Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

galgAsia 08:49, 10 maj 2021

Maks jaki zadowolony Tez lubi wiosnę

Jak ładnie Słońce faktycznie utrudniało robienie zdjęć, ale Twojemu ogrodowi w żadnym stopniu to nie zaszkodziło

Powiedz mi proszę, kiedy należy podsypywać pory? Coś konkretnego na to wskazuje czy raczej na czuja?

Buziaki na początek tygodnia
Roocika 09:04, 10 maj 2021

Mary napisał(a)

Jakąś konketną odmianę kuklika zwisłego? Czy gatunek?
U mnie rośnie kuklik zwisły, na którym nie była napisana odmiana. Rozsiewa się. I jest niezniszczalny. W ubiegłym roku wykopałam część do usunięcia. Zostawiłam na jakiś workach z korą jesienią i czekałam aż przyschnie, żeby go do kompostu wrzucić. Został tak na zimę. Wiosną chciałam wrzucić na kompost, ale zaczął rosnąć od nowa. Jakiś terminator.

Marysiu, zwykłego zwisłego, gatunek, on lubi wilgoć więc powinien się tam dobrze czuć. Może będzie zadarniaczem. Na razie ledwo te sadzonki widać.
TAR 11:05, 10 maj 2021

Haniu, bardzo ładnie. Brzozka przy ławeczce mnie rozczulila, śliczna rozczochrana to Youngii? i piesio taki fajny w kadr sie zaczepil. Te kukliki to masz obledne, skad takich wziac? tez bym chciala by u mnie tak sie ładnie siały.

A wiesz, ze wiekszość moich sasanek juz przekwitla i zaczela nasionka rozsiewac i jeszcze jedno pytanko, u wszystkich fanek ciemiernikow widze, ze liscie sa ładne zielone, u mnie ciemierniki w pelni kwitnienia ale liscie brzydactwa, brązowe jakby przemarzniete. Obciąć? I co zrobic by nie byly takie brzydkie.
Gruszka_na_w... 18:48, 10 maj 2021

inka74 napisał(a)

Co do ogrodu Natalki. Z tymi cisami to na pewno o brak wody chodzi? One przecież nie potrzebują jej dużo.

U Natalki niestety nie potrafiłam się przebić z informacjami o wcześniejszym przygotowaniu gleby. Akurat w miejscu, gdzie jest ten żywopłocik, glina była 100% gliną (z mocnym dodatkiem tej żółtej). Rozluźnianie piaskiem nie pomogło, a właścicielom nie bardzo się chciało rozluźniać ten kawałek materią organiczną. Część cisów najprawdopodobniej się w tej glinie przydusiło, a trzy rosnące pod okapem przyschły z braku systematycznego podlewania. Reanimujemy. Niektóre ożywają, ale część odeszła do cisowego nieba.
Cóż. Niektórzy mają potrzebę popełniania własnych błędów. Teraz oboje szkolą swoich młodych znajomych o konieczności przeorania gliny z dobrociami i z piaskiem, żeby później nie było problemów.
Temat dość ciężki, bo oboje są ogrodniczo zupełnie "zieloni". Są postępy, ale entuzjastami prac ogrodowych to oni nie są.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:51, 10 maj 2021

inka74 napisał(a)
Ławeczka bardzo dobrze się prezentuje w zmienionym miejscu. Może tu już zostanie

Pewnie zostanie.
Dobrze mi się z niej omiata ogród.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:56, 10 maj 2021

galgAsia napisał(a)
Maks jaki zadowolony Tez lubi wiosnę

Jak ładnie Słońce faktycznie utrudniało robienie zdjęć, ale Twojemu ogrodowi w żadnym stopniu to nie zaszkodziło

Powiedz mi proszę, kiedy należy podsypywać pory? Coś konkretnego na to wskazuje czy raczej na czuja?

Buziaki na początek tygodnia

Dzisiaj dla odmiany towarzyszyła mi Ziuta. Ona wraz z nadejściem cieplejszych dni i nocy noclegi w domu traktuje lekceważąco.

Pory muszą okrzepnąć po wsadzaniu i zauważalnie przytyć. To obsypywanie robi się sukcesywnie, w kilku turach. Najlepiej wykorzystać potrzebę pielenia.
Johanka77 18:57, 10 maj 2021

Twój ogród o poranku ma niepowtarzalny urok! Jest inny niż na zwykle oglądanych zdjęciach. Taki świeży

Ogród Natalki bardzo mi się podoba.
Już widzę jak buchnie w sezonie...
Gruszka_na_w... 19:04, 10 maj 2021

TAR napisał(a)
Haniu, bardzo ładnie. Brzozka przy ławeczce mnie rozczulila, śliczna rozczochrana to Youngii? i piesio taki fajny w kadr sie zaczepil. Te kukliki to masz obledne, skad takich wziac? tez bym chciala by u mnie tak sie ładnie siały.

A wiesz, ze wiekszość moich sasanek juz przekwitla i zaczela nasionka rozsiewac i jeszcze jedno pytanko, u wszystkich fanek ciemiernikow widze, ze liscie sa ładne zielone, u mnie ciemierniki w pelni kwitnienia ale liscie brzydactwa, brązowe jakby przemarzniete. Obciąć? I co zrobic by nie byly takie brzydkie.

Ciemiernikom wycięłam te najbrzydsze liście pod koniec zimy. Do produkcji masy liściowej potrzebny jest azot. Spróbuj podsypać im albo parę ziarenek granulowanego obornika lub zamiennie nawóz z azotem (azofoska, Yara mila). Swoim ciemiernikom podsypuje skorupki jajek i popiół z drzew liściastych.
Brzoza przy ławeczce to Youngii. Wiosną jej młode listki są wyjątkowo urocze.
Z okna jadalni widzę ją i Olę.

A w tle kwitną wiśnie.

Gruszka_na_w... 19:12, 10 maj 2021

Johanka77 napisał(a)
Twój ogród o poranku ma niepowtarzalny urok! Jest inny niż na zwykle oglądanych zdjęciach. Taki świeży

Ogród Natalki bardzo mi się podoba.
Już widzę jak buchnie w sezonie...

Do czerwca zieleń będzie taka "świeża", subtelna. Potem zaczyna już być zmęczona życiem. Poranki i chwile tuż przed zachodem słońca (złota godzina), to najlepszy czas na robienie zdjęć telefonami lub aparatami bez filtrów. Ale o tym dobrze wiesz.

A Natalkę próbuję uświadomić, że w takim ogrodzie jak jej bardzo ważny jest detal: systematycznie koszony trawnik, kanciki jak brzytwa, brak chwastów. U mnie takie niedoróbki ukryją się w masie. U niej brak systematycznej pielęgnacji zaburzy wygląd. Geometria jest nieubłagana. Ordnung muss sein!

Na dobry wieczór

Gruszka_na_w... 19:22, 10 maj 2021

April napisał(a)

Haniu, piękny masz ogród o tej porze roku. Widać strukturę zanim wszystko zgęstnieje na maxa.
Kuklikowe poletko urocze. Niestety u mnie, podobnie jak u Sylwii, zanikają, nie kwitną. Ani na słońcu, ani w półcieniu. Muszę chyba poszukać im nowej miejscówki, pobudzić do życia bo to bardzo urokliwe rośliny. Szkoda z nich rezygnować.

Tymi zwykłymi kuklikami nie należy się zbytnio opiekować. One są z tych, co to nie przepadają za tym, aby się nad nimi pochylać. Wsadzałam je u Natalki rok temu. W majowy, upalny dzień. Odrywałam z kępki jak popadnie kawałek z piętką, do ziemi, dwa-trzy razy podlane i rosną. One chyba lubią glinę.
Przypomniało mi się, że u Pszczółki też nie chciały rosnąć. Może mają awersję do zbyt dobrze uprawionej gleby? Dziwny wniosek.

Dla Ciebie mam żywopłot z buka.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies