Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 23:27, 18 cze 2021

Agatorek napisał(a)

Ha ha .
Nie dość, że pięknie, to jeszcze i praktycznie

Praktycznie?
Rosną u mnie naparstnice i tojad mordownik. Zabójcza broń.

Tojad kwitnie jesienią. Na niebiesko.

Busz jakby zgęstniał.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 23:35, 18 cze 2021

tulucy napisał(a)

Na to to ten, no Bilobil pomaga czy cuś

Żeby aż publicznie się dopominać o zabranie

mrokasia napisał(a)

Eeee tam, Ty też zapomniałaś .

Boże, jak ja Was lubię.

Lucy, czasem się zastanawiam, czy jest jakaś bylina, której nie masz.

Peruczki szczytują.

A stipa zaczyna świecić.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
wiklasia 23:47, 18 cze 2021

Naparstnice - moja nieodwzajemniona miłość.
Ja je kocham, one mnie nie.
Ostróżki to samo
Stipowe latarenki - przecudnej urody
Gruszka_na_w... 23:55, 18 cze 2021

galgAsia napisał(a)
Wstępne ustalenia sierpniowe poczynione, telefon do miłej Pani Irenki z Przerzeczyna wczoraj em wykonał Nawet on się już dopytywał, czy pojedziemy do Wojsławic . Do Wojsławic też

Może i nie ma całkowicie bezobsługowych rabat, ale niektóre są bardziej . Buszowisko ma zalety nie tylko wizualne Też tego doświadczam.

7 to już niedużo, damy radę Cmok cmok

Tylko tym razem nie forsuj ema tak bardzo.
To cudowna wiadomość.
Jeszcze 5 dni, ale jadę już na oparkach.
Busz pozwala na większą swobodę. Nie ma takiego napięcia, że coś koniecznie, teraz.
Na początku cały sezon pieliłam i pieliłam.
Ruszyły róże. Tylko na Kimono poczekam dłużej, bo bardzo oberwało się jej tej zimy. Praktycznie od zera startuje.
Souvenir du dr Jamain przy włóczniach. Ma cudownie aksamitne kwiatki. Bardzo wrażliwa, póki co. Może kiedyś przytyje i okrzepnie.

wczesnym popołudniem

i o zmierzchu

Upał był dzisiaj okrutny, ale dzięki temu różane kwiaty uwolniły wszystkie swoje aromaty. Pachniało niesamowicie.

Rose the Resht przeżyła zimę bez szwanku.

Z przodu tarasu zakwitła LO.

Naprzeciw niej rośnie parkowa róża Reine des Violettes / Queen of the Violets.

Gruszka_na_w... 00:00, 19 cze 2021

wiklasia napisał(a)
Naparstnice - moja nieodwzajemniona miłość.
Ja je kocham, one mnie nie.
Ostróżki to samo
Stipowe latarenki - przecudnej urody

Najlepiej mi rosły na początku jednoroczne ostróżki. Były świetną zapchajdziurą. Normalnie miałam ostróżkowe łany. Teraz mam jedną ostróżkę wieloletnią, ale co roku coś ją łamie. A to wiatr, a to sąsiednia gałąź. One wymagają wysokich podpór.
A naparstnice za pierwszym razem warto wysiać w domowym pudełku. Nawet teraz. Wczesną jesienią wsadzisz na rabaty i za rok zakwitną, a potem już się będą wysiewały same. Tak zrobiłam u siebie na początku.
Gruszka_na_w... 00:12, 19 cze 2021

Kolejna to róża historyczna Madame Isaac Pereire. Rośnie w towarzystwie derenia Elegantissima z jednej i amsonii z drugiej strony.

Różą dnia została powabna i subtelna Comte de Chambord. Pachnie intensywnie. Radzi sobie pod śliwą wiśniową.

Przy ścieżce ostały się białe piwonie, irysy syberyjskie kończą już tegoroczny występ.

Z aktualności: opalikowałam pomidory i maliny jesienne.

i na dobranoc aster alpejski.

Agatorek 00:41, 19 cze 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Praktycznie?

Chodziło mi o to, że w takim buszu chwasty nie mają szans
inka74 07:07, 19 cze 2021

Pięknie wszystko ci już kwitnie. Ja na moje róże poczekam jeszcze do lipca patrząc po tempie rozwoju sytuacji pąkowej.
Syrop z kwiatów bzu uwielbiam. Specjalnie za płotem posadziłam krzaczek na zbiory. Jeszcze lepsza jest nalewka
Johanka77 07:11, 19 cze 2021

Posadź u siebie, jeśli masz gdzieś patelnię.

To taki naturalny samograj. Obie rośliny są z tej samej "glebowej i kolorystycznej bajki". Firletka nieco ożywia lawendę.

U mnie rosną wzdłuż wschodniej ściany, pod okapem. Susza okrutna. Dają radę.

No ta firletka mnie nęci bardzo...
Gosiek33 07:14, 19 cze 2021

Zbyt rzadko pokazujesz takie ujęcie. Aurea już taki monstrualny?

Mam podobny stosunek do cięcia tego co w ogrodzie rośnie, wolę oglądać kwiaty na rabatach

Znowu coś wcześniej kwitnie - lawendy