Miałam wczoraj podobne odczucia, co Ty teraz, kiedy Galgasia pisała, że u niej pada.
Do południa spadły 3 krople deszczu. Sądziłam, że na tym się skończy. Ale potem ni z gruszki, ni z pietruszki pięknie się rozpadało.
To był ostatni moment. Jeszcze parę bezdeszczowych dni, a byłaby tragedia.
W prognozach deszczowa ma być zachodnia i południowa część Polski. W centrum wbił się jakiś klin i nie puszcza tych deszczowych chmur dalej.
U Wiklasi toczyła się dyskusja o czerwonym kolorze w ogrodzie. Mam go niewiele. Czasem się pojawia na moment. Ma energię, niewątpliwie. Jako punkcik plamy moze być.
O tej porze roku trochę są zachwiane proporcje w ilości bordowego. Na tle soczystej zieleni sprawia trochę ponure wrażenie. To jeden z wielu kompromisów. Berberysy są, bo żaden inny krzew nie zapewni mi takich pięknych przebarwień jesienią jak one.
Próbuję złagodzić to bordo bielą.
Zajaśniała kalina angielska. Potrzebuje kilku dni, aby wejść w pełnie rozkwitu.
Wylazły z ziemi żółte hakonki. Gliniaste podłoże, mimo rozluźniania gleby różnymi sposobami, to nie jest ich ulubiona gleba.
Trzmieliny oskrzydlone w wiosennej szacie cenie sobie bardziej niż ich jesienną odsłonę. Teraz są zwiewne, subtelne, idealne w miejscu, gdzie nie mają żadnego tła.
Na cypelku żywot kończą tulipany. Mam nadzieję, że ten deszcz pobudzi do życia wsadzone tam byliny i trawy. Susze nie ułatwiają zagospodarowania tego miejsca. Wciąż coś tam muszę mieszać. Miały być tiarelle, tawułki, naparstnice, a okazuje się, że najlepiej się tam ma przegorzan.
Nie wyrzekam się żadnego koloru w sposób kategoryczny. W ogrodzie kolor nie występuje samoistnie, zawsze jest elementem całości. Zgadzać się mają całościowe plany barwne.
Bo jakież można mieć zastrzeżenia do tych zestawień? Nawet jeśli się nie przepada za żółtym.
Noooooo, te zestawienia kolorystyczne są faktycznie cudne.
I każda "żółć" ładnie się zgrywa z pozostałymi roślinkami.
Żebym tak umiała tworzyć, to już by mój ogródek się rozrastał a nie tetrisował
A wiesz, że ten żółty pojawił się właśnie w wyniku tetrisowania?
Był w ogrodzie od początku, a potem , na szczęście na krótko, uległam sugestii, że to jakiś okropny kolor. Schowałam go w zakamarki ogrodowe, ale czegoś mi brakowało w centralnych planach barwnych. Wrócił. Z przytupem. Bardzo lubię ten czas, kiedy robi się go więcej.
A wiosny bez żółtego, to ja kompletnie nie widzę.
No to tak jak ja, żółty jest i będzie Ta kalina angielska bardzo interesująca, już w kolejnym ogrodzie ją widzę, ale kupiłam ostatnio tawułę nippońską - dzięki Tobie u mnie siąpiąco, i dobrze niech siąpi z nieba... buziaki
Monia, w tym dziwnym czasie nieprzewidywalnej pogodny, każda bezproblemowa roślina jest na wagę złota. A tawuły takie są.
Niech siąpi! Byle nie z nosa.
Mira tak pięknie pisała o zapachu tej kaliny angielskiej, że kiedy tę kalinę spotkałam u siebie w szkółce, to od razu kupiłam. Nie ma cudnych liści, nie przebarwia się spektakularnie, ale ten zapach rzeczywiście jest niebiański.
ilość bordowego koloru nie przytłacza bo biel doskonale ją dopełnia. I tak jak bordo lubie to tak czerwień mnie zbyt mocno nastrasza i pobudza. A niestety nan 2 odmiany pomylonych tulipanów właśnie w czerwieni. Żółty jakoś toleruję ale na wiosnę, właśnie jak przyroda budzi się do życia. Forsycja, oczar, mahonia - lubię je bardzo.Dodawałam do tego miksu tulipany ale w ubiegłym roku wszystkie żółtki oddałam. W lato żółty wydaje mi się na zbyt agresywny. Nie potrafię jej wtedy zestawić z innymi kolorami/roślinami. Może to kwestia ilości miejsca. I jak tu dogodzić?