponad metr wysokości. Ma piękne błyszczące liście.

Gruszka_na_w... 20:14, 02 lip 2019

To był pracowity dzień. Temperatura zrobiła się znośna. Ziemia była wilgotna po wczorajszych opadach. Mogłam wreszcie zabrać się za poletko z truskawkami. Lebiody miały już ponad pół metra wysokości, wąsy długie na metr. Było co robić. Wypieliłam, wąsy poobcinałam, nawiozłam gnojówką. Przed zima pewnie trzeba będzie pielić jeszcze raz.
Najbardziej miododajną rośliną w ogrodzie jest teraz czosnek główkowy. Na jednej główce potrafi siedzieć kilka owadów.

Gruszka_na_w... 20:22, 02 lip 2019

Poczyściłam wszystkie róże poza tymi przy pergoli (ach, ta drabina). W kolejce czekają zbiory czarnej i białej porzeczki. Pora zabrać się za robienie przetworów.
Pomidory podwiązałam, bo zaczęły nabierać masy. Od kilku dni owocują już odmiany karłowe. Na innych krzaczkach sporo jest owoców i kwiatów. Ku pamięci: Selerowi trzeba przyciąć korzenie boczne.

Lilie i liliowce.

Coś jakby zaczął się niebieszczyć.

Gruszka_na_w... 20:29, 02 lip 2019

Powoli trzeba będzie usuwać byliny, które kończą kwitnienie: przywrotniki, zwykłe przetaczniki i firletki. Pozostałym roślinom będzie łatwiej oddychać. Przesadziłam dzisiaj rodgersję kasztanolistną na front. Razem z nią powędrowała tam bordowolistna paproć. Będą mieć więcej miejsca.

I takie tam na koniec

Gosiek33 20:48, 02 lip 2019

Christa tak duża jak czosnki? Piękna ci ona