Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Zakrecona 23:02, 31 sty 2021

Miło czerpać z Twojego doświadczenia, to w zasadzie takie oczywiste, ale przemóc się ciężko
Milka 07:07, 01 lut 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Dziewczyny.
Bardzo trudno jest wyskoczyć z butów "matki-Polki". Ogarniającej wszystko, wiecznie z długą listą zadań do wykonania. Mnie trochę opamiętał czas odejścia rodziców. To był taki dziwny czas, kiedy dopadły mnie myśli o kruchości życia, o własnej śmiertelności i o tym, że nie ma powodu, aby wciąż gnać i udowadniać światu i sobie jaka to ze mnie "super women". Nabrałam pokory. Walczę jeszcze czasem, ale już z mniejszym zapałem. Nie odcinam się od świata, bo ten świat i tak znajdzie lukę w moim systemie obronnym i mnie dopadnie, ale usilnie staram się znaleźć każdego dnia chwile tylko dla siebie. Takie drobne radości spowodowane tym, że nic już nie muszę.
Mogę, ale nie muszę.

Tak, ja już też w ten sposób myślę.
Dopieszczam siebie.
Gruszka_na_w... 14:16, 01 lut 2021

Roocika napisał(a)
Haniu, czy ten Twój wycięty żwoplot bukowy był długi, bardzo dużo pracy wymagał? W sensie było to aż tak upierdliwe?
Ilekroć myślę o mojej dużej skarpie to mam zgrzyt, żywopłot bukowy, cisowy, ale rozsądek wciąż mi podpowiada, zrób żywopłot nieformowany, jak Hania...
Iglaki tej zimy wymagają pracy, trzeba otrząsać śnieg wrr, może jak podrosną to już nie?

Zostawiłam żywopłot bukowy na dwóch bokach działki (od stron graniczących z drogą; działka jest narożna). Wycięłam tylko fragment, gdzie ten żywopłot dublował się z nasadzeniami nieformowanymi. Coraz trudniej było mi się tam przeciskać, żeby dokonać cięcia.
Ten zostawiony fragment wymaga 2-3 krotnego cięcia. Robię to nożycami akumulatorowymi. Z elektrycznymi trudno byłoby tam dotrzeć (kabel!). Idzie w miarę sprawnie. Bardziej pracochłonne jest grabienie ścinków. Poświęcam temu jakieś 4 godziny, rozbite na dwa popołudnia.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 14:18, 01 lut 2021

Milka napisał(a)

Tak, ja już też w ten sposób myślę.
Dopieszczam siebie.

O dopieszczaniu siebie trzeba pamiętać nieustannie. Tak trzymaj Irenko.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 14:20, 01 lut 2021

Zakrecona napisał(a)
Miło czerpać z Twojego doświadczenia, to w zasadzie takie oczywiste, ale przemóc się ciężko

To taka nasza przypadłość, że na cudzych błędach uczymy się z olbrzymimi oporami. Wolimy na własnych, choć to bardziej bolesne.
Gosiek33 06:47, 02 lut 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

To taka nasza przypadłość, że na cudzych błędach uczymy się z olbrzymimi oporami. Wolimy na własnych, choć to bardziej bolesne.

W punkt, niestety.

Z kolei gdy nie chodzenie pod prąd czy to z przekory czy niewiedzy zatrzymałoby ludzkość na etapie kamienia łupanego
nyna76 08:07, 02 lut 2021

Hej dziewczyny kochane, piszecie o bieleniu drzewek.
Ja mam tylko jedną starą, ale owocującą jabłonkę, nigdy nie bieliłam i nie pękała.
Ale pytanie moje dotyczy sadzonej na jesień świdośliwy. Czy takie owocowo- ozdobne drzewka cieniutkie też się bieli?

O powodach niespieszności wiem i ja. Ja wszystkich bliskich rodziców i dziadka straciłam w ciągu 1.5 roku ostatniego. Smutno mi, niespiesznie i lekko depresyjnie.
Dobrze, że można o zielonym czytać i planować.
Buźka
Brzozowadzie... 14:11, 03 lut 2021

A ja mam problem z tym bieleniem, że tak powiem, estetyczny No brzydko mi tak wyglądają te białe pnie i nic z tym nie zrobię. Więc nie bielę Ale cel bielenia rozumiem
Ten luty stanowczo zbyt zimowy, prawda?
inka74 14:26, 03 lut 2021

Zamiast bielenia można tam gdzie wrażliwsze drzewa i narażone na ostre słońce owinąć białą matą.
Gruszka_na_w... 20:47, 03 lut 2021

Gosiek33 napisał(a)

Z kolei gdy nie chodzenie pod prąd czy to z przekory czy niewiedzy zatrzymałoby ludzkość na etapie kamienia łupanego

Postęp raczej wynikał z innych działań niż uporczywe popełnianie błędów czynionych wcześniej przez innych. Na to twórczym umysłom chyba szkoda byłoby czasu i energii.
Ich inspirowała nieokiełznana wyobraźnia, odwaga i ciekawość.

Chodzenie pod prąd z przekory lub niewiedzy, to niewątpliwie dobry zaczyn do otrzymania Nagrody Darwina.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies