Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Helen 21:39, 10 paź 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Haniu, ten widok jest arcydziełem
Brzozowadzie... 22:14, 10 paź 2019

Ja sobie obiecałam duszaki w sobotę zrobić Taki saganek z dobrociami w ognisku. pogoda ma być piękna, ból szyi nieco zelżał, trzeba dobrze wykorzystać ciepłe dni
Haniu, nie mogę znaleźć, pisałaś już coś więcej o tym prowadzeniu bulw selerowych ?Moje co roku mają piękne liście, ale bulwy bez szału, chętnie bym to zmieniła
mikina34 10:00, 11 paź 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Liczę, że kiedyś też będę miała u siebie taki zakątek eh...pięknie
waldek727 12:21, 11 paź 2019

A co byś powiedziała jakby w tak doborowym towarzystwie zawitała u Ciebie pagodowa kalina japońska Wanatabe?
kasia1 12:39, 11 paź 2019

Haniu, Ty już do zimy przygotowana, a ja mam przekopane 1/4 i nie wiem, kiedy znajdę czas na resztę … tak spóźniona w pracach jeszcze nigdy nie byłam ...
galgAsia 19:02, 12 paź 2019

Cześć Haniu! Pogoda była dziś piękna, posadziłaś czosnek? mnie udało się złamać widły (sic!), tak intensywnie działałam. Buźka
Gruszka_na_w... 19:14, 12 paź 2019

Helen napisał(a)

Haniu, ten widok jest arcydziełem

Złota polska jesień jest wyjątkowa artystką. Bez problemu zamienia prozę w poezję.
aronia

irga

Nawet podmarznięta hosta zyskała na uroku.

Perukowiec podolski

Część już wycięta. Te jeszcze są pożytkiem.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:24, 12 paź 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Ja sobie obiecałam duszaki w sobotę zrobić Taki saganek z dobrociami w ognisku. pogoda ma być piękna, ból szyi nieco zelżał, trzeba dobrze wykorzystać ciepłe dni
Haniu, nie mogę znaleźć, pisałaś już coś więcej o tym prowadzeniu bulw selerowych ?Moje co roku mają piękne liście, ale bulwy bez szału, chętnie bym to zmieniła

Na stronie 1232 pisałam Kasi z Bawarii instrukcje obsługi selera.
Mam nadzieje, że zawartość saganka zaspokoiła Wasz apetyt.

Bardzo dzisiaj wiało, ale słońce było. Imć ściętolisny płonął.

Na tle błękitnego nieba prezentował się okazale.

Coraz bardziej skłaniam się ku temu, że turzyca SS powinna być wymieniana, co dwa lata- stara kępę należałoby wiosną wyciepać i z odrostów robić młode sadzonki.

Sadzona bodajże w lipcu.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Helen 19:31, 12 paź 2019

Ta SS wygląda jeszcze bardzo przyzwoicie. Ja mam morowii variegata i widzę, że wiosenne nowe sadzonki są ładne a nieodmładzane w zasadzie straszą
Gruszka_na_w... 19:33, 12 paź 2019

waldek727 napisał(a)
A co byś powiedziała jakby w tak doborowym towarzystwie zawitała u Ciebie pagodowa kalina japońska Wanatabe?

Ona tam jest.

To jedna z niewielu roślin, które skrzywdziłam.
Początkowo rosła naprzeciw tarasu, ale kiedy okazało się, że sąsiad też zaplanował taras w tę stronę, to trzeba było pomyśleć o wyższej przesłonie.
Wykopałam ją jako dorosły już krzew. Pechowo się złożyło, że po przesadzeniu nastało wyjątkowo upalne i bezdeszczowe lato. Konkurencja ze strony sąsiednich krzewów była spora. Kalina przeżyła, ale jej forma nie jest idealna. Miejsce też nie do końca. Trudno w tym gąszczu wyeksponować jej niewątpliwe walory.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies