Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:42, 08 lip 2019

Elu, nie wyobrażam sobie nie mieć warzywnika. Uwielbiam wyprawy doń z wiklinowym koszykiem. Czasem dopiero tam podejmuję decyzje o menu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:58, 08 lip 2019

Staram się na bieżąco usuwać z rabat rośliny, które skończyły kwitnienie. Ma to dwie zalety. Po pierwsze minimalizuje się nieplanowany samosiew, rośliny nie tracą energii na produkcje nasion. Po drugie inne rośliny zyskują przestrzeń życiową. Czasem gratisie dostaje się powtórne kwitnienie.
Dzisiaj ogród opuściła większość firletki omszonej i kwiatostany czyścca (czyśca) wełnistego. Trzmiele trochę protestowały.
Wycięcie kwiatostanów tego drugiego, to własnie ten moment, kiedy czyściec traci na urodzie. Nie każdy ogrodnik to wytrzymuje. Roślina dosyć szybko dochodzi do formy.

Z boku nie wygląda tak źle.

Na obrzeżach ogrodu dominuje teraz zieleń.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:10, 08 lip 2019

Po ścięciu róż trochę smutno się zrobiło. Na szczęście za moment zakwitną hortensje. Taka chwila oddechu.

Krwawnica

Zaczynają ketmie.

Gruszka_na_w... 22:15, 08 lip 2019

I takie tamy na koniec (niedługo cięcie lawendy!)

Dorii 22:19, 08 lip 2019

Zielono też pięknie, tak uspokajająco. Koniecznie muszę zaplanować więcej zieleni w tym zimozielonych roślinek. Na razie skupiam się na roślinach jak najdłużej kwitnących a zapominam o zielonych wypełniaczach a tego u mnie zdecydowanie brakuje. Szczególnie że i tło i trawnik mało zielony.
mrokasia 22:29, 08 lip 2019

U mnie jest zielono po wycięciu szałwii .
Gruszka_na_w... 22:30, 08 lip 2019

Dorii napisał(a)
Zielono też pięknie, tak uspokajająco. Koniecznie muszę zaplanować więcej zieleni w tym zimozielonych roślinek. Na razie skupiam się na roślinach jak najdłużej kwitnących a zapominam o zielonych wypełniaczach a tego u mnie zdecydowanie brakuje. Szczególnie że i tło i trawnik mało zielony.

O tak. Tło jest bardzo istotne. To jak rama dla obrazu. Na początku byliny miałam znacznie okazalsze. Teraz już drzewa i krzewy zaczynają je pożerać. Dla mnie priorytetem było uzyskanie ogrodowej intymności.
Gruszka_na_w... 22:33, 08 lip 2019

mrokasia napisał(a)
U mnie jest zielono po wycięciu szałwii .

Zawsze w lipcu mam wrażenie, że mi ogród zmizerniał. Po tej majowo- czerwcowej eksplozji jakoś tak dziwnie się robi. Muszę się przyzwyczajać do nowych widoków.
mrokasia 22:41, 08 lip 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Zawsze w lipcu mam wrażenie, że mi ogród zmizerniał. Po tej majowo- czerwcowej eksplozji jakoś tak dziwnie się robi. Muszę się przyzwyczajać do nowych widoków.

Ja doszłam do wniosku, że dosadzę na podokiennej białych jeżówek, w dwóch-trzech miejscach. Smutna teraz ta rabata bardzo a do kwitnienia limki i rozchodników jeszcze trochę. Szałwia zakwitnie jeszcze raz ale też jej jeszcze chwilę zajmie. Jeżówki trochę rozświetlą tę rabatę.
mira 10:34, 09 lip 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

O tak. Tło jest bardzo istotne. To jak rama dla obrazu. Na początku byliny miałam znacznie okazalsze. Teraz już drzewa i krzewy zaczynają je pożerać. Dla mnie priorytetem było uzyskanie ogrodowej intymności.

Nooo każdy chce tą ogrodową intymność no chyba że się wpląta w przygodę z TV -

a masz sposób na akustyczną intymność

czytam o tych ciotkach uśmiałam się i przeleciał mnie dreszcz strachu - rany mój głos niestety nie radiowca.... no masz rację więcej intymności

widzę działania na warzywniku - ja bób ciachałam nisko - zostawiłam jednak i posiałam buraczki i fasolkę - reszta fru w kompostownik - małe czosnki mi porosły moze je wykopię jakby miało padać - kiedyś chyba będzie

idę po cukinię - okrągłą pycha taka niby piłka - chciałam napisać gruszka ale raczej piłka

pozdrawiam