Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Roocika 09:24, 30 kwi 2020

U nas jak zwykle pokropiło Lubię Twój ogród Haniu jest taki energetyczny, nieoczywisty, inny o każdej porze roku. Tyle czasu już go śledzę, mniej więcej kojarzę a jednak nie do końca
galgAsia 11:11, 30 kwi 2020

Cieszę się ogromnie, że i dla Ciebie deszczu starczyło U mnie padało całą noc, ziemia głęboko wilgotna - sama przyjemność w niej grzebać gołymy łapamy
Czy szafirki będziesz cięła na jeżyka? a czy np. krokusy i iryski też się tak da bez szkody przystrzyc? Bo nie ukrywam, troszkę mnie drażnią te długie czupryny...
Gruszka_na_w... 11:22, 30 kwi 2020

galgAsia napisał(a)
Cieszę się ogromnie, że i dla Ciebie deszczu starczyło U mnie padało całą noc, ziemia głęboko wilgotna - sama przyjemność w niej grzebać gołymy łapamy
Czy szafirki będziesz cięła na jeżyka? a czy np. krokusy i iryski też się tak da bez szkody przystrzyc? Bo nie ukrywam, troszkę mnie drażnią te długie czupryny...

Krokusów nigdy nie cięłam, iryska sztuk 1 tez nie.
szafirki śmiało tnij na jeżyka. Pod koniec lata będą potrzebowały kolejnej wizyty u fryzjera.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 11:28, 30 kwi 2020

Roocika napisał(a)
U nas jak zwykle pokropiło Lubię Twój ogród Haniu jest taki energetyczny, nieoczywisty, inny o każdej porze roku. Tyle czasu już go śledzę, mniej więcej kojarzę a jednak nie do końca

Zdjęcia nigdy do końca nie oddadzą wyglądu ogrodu. Ogród zawsze jest w jakiś okolicznościach, a te mogą działać na plus albo na minus.
A tę "inność" ogrodu o każdej porze roku bardzo sobie cenię. Nie lubię monotonii.
Nie ukrywam, że równie cenne jest dla mnie to, że jego pielęgnacja nie jest pracochłonna.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 12:43, 30 kwi 2020

O masz nawet tamaryszek już ma różową mgiełkę
Helen 13:31, 30 kwi 2020

Haniu, wielkie dzięki za podpowiedzi
Gruszka_na_w... 22:06, 30 kwi 2020

Gosiek33 napisał(a)
O masz nawet tamaryszek już ma różową mgiełkę

Ma. Dzisiaj jeszcze bardziej napuchły mu pączki.
Ogrodowo podziałałam niewiele. Okancikowałam grządkę z marcowymi wysiewami, wypieliłam i opalikowałam miskantowymi tyczkami groszek. Za parę dni do chrupania będzie już pierwsza rzodkiewka.
Skrzynki z pomidorami po raz pierwszy werandowały się na świeżym powietrzu.
Okancikowałam rabate z boku tarasu, podlałam gnojówka z mniszka rosnące tam miskanty, tulipany, które przekwitły, za radą Ryski, podlałam Florovitem.
Po deszczu trawa się zagęściła. Jutro zaplanowałam koszenie.
Czekam na dalsze opady, bo o ile w warzywniku jest wilgotno, to na rabatach tej wilgoci jakoś nie widać.
tulucy 22:37, 30 kwi 2020

Hania poka bułki
Gruszka_na_w... 22:42, 30 kwi 2020

tulucy napisał(a)
Hania poka bułki

Zeżarte.
tulucy 22:48, 30 kwi 2020

I jak? Wszyscy zadowoleni??