Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 20:55, 03 lut 2021

nyna76 napisał(a)
Hej dziewczyny kochane, piszecie o bieleniu drzewek.
Ja mam tylko jedną starą, ale owocującą jabłonkę, nigdy nie bieliłam i nie pękała.
Ale pytanie moje dotyczy sadzonej na jesień świdośliwy. Czy takie owocowo- ozdobne drzewka cieniutkie też się bieli?

"Jeszcze w zielone gramy..."Dobrze mieć ogród.
O bieleniu drzewek ozdobnych nie słyszałam.
Sadownikiem nie jestem, ale podejrzewam, że to bielenie poza funkcją ochronną przeciw wcześniejszemu ruszeniu soków, może mieć też jakieś walory owado- i grzybobójcze. Wapno ma właściwości odkażające. Kiedyś corocznie bielono chlewiki, stajnie i kuchnie.
Jak z każdym zabiegiem ogrodowym można go stosować lub nie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:03, 03 lut 2021

Brzozowadziewczyna napisał(a)
A ja mam problem z tym bieleniem, że tak powiem, estetyczny No brzydko mi tak wyglądają te białe pnie i nic z tym nie zrobię. Więc nie bielę Ale cel bielenia rozumiem
Ten luty stanowczo zbyt zimowy, prawda?

Bo w Twoim leśnym ogrodzie pobielone drzewka sa stworami z innej bajki. Niewątpliwie wyglądają sztucznie. Inna estetyka.
Najpiękniej pobielone drzewka wyglądały wiosna na ROD-owskich działkach. U siebie też lubię pobielone drzewka w części sadowniczej.

Mam też wiśnie jadalne posadzone na rabatach ozdobnych. Bielę je, ale ich wygląd przez pare tygodni wizualnie mi zgrzyta. Na szczęście pod koniec lutego tej bieli jest już niewiele.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:04, 03 lut 2021

inka74 napisał(a)
Zamiast bielenia można tam gdzie wrażliwsze drzewa i narażone na ostre słońce owinąć białą matą.

Można, ale chyba wolę pobielić.
Mariposa 22:14, 03 lut 2021

Moje na razie kolorystycznie wtopiły się w tło ale jeszcze jeden dzień na plusie i... będzie na tle szarości widać tylko białe pnie
antracyt 08:47, 04 lut 2021

U mnie od kilku dni pada, raz deszcz, raz śnieg z deszczem. Z bielenia na razie nici.
Milka 13:41, 05 lut 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

O dopieszczaniu siebie trzeba pamiętać nieustannie. Tak trzymaj Irenko.

Dziękuję.
Zaszalałam i zamiast kwiatków, nakupiłam sobie ciuchów, bo stare nie pasują i się cieszę. Najgorzej u mnie z biustonoszami. Te dla mnie przeznaczone drogie i słabe, muszę coś kombinować z innymi.
Wycinam kwiatostany hortensji, zaczynają fruwać po ostatnich wichrach. Te na wysokości 3m, to chyba dopiero razem ze skracaniem, bo nie dosięgam.
Z prognozą trafiłaś, było ciepło, lało a teraz znowu mrozy.
Gruszka_na_w... 15:22, 09 lut 2021

Milka napisał(a)

Z prognozą trafiłaś, było ciepło, lało a teraz znowu mrozy.

Mrozy i duuuużo śniegu!
Zimowy front działań.

Dobrze ze wcześniej skróciłam większość miskantów. Po tej ilości opadów padłyby od razu do poziomu.

Na tle śniegowej pierzynki ładnie prezentuje się bukowy żywopłot.

Drzewek w sadzie nie zdążyłam pobielić. Same zatroszczyły się o białe ubranko.

Czekałam na lutową odsłonę przebiśniegów na garażowej. Tylko nie wiem, kiedy się przebiją przez te zaspy?

TAR 15:41, 09 lut 2021

piekny ten bukowy żywoplocik i liscie wisza, niezle zaslania
Gruszka_na_w... 15:46, 09 lut 2021

Trzeba było odśnieżać ogród, aby dojść do karmników. 2-3 razy dziennie trzeba dosypywać ziarno. Kiedy to stopnieje?

Nie ma nawet jak zerkać na kolorowe pędy dereni.

Na tej ścieżce jest po kolana śniegu.

Margerytka40 15:46, 09 lut 2021

No właśnie moje miskanty zrobiły kaput. Już sobie wyobrażam ten bajzel jak śnieg zginie