Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 12:19, 07 kwi 2020

tulucy napisał(a)

Nie mogłaś tego lepiej ująć, Haniu.

Mam wrażenie, że śnię jakiś dziwny, ciężki sen.

Nie jesteś w tym osamotniona.
Ta wiosna na zewnątrz wydaje się tak nierealna. Próbuję się nią cieszyć, ale ciężko mi idzie.

Moje Costa del Taras. Dzisiaj znowu mocno wieje. Trudno wygrzać duszę, choć takie piękne słońce.

szafirkowe rzeczki

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 12:20, 07 kwi 2020

Haniu mnie sie jeszcze jedno nasuwa po tym co napisalas, w naszym kraju mocno brakuje klasy tzw. sredniej o normalnych dochodach, umowach, wyksztalceniu i samoświadomosci. U nas sa albo bogaci albo biedni, srednia klasa jest marginalna a to wlasnie ona powinna budowac podstawy bogatego i zamożniejszego spoleczenstwa. Niestety rzady pokomunistyczne zajete byly tylko i wylacznie kradzieża dobr w czym nie ukrywajmy przodownikiem byl nasz obecnie najbardziej znaczacy posel, a nie budowaniem "klasy sredniej" i jej zamoznosci. Dzikie prywatyzacje, dzikie biznesy, brak sensownych uregulowań prawnych. I po tylu latach nic sie nie zmienilo. Kazdy orze jak moze. Mały biznes jest drenowany przez wymyslane naprędce socjale i podatki, ktore maja na celu tylko i wylacznie kupowanie glosow.
Sama jak porównam 6 lat temu w portfelu po zakupach mialam wiecej kasy niz obecnie. To wlasnie my, male firmy i srednie przedsiebiorstwa utrzymujemy to panstwo i wymysly rzadzacych i to my wyeksploatowani żądaniami, podatkami, plusami dzis padamy jak muchy,bo rzad przejadl nasze oszczednosci, bo przez ich wygorowane żądania nie bylo z czego oszczedzac. A pomocy znikad. Rzad mial, ma i bedzie mial nas w nosie.

A macie swiadomosc, ze obecnie rzadzący oproznili tez FGŚP? Nie bedzie kasy na świadczenia dla pracownikow upadajacych firm. Juz za to powinni pojsc do pierdla.
galgAsia 12:22, 07 kwi 2020

Tylko teraz nikt nie zaprotestuje.
Ja chodzę z nożem w zębach, gotowym do użycia...
Codziennie rano obawiam się otwierania internetu. Jeszcze to robię.
Gruszka_na_w... 13:01, 07 kwi 2020

TAR napisał(a)
A pomocy znikad. Rzad mial, ma i bedzie mial nas w nosie.

A macie swiadomosc, ze obecnie rzadzący oproznili tez FGŚP? Nie bedzie kasy na świadczenia dla pracownikow upadajacych firm. Juz za to powinni pojsc do pierdla.

I to budzi we mnie największe przerażenie. Przywykłam do różnych poziomów życia. Raz było lepiej, a raz gorzej. Potrafię się dostosować.
Nie mogę się tylko pogodzić z tym, że w obecnej sytuacji wicepremier rządu mówi o rekonstrukcji insygniów królewskich dla prezydenta, że poniewiera się autorytetami medycyny i innych nauk.Chciałabym mieć pewność, że stery są w rękach ludzi, którzy mają realny kontakt z rzeczywistością.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 13:03, 07 kwi 2020

galgAsia napisał(a)
Tylko teraz nikt nie zaprotestuje.
Ja chodzę z nożem w zębach, gotowym do użycia...
Codziennie rano obawiam się otwierania internetu. Jeszcze to robię.

Teraz mandatami usiłują załatać dziury.
Jesteśmy jakimś europejskim wyjątkiem na tych wykresach chorobowych. Nasza krzywa w każdym przypadku odbiega od innych. Oaza bezpieczeństwa i skuteczności działań.
mrokasia 13:16, 07 kwi 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Teraz mandatami usiłują załatać dziury.
Jesteśmy jakimś europejskim wyjątkiem na tych wykresach chorobowych. Nasza krzywa w każdym przypadku odbiega od innych. Oaza bezpieczeństwa i skuteczności działań.

No bo jeśli w większości przypadków za przyczynę zgonu przyjmuje się choroby towarzyszące... trudno raczej się spodziewać by ludzie w wieku 60+ nie mieli chorób współistniejących...
A druga kwestia to dostępność do testów...a raczej jej brak.
galgAsia 13:21, 07 kwi 2020

Testy są tylko w szpitalach zakaźnych. Mój szpital zabiegowy nie ma ani jednego. A powinniśmy - wszyscy pracownicy! - mieć raz na tydzień test, nie tylko pomiar temperatury na wejściu. Bezobjawowcy, jak sama nazwa wskazuje, nie mają objawów, czyli m. in. temperatury...
A jeśli ktoś umrze na choroby współistniejące, też nie sprawdza się, czy nie był zarażony. Proste?
Basieksp 13:33, 07 kwi 2020

TAR napisał(a)
Haniu mnie sie jeszcze jedno nasuwa po tym co napisalas, w naszym kraju mocno brakuje klasy tzw. sredniej o normalnych dochodach, umowach, wyksztalceniu i samoświadomosci. U nas sa albo bogaci albo biedni, srednia klasa jest marginalna a to wlasnie ona powinna budowac podstawy bogatego i zamożniejszego spoleczenstwa. Niestety rzady pokomunistyczne zajete byly tylko i wylacznie kradzieża dobr w czym nie ukrywajmy przodownikiem byl nasz obecnie najbardziej znaczacy posel, a nie budowaniem "klasy sredniej" i jej zamoznosci. Dzikie prywatyzacje, dzikie biznesy, brak sensownych uregulowań prawnych. I po tylu latach nic sie nie zmienilo. Kazdy orze jak moze. Mały biznes jest drenowany przez wymyslane naprędce socjale i podatki, ktore maja na celu tylko i wylacznie kupowanie glosow.
Sama jak porównam 6 lat temu w portfelu po zakupach mialam wiecej kasy niz obecnie. To wlasnie my, male firmy i srednie przedsiebiorstwa utrzymujemy to panstwo i wymysly rzadzacych i to my wyeksploatowani żądaniami, podatkami, plusami dzis padamy jak muchy,bo rzad przejadl nasze oszczednosci, bo przez ich wygorowane żądania nie bylo z czego oszczedzac. A pomocy znikad. Rzad mial, ma i bedzie mial nas w nosie.

Zagadzm się w 100procentach, bo małe firmy nie pójdą strajkować, nie mają zatrudnionych prawników do obrony, jak te żuczki pracujemy a teraz pierwszy raz większość z nas potrzebuje pomocy i co i nic, oby to się szybko skończyło żebyśmy mogli wrócić do swoich zajęć. Pozdrawiam
antracyt 14:52, 07 kwi 2020

galgAsia napisał(a)
Testy są tylko w szpitalach zakaźnych. Mój szpital zabiegowy nie ma ani jednego. A powinniśmy - wszyscy pracownicy! - mieć raz na tydzień test, nie tylko pomiar temperatury na wejściu. Bezobjawowcy, jak sama nazwa wskazuje, nie mają objawów, czyli m. in. temperatury...
A jeśli ktoś umrze na choroby współistniejące, też nie sprawdza się, czy nie był zarażony. Proste?

Bo ważniejsza od maseczek i testów jest bitwa o stołki... nie mogę telewizji oglądać z tego powodu.
TAR 15:11, 07 kwi 2020

Basieksp napisał(a)

Zagadzm się w 100procentach, bo małe firmy nie pójdą strajkować, nie mają zatrudnionych prawników do obrony, jak te żuczki pracujemy a teraz pierwszy raz większość z nas potrzebuje pomocy i co i nic, oby to się szybko skończyło żebyśmy mogli wrócić do swoich zajęć. Pozdrawiam

po prostu funduje nam sie scenariusz i marzenie obecnego premiera mamy zap...lac za miske ryzu. i byc z tego powodu szczesliwym. tym krajem rzadza ludzie calkowicie oderwani od rzeczywistosci, realnych potrzeb i oczekiwan spolecznych. za to bardzo mocno przywiazanymi do koryta.